Haberler

Yaban Hayvanları İçin Geçiş Koridoru İsteği

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Ege Bölgesi'nin popüler turizm merkezlerine ulaşım sağlayan 30 kilometrelik Söke-Milas Karayolu'nda yaban hayvanları için özel geçiş noktaları oluşturulmasını istedi.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Ege Bölgesi'nin popüler turizm merkezlerine ulaşım sağlayan 30 kilometrelik Söke- Milas Karayolu'nda yaban hayvanları için özel geçiş noktaları oluşturulmasını istedi. Sürücü, yaban hayvanlarının telef olmasını önlemek için yolun alt kısmında kalan ve artık kullanılmayan su tahliye geçitlerinin uzmanlarca düzenlenerek yaban hayvanlarının geçişine uygun hale getirilebileceğini söyledi.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Söke Ovası'nı bölen Aydın'ın Söke ile Muğla'nın Milas İlçesi'ni birbirine bağlayan karayolunun yaban hayvanlarının beslenme, barınma ve üreme amacıyla yer değiştirmesini engellediğine dikkati çekti. Sürücü, doğal yaşam döngüsünün sürdürülebilmesi için bir an önce önlem alınması gerektiğini kaydetti. Sürücü, karayolundan karşıya geçmeye çalışan birçok yaban hayvanı telef olurken araç sürücülerinin ciddi tehlikeler yaşadığını belirtti.

Söke Ovası'na duble yol yapılırken havzanın zengin biyoçeşitliliğinin dikkate alınmadığını vurgulayan Sürücü, şöyle konuştu:

"Ne yazık ki karayolu yapılırken, havzanın zengin biyoçeşitliliği gözönüne alınmamış. Ekolojik geçiş koridorları düşünülmemiş ve yollar sadece insanlara göre düzenlenmiş. Kuşadası, Bodrum ve Didim gibi Türkiye'nin en popüler turizm kentlerini birbirine bağlayan ve yoğun trafiğin olduğu bu karayolunda, özellikle son yıllarda yaban hayvanlarının araçların çarpması sonucu telef oluyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü Manisa, İzmir, Aydın ve Muğla illerinde başlattığı, yaban hayvanlarının korunmasına yönelik örnek ekolojik yol çalışmaları için, Bafa Gölü kıyısındaki karayolunda, Karayolları Bölge Müdürlüğü uzmanları ve EKODOSD'un da katıldığı bir çalışma gerçekleştirilmişti. Yapılan bu çalışmalar sonucunda Bafa Gölü kıyısındaki karayolunda, Karacabel Tüneli - Akbük yol kavşağı arasındaki yaban hayvanlarının geçiş yaptıkları alanlara uyarı tabelaları dikildi. Özellikle sürücülerin gece trafiğinde dikkatli olmalarını uyaran tabelalarda hangi hayvanların geçebileceği de belirtildi."

"KULLANILMAYAN MENFEZLER ÇÖZÜM OLABİLİR"

Özellikle Söke'nin Yenidoğan Mahallesi ile Didim yol ayırımı arasındaki 30 kilometrelik yolun bölünmüş yol olarak düzenlenmesinden sonra sıkıntıların baş gösterdiğini vurgulayan Sürücü, can ve mal kaybı ile hayvanların telef olmasına neden olan kazaların önlenmesinin basit çözümlerle mümkün olabileceğini ifade etti. Sürücü, şöyle konuştu:

"Tek yoldan karşıya yaban hayvanları daha seri geçerken, bölünmüş yol ve yapılan bariyerler nedeniyle hem engele takılmakta hem de geçiş süresi uzadığından hızla gelen araçların altında kalıp, telef olmakta ve sürücünün de hayatı tehlikeye sokmaktadırlar. Bunun önüne geçilmesi için yaban hayatı geçiş koridorlarının yapılması gerekir. Söke - Milas Karayolu'nun altında bulunan, taşkınlarda su geçişi için yapılan, ancak ovada yapılan kanallar ve tahliyeler nedeniyle artık kullanılmayan yol altı menfezleri bulunuyor. Bu menfezlerde uzmanların önereceği düzenlemeler yapılarak yaban hayvanlarının geçişini sağlayacak koridor haline gelmesi sağlanabilir. Bu tür uygulamalar dünyanın pek çok ülkesinde farklı tasarımlarla yapılmakta ve yaban hayvanlarının geçişleri emniyetli bir şekilde sağlanmaktadır. Söke - Milas Karayolu'nun her iki tarafında yaban hayatı için çok önemli olan azmaklar ve sulak alanlar bulunuyor. Yaban hayvanları yüzlerce yıldır olduğu gibi yine bu geçişleri kullanmaya devam edecek ve karayolu da olsa karşıya geçmeye çalışacaktır. Eğer bu koridorlar gerçekleşir ve uyarı tabelaları da sık konulursa, hem sürücülerin can güvenliği, hem de bölgedeki yaban hayatının geleceği açısından olumlu olacaktır." - Aydın

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bahattin Sürücü Aydın Milas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title