Haberler

Volkan Türk Vural:

Kosova Türk Eşgüdüm Bürosu Müsteşarı Volkan Türk Vural, Kosova'da Görev Süresinin Sona Ermesi Dolayısıyla Türkiye'nin Kosova'da Artan İmajını, Siyasi Durumu, Ekonomi ve Kültür Alanındaki İlişkileri Basına Değerlendirdi.

Kosova Türk Eşgüdüm Bürosu Müsteşarı Volkan Türk Vural, Kosova'da görev süresinin sona ermesi dolayısıyla Türkiye'nin Kosova'da artan imajını, siyasi durumu, ekonomi ve kültür alanındaki ilişkileri basına değerlendirdi.

Kalbinin yarısını bırakarak Kosova'dan ayrıldığını belirten Kosova Türk Eşgüdüm Bürosu Müsteşarı Vural, görev yaptığı 21 aylık süre içinde Türkiye'nin pozitif işler yaptığını söyledi. Türkiye'nin Kosova'da eksik olmadığını, çarşıya, sinemaya gittiğinizde, insanlarla konuştuğunuzda Türkiye'nin her yerde güçlü şekilde hissedildiğinin altını çizen Müsteşar Vural, Kosovalılar'ın Türkiye'de tatil yapması için 10 bini aşkın vize verdiklerini, bunun da Türkiye'nin burada sevilen ve saygı duyulan bir ülke

olduğunu en güzel şekilde kanıtladığına işaret etti. Kosova'daki siyasi gelişmelere değinen Vural, siyasi alanda Türkiye'nin, Kosova'nın Ahtisaari planı çerçevesinde nihai statüsüne kavuşması için elinden geleni yaptığını söyledi. Birleşmiş Milletler (BM) lobilerinde kulis yaptığını, Güvenlik Konseyi (GK) üyesi olmamasına rağmen, diğer üyeler nezdinde Ahtisaari planının desteklenmesi için girişimlerde bulunduğunu belirten Vural, "Türkiye, Kosova'nın geleceği için tek çözümün Ahtisaari planı olduğuna

inanmaktadır. Ahtisaari planının mutlaka ve mutlaka BM Güvenlik Konseyi'nce onaylanması gerekir" ifadelerini kullandı.

Ekonomik alanda da Türkiye'nin Kosova'da mevcut olduğunu, her yerde Türk mallarıyla karşılaşıldığını belirten Vural, Türkiye'nin ekonomik olarak Kosova'daki mevcudiyetini artıracağını ve Türkiye Ekonomi Bankası'nın Kosova'da 30 şube açacağını belirtti. Vural, "Kosova'da Bir Türk bankası Kosova'yı Türkiye'ye pazarlamayacak. Türkiye'deki işadamları Kosova'yı pazarlayacak" dedi. Müsteşar Vural, otoyol ihalelerine katılmak için iki büyük altyapı inşaat şirketinin Kosova'da büro açtıklarını da belirtti.

Kültür alanında başlatılan hamlelerin de devam edeceğini ifade eden Vural, ihaleleri sona eren Prizren'deki Sinan Paşa ve Priştine'deki Fatih Sultan Mehmet camilerinin Eylül ortasında restorasyon çalışmalarının başlayacağını hatırlattı.

Açıklamasının sonunda Kosova'nın yakın bir zamanda tarihinin en önemli eşiğine geleceğini, 120 günlük ek müzakerelerin sonunda belli bir karara varılması gerektiğini belirten Vural, Kosova'daki Türkler'e, "Benim soydaşlarımdan tek ricam, kendilerini en iyi şeklide Kosova toplumunda temsil edebilmeleri için birlik ve beraberliklerini korumalarıdır. İyi veya kötü belirli bir temsil hakkınız var. Dernekler ve parti vasıtasıyla sesinizi duyurabiliyorsunuz. Yenilerini kurmaya yeltenmeden, mevcutları

iyileştirmek için çalışın. O zaman göreceksiniz ki, sizin birliğinizden çok daha büyük kuvvet doğacaktır" mesajını iletti.

(EK-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title