Haberler

Wılson: "Kerkük Hassas Bir Konu"

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Kerkük Konusunda Türkiye'nin Söylediklerine Kulak Verdiklerini, Ancak ABD Dahil, Hiçbir Dış Gücün Irak Halkına Bu Ülkenin İç Meseleleri Hakkında Dayatmalarda Bulunmamaları Gerektiğini Söyledi.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Kerkük konusunda Türkiye'nin söylediklerine kulak verdiklerini, ancak ABD dahil, hiçbir dış gücün Irak halkına bu ülkenin iç meseleleri hakkında dayatmalarda bulunmamaları gerektiğini söyledi.

Büyükelçi Wilson, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezinde (ASAM) Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendirdi. Wilson'un "Türkiye ve ABD: 2007'nin Demokratik Ortakları" başlıklı konuşmasını dinlemeye gelenlerin arasında Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer de bulundu.

Türkiye-ABD ilişkilerinde bu yıl neler olacağına dair spekülasyonda bulunamayacağını belirten Wilson, ilişkilerin mevcut durumunu değerlendirdi. Wilson, ilişkilerinin tarihsel köklerine değindi ve iki ülke arasında daima bir ortaklık ve işbirliğinin mevcut olduğunu kaydetti.

Kimi zaman bazı dramatik ve olumsuz haber başlıklarının ilişkilerin sağlam temellerini unutturabileceğine işaret eden Wilson, "bu tür haberlerin, arada sırada ortaya çıkan gerginliklerin, şu ya da bu politikadan dolayı artan, hatta anketlere yansıyan kamuoyu tepkisinin gerçekleri gölgelememesi gerektiğini" ifade etti.

Büyükelçi Wilson, Irak'ın çok önemli bir konu olduğunu belirterek, "kendilerinin ve diğer koalisyon ortaklarının Irak'a girmekle doğru şeyi yapıp yapmadığı konusunda fikir ayrılıklarının kendi ülkesinde de ateşli biçimde tartışıldığını" ifade etti. Wilson şunları söyledi:

"Hepimiz bazı hataların yapılmış olduğunu kabullenebiliriz. Başkan Bush (ABD Başkanı George W. Bush) bunu birkaç gün önce açıkça belirtmişti. Günümüzde Irak, karmaşık, çatışmalarla dolu, 2005 yılında oy kullanan milyonlarca Iraklının beklediği güvenlik ve istikrarı temin etmemiş bir hükümeti olan ve teröristler tarafından zayıf düşürülmüş bir ülkedir. Ancak zamanı geri çeviremeyiz."

Türkiye ile ABD'nin Irak'ta birlik, toprak bütünlüğü, güvenlik, demokrasi ve refahın tesis edilmesinde aynı hedeflere sahip olduğunu yineleyen Wilson, Türkiye'nin Irak'a desteğinden söz etti.

"Türkiye'nin İncirlik üssünü Irak ve Afganistan ile ilgili operasyonlarda, daha geniş kapsamlı olarak kullanmalarına olanak tanıdığını" belirten Wilson, Türkiye'nin katkılarından bazılarının ABD'nin talebi üzerine yapıldığını belirtti.

Büyükelçi Wilson, "Bunların ABD'ye iyilik olsun diye yapıldığına bir an olsun bile inanmıyorum. Bu ülkenin liderleri bu adımları attılar, çünkü böylece bu adımların Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda olduğu kararını almışlardı" dedi.

Kerkük konusunun da son dönemde gündemde olan bir konu olduğunu kaydeden Wilson, Türkiye'de pek çok kişinin 2007 yılında yapılacak bir referandumun yeni bir mezhep çatışmasına yol açacağına inandığını belirterek, "Bu konuda Türkiye'nin söylediklerine kulak veriyoruz. Kerkük'ün hassas olduğunu biliyoruz. Irak'ta pek çok kişi de aynı şekilde düşünüyor" dedi. Wilson şöyle devam etti:

"Aynı zamanda ABD dahil, hiçbir dış gücün Irak halkına bu ülkenin iç meseleleri hakkında dayatmalarda bulunmamaları gerektiğine inanıyoruz. Seçmenlerin yaklaşık yüzde 80'i tarafından onaylanan ve elbette tıpkı Türkiye'nin ve benim ülkemin anayasasında olduğu gibi, ülke içerisinde farklı çıkarlar arasında varılan bir uzlaşmanın neticesi olarak Irak anayasasını destekliyoruz."

Wilson, ülkelerin Irak anayasasına saygı göstermesi gerektiğini, aynı zamanda Kerkük ve diğer konularda Iraklı liderlere endişelerini bildirebileceğini söyledi. Wilson Türkiye'nin de böyle yapmaya devam edeceğinden emin olduğunu ifade etti.

PKK teröristleri tarafından Türk güvenlik güçlerine ve sivillere saldırı için Irak'ın kuzeyinin bir üs olarak kullanılmasının da önemli bir sorun olduğuna dikkati çeken Wilson, "Türkiye'de bulunduğum 13 ay içerisinde şunu anladım ki, bazı Türkler gerçekten ABD'nin PKK'yı desteklediğine inanıyor. Ben bunun doğru olmadığını biliyorum" diye konuştu.

PKK sorununun çözümünde ABD-Türkiye ittifakıyla Türkiye-Irak dostluğunun bir araç olduğuna inandıklarını belirten Wilson, PKK teröristlerine karşı sıkı tedbirlerin alınması gereğini dile getirdi.

Büyükelçi Wilson, "Avrupa'daki suç şebekelerinden PKK'ya aktarılan mali ve diğer desteklerin durdurulması ve sınırların güvenliği için Türkiye ve kuzeydeki Kürdistan bölgesel yönetimi de dahil olmak üzere Irak'ın işbirliği içinde hareket etmeleri gerekmektedir" dedi.

"Amacımız, bu ülkedeki terör saldırıları için kuzey Irak'ın bir üs olarak kullanılmamasını temin etmektir" diyen Wilson, "ABD Başkanı, ABD Dışişleri Bakanı (Condoleezza) Rice ve ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Joseph Ralston'un bu amacı gerçekleştirmede Türk hükümeti karşısında bulundukları taahhütleri yerine getirmeye kararlı olduklarını" vurguladı.

ABD'nin Türkiye'ye Kıbrıs'ta ve AB'ye üyelik konusunda destek verdiğini belirten Wilson, uluslararası terörizmle mücadelede iki ülkenin ortak görüşleri ve hedefleri paylaştığını belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title