Haberler

Sevdiği kızla evlenemeyen çocuk, başlık parası yüzünden intihar edince aşiret başlık parasını yasakladı

Güncelleme:

Şırnak'ta, sevdiği kız ile evlenmek isteyen genç başlık parasını bulamadığı için intihar etti. Evlenebilmesi için 100 bin lira ve bir miktar altın istenilen gencin intiharı Batuyan Aşiretinde, yüz yıllardır süren başlık parası geleneğinin yasaklanmasını sağladı.

Şırnak'ta, sevdiği kız ile evlilik hayalleri kuran Yahya B. başlık parasını bulamadığı için intihar etti. Kendisinden 100 bin lira ve yüklü miktarda altın istenilen Yahya B'nin (22) intihar etmesinin ardından Batuyan Aşireti, yüz yıllardır süren başlık parası geleneğini yasakladı. Aşiret içinde alınan kararla bundan sonraki düğünlerde damat tarafı geline sadece 2 altın bilezik, 75 santimetre altın zincir, 1 altın küpe ve 2 altın yüzük takmasını kararlaştırdı.

AŞİRET BAŞLIK PARASINI YASAKLADI

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, başlık parası geleneğini kaldıran aşiretlere, Batuyan Aşireti de katıldı. Kararın alınmasına ise sevdiği kızla evlenebilmesi için 100 bin lira ile yüklü miktarda altın istenilen Yahya B'nin 2 ay önce intihar etmesi neden oldu. Acı olayın ardından aşiretin ileri gelenleri toplanarak, başlık parasının kaldırılması kararı aldı. Toplantıda, daha önce en az 100 bin lira olan başlık parası kaldırılırken, düğünde damat tarafının geline sadece 2 altın bilezik, 75 santimetre altın zincir, 1 altın küpe ve 2 altın yüzük alması kararlaştırıldı.

"BİR GENCİMİZ ALTINLAR YÜZÜNDEN İNTİHAR ETTİ"

Kumçatı Beldesinde bir araya gelen Batuyan Aşireti'nin ileri gelenleri kararın aşiretin tüm mensupları için geçerli olduğunu bildirdi. Kumçatı Belde Belediye Başkanı AK Partili Nimet Demir, olaya ilişkin alınan kararda intihar eden Yahya B'nin etkili olduğunu ifade ederek, "Bir gencimiz altınlar yüzünden intihar etti. Belediye başkanı olarak muhtarlarımız, imamlarımızı ve kanaat önderlerimizle toplandık. Başlık parasının kaldırılmasına karar verdik. Bu karar tüm Batuyan aşireti için geçerlidir" dedi.

"GENÇLERİN EVLENMESİ ÇOK MASRAFLIYDI"

Atatürk Mahallesi Muhtarı Ahmet Demir de yüz yıllarıdır sürdürülen başlık parası geleneğinin kaldırılmasının belde halkını sevindirdiğini söyledi. Belde sakinlerinden Ali Cengiz de kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Gençlerin evlenmesi çok masraflıydı. Sadece tatlılık dediğimiz geleneğin masrafı 30 bin liraydı. Bunu kaldırdılar. Buna vesile olanlara teşekkür ederiz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / 3.Sayfa

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Haberler

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500

Yorumlar (76)

KAPLAN:

Tiplerine bakın hepsiinin rengi bozuk

46
103
yanıtYanıtla
hakan:

senin rengini merak ettim. acaba sen nasıl bir mahlukatsın.

yanıt22
yanıt6
Haklısın:

Kızını parası olana verecek zihniyetten renk bekleme kardeşim paraya namus veren onurunuda şerefinide vatanınıda yeri geldiğinde verir ki yapanların örneğini çok gördük kahretsin bunlarla aynı ülkede yaşıyoruz

yanıt30
yanıt5
serdar:

lan sirk maymunu bi dön kendine aynaya bak. o zaman insan dahi sayılamayacak bir asalak tür bulacaksın karşında

yanıt21
yanıt11
aslan:

senin rengin pembe mi? değişik.

yanıt19
yanıt7
KARADENİZLİ:

Adam gibi duruyorlar neyini beğenmedin kulaklarına küpe at kuyruğu saç ince keçi sakal tipi erkeklerden hoşlanıyorsun galiba

yanıt23
yanıt7
Dogulu:

Bir insanın tipini anne babasını dilini ırkını memleketi dinini doğarken seçme hakkına sahip değildir geri zekalı kendini begenmis

yanıt34
yanıt3
Bakın:

Altınlar yüzünden değil parasızlık yüzünden, gençler evlenemiyorlar parasızlıktan uyanın artık

22
9
yanıtYanıtla
Cbot:

Kusura bakma ama para, altin yumurtlayan Tavuk yok. Git calis. Ülke dolmus belescilerle.

yanıt6
yanıt6
misafir:

Eskiden 1 yorgan döşek oldumu evlenilir. az ile kanaat edilirdi.

yanıt2
yanıt0
Tüm 76 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title