Haberler

Washington Yönetimine Kaşıkçı Cinayetinde Rol Oynayan Yazılım Konusunda Uyarı

Washington Post, diktatörlerin gazetecilere ve muhaliflere zulmetmek için endişe verici seviyede bazı yazılımları kullandığına, Washington'daki siyasetçilerin ve yetkililerin, bunların masum insanların öldürülmesiyle sonuçlanan kötüye kullanımı konusunda harekete geçmesi gerektiğine dikkati çekti.

Washington Post, diktatörlerin gazetecilere ve muhaliflere zulmetmek için endişe verici seviyede bazı yazılımları kullandığına, Washington'daki siyasetçilerin ve yetkililerin, bunların masum insanların öldürülmesiyle sonuçlanan kötüye kullanımı konusunda harekete geçmesi gerektiğine dikkati çekti.

Gazetede Josh Rogin imzalı yayınlanan makalede, Kanada'da yaşayan Suudi aktivist Ömer Abdülaziz'in Kaşıkçı ile telefon görüşmelerini Suudi yönetiminin takip etmesini sağladığı savunulan İsrail şirketi NSO Group'un ürettiği yazılım hatırlatıldı.

NSO Group'un, daha önce sadece birkaç hükümetin edinebildiği güçlü yazılım gereçlerini açık pazara koyan firmalardan sadece biri olduğu belirtilen makalede, diktatörlerin gazetecilere ve muhaliflere zulmetmek için endişe verici seviyede bazı yazılımları kullandığı, bu yazılımları satan yabancı şirketlerin ise kamuoyunu her şeyin yolunda olduğuna ikna etmeye çalıştığı kaydedildi.

İnsan hakları örgütleri ve bağımsız soruşturmacılara göre NSO Group'un Pegasus yazılımının, çoğunlukla muhaliflere, gazetecilere veya diğer masum sivillere zulmetmek amacıyla otoriter liderler tarafından 45 ülkede kullanıldığına işaret edilen makalede, bu şirketin Washington'da eski ulusal güvenlik ve istihbarat yetkilileri Jeremy Bash, Andrew Shapiro, Michael Allen ve Leon Panetta gibi isimlerden oluşan danışmanlar grubu ve hukuk firmalarıyla iş yaptığı anımsatıldı.

Makalede, Abdülaziz'in telefonunun bu yazılımla takip edildiğini ortaya çıkaran Toronto Üniversitesine bağlı Citizen Lab kuruluşunun, NSO Group'un müşterisi Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri dahil (BAE) yabancı hükümetlerin, toplumlarına göz açtırmamak için Pegasus yazılımını kötüye kullandığına ilişkin 2 yılı aşkın süredir kanıt topladığı ifade edildi.

Citizen Lab'in yöneticisi Ronald Deibert'in, "Bu büyük bir sorunun belirtisi. Meseleye silah kontrolüne yaklaştığımız gibi yaklaşmanın zamanı. Yazılımın insanları öldüremeyeceği görüşünü bence yeniden gözden geçirmeliyiz." ifadesine yer verilen makalede, Washington'daki siyasetçilerin ve yetkililerin, yazılımların masum insanların öldürülmesiyle sonuçlanan kötüye kullanımı ve yaygınlaşması konusunda harekete geçmesi gerektiği vurgulandı.

"Bu sadece bir insan hakları meselesi değil, aynı zamanda ABD ulusal güvenliğini ilgilendiriyor." değerlendirmesine bulunulan makalede, NSO Group ile çalışan firmalara da dikkatli davranmaları çağrısı yapıldı.

Kanada'da yaşayan Suudi aktivist Ömer Abdülaziz, Ekim 2017'den bu yana iletişim halinde olduğu Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile yaptığı ses kaydı, fotoğraf ve videoların olduğu 400'den fazla WhatsApp mesajını CNN ile paylaşmıştı.

Abdülaziz, Kaşıkçı ile Ağustos 2018'e kadar WhatsApp üzerinden konuştuklarını ancak telefonunun takip edildiğini fark etmesi üzerine daha güvenilir yollarla iletişimlerini sürdürdüklerini açıklamıştı. Abdülaziz, telefonunun takip edilmesine olanak tanıyan yazılımın İsrailli NSO Group tarafından üretildiğinin tespit edildiği belirterek firmaya dava açmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Cep Telefonu Washington Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hudutsuz Sevda CANLI izle! Hudutsuz Sevda 28. Bölüm FOX TV CANLI izle! 19 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 19 Nisan Cuma burç yorumları nedir? Sakla Beni CANLI İzle! Star TV Sakla Beni 24. Bölüm HD CANLI izleme linki! İnci Taneleri CANLI izle! 18 Nisan İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Aldatmak canlı izle! 18 Nisan ATV Aldatmak 65. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 18 Nisan günün maçları nereden izlenir? SURVIVOR NEDEN YOK? Bu akşam Survivor yok mu? Yeni bölüm ne zaman yayınlanacak? İbrahim Hacıosmanoğlu kimdir? TFF Başkan adayı İbrahim Hacıosmanoğlu kaç yaşında, nereli? Gelinim Mutfakta çeyrek altının kim aldı? 18 Nisan Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Gelinim Mutfakta Rabia Kimdir? Gelinim Mutfakta Rabia kaç yaşında, nereli? ERZURUM DEPREM SON DAKİKA | Erzurum'da deprem nerede oldu? Erzurum'da deprem kaç şiddetinde deprem oldu? Kate Middleton nerede? Kate Middleton tedavi görüyor mü, saraydan ayrılıyor mu? Fenerbahçe Beko - Beşiktaş Emlakjet Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Fenerbahçe Beko - Beşiktaş Emlakjet Basket maçı ne zaman? Kızını taciz eden baba kim? Baba tutuklandı mı? Olay nerede oldu? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 18 Nisan İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title