Haberler

Washington: Irak Çalışma Grubu'nun Raporu

Irak Çalışma Grubu Tarafından Bugün Açıklanan Raporda, ABD Başkanı George W. Bush'un Irak Politikasının 'Yürümediği', Irak'ta Durumun Çok Kötü Olduğu, Daha da Kötüye Gittiği ve ABD'nin Şu Anki Ucu Açık Kararlılığının Devam Edemeyeceği Belirtildi. Raporun Türkiye ile İlgili Bölümünde, "ABD ve Irak'ın PKK'yı Daha Agresif Bir Şekilde Hedef Almamış Olması Türkleri Üzüyor" Deniliyor.

Irak Çalışma Grubu tarafından bugün açıklanan raporda, ABD Başkanı George W. Bush'un Irak politikasının 'yürümediği', Irak'ta durumun çok kötü olduğu, daha da kötüye gittiği ve ABD'nin şu anki ucu açık kararlılığının devam edemeyeceği belirtildi. Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde, "ABD ve Irak'ın PKK'yı daha agresif bir şekilde hedef almamış olması Türkleri üzüyor" deniliyor.

Irak'taki durumla ilgili 79 maddelik bir öneri paketi sunulan 160 sayfalık rapor, ABD'nin İran ve Suriye ile diyalog içine girmesini ve Arap-İsrail sorunu için yeni bir ABD desteğinin gerekliliğinin de altını çiziyor. Raporda, 2008 yılının ilk aylarına kadar Irak'taki ABD askerlerinin çoğunluğunun da geri çekilmesi gerektiği belirtildi. Raporda, ABD'nin Irak'a uyarıda bulunarak, 'Irak Hükümeti kontrolü ele alsa da almasa da ABD'nin askeri güçlerini Irak'tan çekeceği' sinyalini vermesini öneriyor. Raporu bu sabah Beyaz Saray'da gerçekleştirilen kahvaltılı toplantıda inceleyen Başkan Bush, "Bu rapor, birçok enteresan teklifi bir arada sunuyor. Her teklifi ciddiyetle ele alıp değerlendireceğiz" diye konuşurken, Cumhuriyetçi ve Demokrat milletvekillerinin rapor üzerinde beraber çalışması gerekliliğinin de altını çizdi. Raporu ABD Senatosu'nda gerçekleştirilen bir toplantıyla halka açıklayan ABD Dışişleri eski Bakanı James Baker, "Irak'ın problemlerini çözmek için sihirli bir formül yok. Irak Hükümeti'ne başarılı olma şansı vermek için ABD politikası sadece askeri odaklı ya da Irak bağlamlı olmamalı" dedi.

Raporun Türkiye ile ilgili kısmında Türkiye'nin Irak politikasının Kürt milliyetçiliğini cesaretlendirmemek odaklı olduğu ve Kürt milliyetçiliğinin Türkiye'nin iç istikrarını tehdit edici unsur olarak gördüğü belirtiliyor. Türklerin Irak'taki Türkmen azınlığı desteklediği ve Kerkük'ün Iraklı Kürtlerin kontrolüne geçmesini engellemeye çalıştıkları ifade edilen raporda, "Türk şirketleri Kürt bölgesinde birçok yatırım gerçekleştirmiş bulunuyor. Türk ve Kürt liderler siyasi, güvenlik ve ekonomik konularda yapıcı görüşmelerde bulunmaya devam ediyor" ifadeleri kaydedildi.

Türkiye'nin PKK terör örgütünün operasyonlarından derin endişe duyduğu kaydedilirken, "ABD ve Irak'ın PKK'yı daha agresif bir şekilde hedef almamış olması Türkleri üzüyor. Türkler PKK ile kendilerinin başa çıkacağı tehdidinde bulunmakta ve bu bağlamda sınır ötesi bir iki operasyon gerçekleştirmiş bulunmakta" deniliyor.

Raporda ayrıca, Irak'a komşu ülkelerin kendi sınırları yakınında şiddet olaylarının sıklaşmasından korktukları ve kendi çıkarlarını korumak için Irak'a müdahalede bulunabileceklerine dikkat çekilirken, "Türkiye Kuzey Irak'a asker göndererek Kürdistan'ın bağımsızlık ilan etmesini engellemek isteyebilir" ifadeleri yer alıyor. Raporun 'Yeni Bir Yaklaşım' isimli kısmındaysa, Türkiye'nin Sünni Müslüman nüfusa sahip bir ülke olarak Irak'ta ulusal birleşmeyi destekleyecek bir ülke olabileceğine değiniliyor ve böyle bir rolün Türkiye tarafından kabul edilebileceğinin en büyük nedeni olarak, Türkiye'nin Kuzey Irak'ı, Irak'ın bir parçası olarak görmek istemesi belirtiliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title