Haberler

Türkçe Macaristan'da Seçmeli Ders Oldu

Görüntü Dökümü : TİKA'nın Budapeşte Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş Macaristan Ulusal Ekonomi Bakanı Mihaly Varga Karşılama töreninden detaylar Macaristan Ulusal Ekonomi Bakanı Mihaly Varga'nın konuşması TİKA'nın Budapeşte Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş'un konuşması Budapeşte Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alattin Temur'un konuşması Dil laboratuvarının açılışı ve teslim töreni Macaristan Ulusal Ekonomi Bakanı Mihaly Varga, Macaristan'da Türkçe'nin seçmeli ders olarak okutulmasının tarihi bir an olduğunu söyledi.

Görüntü Dökümü :

TİKA'nın Budapeşte Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş

Macaristan Ulusal Ekonomi Bakanı Mihaly Varga

Karşılama töreninden detaylar

Macaristan Ulusal Ekonomi Bakanı Mihaly Varga'nın konuşması

TİKA'nın Budapeşte Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş'un konuşması

Budapeşte Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alattin Temur'un konuşması

Dil laboratuvarının açılışı ve teslim töreni Macaristan Ulusal Ekonomi Bakanı Mihaly Varga, Macaristan'da Türkçe'nin seçmeli ders olarak okutulmasının tarihi bir an olduğunu söyledi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki Obuda Lisesi'ne hediye edilen dil laboratuvarının teslim törenine katılan Macaristan Ulusal Ekonomi Bakanı Mihaly Varga, Macaristan'da bir lisede Türkçe'nin seçmeli ders olarak verilmesinin tarihi bir an olduğunu belirterek, "Şu an tarihi bir ana tanıklık ediyoruz, çünkü Macaristan'da ilk defa Macar devletinin yönetimi altındaki bir okulda Türkçe seçmeli ders olacak. Bu adımın atılmasında TİKA başta olmak üzere tüm emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum."

Macaristan ve Türkiye arasında siyasi ilişkilerin mükemmel olduğuna değinen Mihaly, "İki ülke arasındaki siyasi ilişkiler tarihi bir seviyede. İkili ilişkilerin daha da gelişmesi için siyasiler olarak tüm olanaklarımızı kullanıyoruz. Bu ilişkilerin ekonomi alanına da sirayet ettiğini görüyoruz. Örneğin 2015 yılının ilk 10 ayında Macaristan'ın Türkiye'ye ihracatı ise %19 ithalatı ise %25 arttı. İki ülke arasında tarihi mekanların korunması konusunda örnek gösterebilecek derecede işbirliği mevcut. Budapeşte'deki Gül Baba türbesi başta olmak üzere, Zigetvar, Eğri ve Pecs şehirlerindeki Türk dönemi tarihi eserlerin korunması konusunda da çalışmalar devam ediyor." dedi.

Türkler ve Macarların geçmişte yaşananları arkalarında bırakarak ortak bir geleceğe baktıklarını kaydeden Mihaly, "Osmanlı, Macarların tarihi simalarından Rakoczi ve Kossuth'u kendi ülkesinde kabul etti. Macaristan'da hala Macarların Türk mü yoksa fin-ugor kökeninden geldiği tartışması devam ediyor. Bugün her iki milleti de siyasi, kültürel ve bir çok alanda çeşitli bağlar birleştiriyor. Örneğin meşhur Macar futbolcu Balazs Dzsudzsak'ın Türkiye'de forma giymesi bizi mutlu ediyor." ifadelerini kullandı.

TİKA'nın Budapeşte Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş, Macarların yabancı dile büyük önem verdiklerini belirterek, "Tarih boyunca Macaristan'da çok önemli Türkologlar yetişti. Bu okulda da gördüğümüz gibi Macaristan yabancı dil eğitimine büyük önem veriyor. Biz de bugün Macar dostlarımıza verdiğimiz destek ile çalışmalarına yardımcı olmayı hedefledik. Dil laboratuvarımız hem öğretmenlerime hem de öğrencilerimize hayırlı olsun." dedi.

Budapeşte Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alattin Temur ise yaptığı konuşmada, Türkiye ile Macaristan arasındaki ikili ilişkinin her geçen gün daha da kuvvetlendiğini belirterek, "Türkiye ve Macaristan çok özel ilişkilere sahip iki ülkedir. İki ülke tarihte zaman zaman rekabet yaşamış olsa da bunu arkalarında bırakıp yüzlerini ve kalplerini geleceğe ve dostluğa çevirebilmiş iki millettir. Türkiye ve Macaristan tarih boyunca birbirlerini desteklemiş ve yardımcı olmuştur." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Pınar Özcan Macaristan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title