Haberler

Türkmenistan'da şu ana kadar Kovid-19 vakası görülmedi! İşin sırrı üzerlik bitkisi mi?

Güncelleme:

Koronavirüs salgını dünya genelinde birçok ülkeyi esir alırken Türkmenistan'da henüz kayıtlara geçen bir vaka olmadı. Ülkede Devlet Başkanı Berdimuhammedov, salgınla mücadelede üzerlik bitkisinin önemine vurgu yapıyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının kayıtlara geçmediği Türkmenistan'da, dünyayı etkileyen salgınla ilgili neredeyse hiçbir açıklamanın yapılmaması dikkat çekiyor.

İRAN İLE SINIR KAPILARINI ERKEN KAPATTILAR

Türkmenistan'ın, Çin'den sonra koronavirüsün merkezi haline gelen İran ile 5 bin 500 kilometreye yakın kara sınırı bulunuyor. İran ile yoğun ticari faaliyetleri olan Türkmenistan, bu ülkede Kovid-19 vakaları görülmeye başladığı günlerde tüm sınır kapılarını kapattı. Şubat ayının sonunda alınan bu kararın ardından, ülke içinde bölgeler arası geçişler sınırlandırıldı.

ÜLKEDE VAKA OLDUĞU İDDİALARI YALANLANDI

Peşi sıra Afganistan ve Özbekistan'la da sınır kapılarını kapatan Türkmenistan, 19 Mart'tan itibaren uluslararası uçuşları da durdurdu. Aşkabat yönetimi, Kovid-19'un yayılmaya başlamasından sonra ülkeye gelenleri sağlık taramasından geçirdi, ateşi olanları izole etti. Ancak bu tedbirlerin alındığı Türkmenistan'da 21 Mart'taki Nevruz Bayramı kutlamaları iptal edilmedi. Bayram kutlamalarına Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ile birlikte binlerce Türkmen katıldı. Dünya Sağlık Örgütü'nün koronavirüs vakası tespit edilmediğini açıkladığı Türkmenistan'da yönetim, Kovid-19 testleri satın alıyor. Ülkedeki kurumların resmi sitelerinde, medyada, koronavirüsle ilgili neredeyse hiç açıklama yer almazken, bazı yabancı basın kuruluşları, ülkede vaka olduğunu ve devletin onu gizlediğini ileri sürdü. Türkmenistan Sağlık Bakanlığı da iddiaları yalanladı.

ŞİFALI BİTKİLERİN ÖNEMİNE VURGU YAPILDI

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı'nın sitesinde yer alan bir açıklamada, halkı salgına karşı bilgilendirme çalışmalarının yürütüldüğü, sağlık kurumlarına ilaç ve tıbbi malzemelerin sağlandığı belirtilirken, Devlet Başkanı Berdimuhammedov'un salgınla mücadelede şifalı bitkilerin öneminin halka anlatılması talimatı dikkat çekiyor.

ÜZERLİK BİTKİSİNİ ÖNERDİ

Başbakan Yardımcısı Purli Agamıradov, Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov'un yazdığı "Türkmenistan'ın şifalı bitkileri" kitabını halka tavsiye etti. Berdimuhamedov kitabında, üzerlik bitkisinin virüslere karşı etkili bir araç olduğunu, salgınla ilgili zor şartlarda üzerliğin önemini anlatıyor.

Kaynak: AA / Dünya

Çin Halk Cumhuriyeti Türkmenistan Özbekistan İran Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (111)

Bu ne:

Corona kelimesinin telafuz edilmesinin yasaklandığı bir ülkeden bahsediyoruz.

20
1
yanıtYanıtla
Karadeniz:

Zaten o ülke her zaman karantina altındadır. Dünyanın doğal gaz zengini ülke ama iletişim yok internet yok sokakta akşam belli bir saatten sonra kimse gezemez

16
1
yanıtYanıtla
bunlar sayesinde önlendiği söyleniyor:

dünyada en yüksek uyyuşturucu kullanımı olan ülkelerden biriydi; şia olduklarınıda belitelim yani akaraba evliliği tavan yapmıştır

yanıt1
yanıt13
Doğan:

Şia mı? Toptan Sünni bir ülke... Bizdeki Türkmen kardeşlerimizin önemli bir bölümü Alevi... Orada Alevi de yok...

yanıt0
yanıt2
Türkmenistandan Parahat:

Türkmenistanla alakalı eksik bilgi verme. Her zaman karantina altında demişsin yalan, yasaklar ve sınırlamalar var ama gayet doğru politika. Haberlerde ölüm haberleri verilmez mesela, insan psikoloijisini bozan, strese sokan haberler olmaz. İnternet yok demişsin ancak şuan Türkmenistandan yazıyorum. Ayrıca ülkenin çoğunlu müslüman ve sünni. Hiçbir vilayette şii olan birine rastlamadım ancak varsa bile azdır. Akşam değil gece 11''den sonra sokaktaysan polis ne yaptığını sorabilir ancak yasak deği

yanıt11
yanıt1
:

Türkmenistan da halk fikir beyan edemez ve kimse bir şey olsa dahi bunu kendi aralarında bile telaffuz edemez Soydaşımız fakat değişik uygulamaları olan tuhaf bir ülke

13
3
yanıtYanıtla
türk:

yobazlarin etrafimizda kilicla bizi tehdit etmesinden iyidir bizim türklükle ne gibi alakamiz kalmis kendi ülkemizde esir olmusuz bari türkmenistan türk kültürünü yasatsin

yanıt0
yanıt4
TKM:

Super bir ülke burasi yalan dünya diyen bir ulke sen öbür dunyada yasayacaksin diyen bir ulkedir ben seviyorum turkmenistani kadin öldur demiyo soy demiyo haywan öldur demiyo taciz et demiyo

yanıt1
yanıt0
ALPER TURKMEN:

Gercekden yok bizde. onlemimizi cokdan ciddi bir sekilde aldi devlet. biz halk olarakda uyarilara harfiyen uyyoruz. turkiyedeki insanlara hayret ediyorum uyariya falan uymuyorsunuz sonrada bizde virus var diyorsunuz . neymis demokrasiymis nerede o sizde. Insanin insana saygisi yok.

11
1
yanıtYanıtla
Yasak:

Korona demek bile yasak diyen bir despot yönetiyor. Erken kapatmış sınırını doğrudur, fakat illaki yurt dışından birileri bizdeki gibi parayı ezmiş geri gelmiştir. Avrupadan, Çinden gelenler bize nasıl bulaştırdıysa onlara da getirmişlerdir.

7
4
yanıtYanıtla
Tüm 111 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title