Haberler

WM'den Bush'a Kürdistan Uyarısı

Washington Times, Bush'un Irak'ı Bir Arada Tutma Sözü Verdiğini Oysa Şu Anda Atılan Adımların Bunun Tam Tersini Gösterdini Yazdı. Gazete, Türkiye'nin Yaklaşımına Dikkat Çekti.

Washington Times gazetesinde yayınlanan bir köşe yazısında, Bush'un Irak'ı bir arada tutma sözü verdiği oysa şu anda atılan adımların bunun tam tersini gösterdiği ifade edildi. Gazete, Türklerin, ortaya çıkan bir Kürdistan gördüğünü yazdı.

Bugün Irak halkının Iraklı kimliğini kaybettiği değerlendirmesi yapılan makalede, bunun yerine "Sunni, Şii ve Kürt" gibi kimlikler altında bölünmeye başladıkları kaydedildi. Irak anayasasının, tek bir merkezi hükümeti çok güçsüzleştirdiği vurgulanan makalede, bu şekilde devam etmesi halinde tek bir ülke olarak kalmanın neredeyse imkansız olduğu ifade edildi.

RICE'IN "KÜRDİSTAN" GAFI HATIRLATILDI

Makalede, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın bir süre önce yaptığı bir konuşmada "Türkiye-Kürdistan sınırı" dediği de hatırlatıldı.

Kuzey Irak'ın koalisyon güçlerinin en az olduğu bölge olmasına rağmen ilginç bir şekilde en güvenli ve en istikrarlı bölge olduğu kaydedilen makalede, bu toprakların şimdi uluslararası şirketlerle petrol anlaşmalarıyla daha da güçleneceği vurgulandı.

Gazete, Türklerin kurulmakta olan bir Kürdistan gördüklerini, Mesut Barzani'nin de Türkler için "bağımsız Kürdistan fikrine alışmalılar" dediğini yazdı.

"MERKEZİ HÜKÜMET GÜÇSÜZLEŞİYOR"

Bush yönetiminin amacı Irak'ı bir arada tutmaksa, atılan adımların bunun tam tersini gösterdiği kaydedilen makalede, merkezi Irak Hükümeti'nin her geçen gün daha da güçsüzleştiği ifade edildi.

Gazete, böyle bir ortamda ABD'nin Türkiye'yi "Kürtlerin insan haklarını ihlal eden" olarak gördüğü değerlendirmesinde de bulundu.

Makalede ayrıca, Irak savaşındaki etnik siyasetin ve ABD'nin "Kuzey Irak'taki ayrılıkçı Kürt teröristlere" açık bir sinyal vermekten kaçınmasının, durumu daha da karmaşık hale getirdiği ifade edildi. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title