Haberler

Türk bilim insanları, koronanın yayılımını engelleyecek cihaz geliştirdi

Güncelleme:

Afyon'da, 4 bilim insanı tarafından 2 haftada tasarlanan ve yeni tip koronavirüs salgınında hastanelerin yoğun bakımlarında kullanılan ventilatörlere uyumlu 'UV-C' sterilizatör üretildi. Dr. Öğretim Üyesi Sadık Kağa cihazla ilgili, "Virüs ortama yayılmadan kaynağında engelleyen bir sistem olarak bu cihazın prototipini geliştirmiş durumdayız" dedi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) ve Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde çalışan 4 bilim insanının 2 haftalık çalışması sonucu, covid-19 salgınında Yoğun Bakım Üniteleri'nde kullanılan solunum cihazlarının ventilatörleri için geliştirdiği 'UV-C' ışın temelli cihazın tanıtımı yapıldı. Devlet Hastanesi konferans salonundaki tanıtım töreninde AKÜ Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Sadık Kağa, gazetecilere yaptığı açıklamada, kısa sürede yaptıkları cihazın temel amacının yoğun bakımdaki sağlık personelinin viral (virüs yayılması) yükten korunması için geliştirilmiş bir sterilizatör (sterilizasyon makinesi) olduğunu söyledi.

"VİRÜS YAYILMADAN KAYNAĞINDA ENGELLEYEN BİR SİSTEM"

Hastaların soludukları havanın direkt cihazdan geçip yoğun bakım ortamına verilerek viral yükün arttığını dile getiren Kağa, "Bu da sağlık çalışanları için çok büyük bir tehlike. Normalde önerilen filtreler, bu konuda biraz daha yetersiz kalıyor. Bir miktar buradaki yükü azaltsa da tam olarak sorunun çözümünde etkili olamıyor. Bizler de bu sorunun çözümünde çok daha iyi etki gösterebileceğini düşündüğümüz UV-C ışın temelli bir cihaz tasarladık. Bu cihazın asıl görevi, filtreden geçen havanın ortama verilmeden önce UV-C ışın hattından geçerek hastanın soluduğu havada bulunan virüsler etkisizleştirilerek, sağlık çalışanlarına çok daha güvenli bir ortamda çalışma fırsatı sunmak. Kısacası, şu anda ortama bu virüsü yayılmadan kaynağında engelleyen bir sistem olarak bu cihazın prototipini geliştirmiş durumdayız" dedi.

Türk bilim insamları, koronanın yayılımını engelleyecek cihaz geliştirdi

"DÜNYADA BAŞKA ÖRNEĞİ YOK"

Bu cihazın henüz dünyada bir örneği olmadığını vurgulayan Kağa, kullanımda olan bir örneği veya benzerini araştırdıklarını fakat bulamadıklarını kaydetti. Cihazın Türkiye adına gurur verici bir gelişme olduğunu düşündüklerini anlatan Kağa, "Birçok ülkede sağlık çalışanlarının tulum, maske gibi kişisel koruyucu donanımlarının ihtiyacı bile tam olarak karşılanamazken, bizim ülkemizde sağlık çalışanlarının korunması için daha derin önlemler sağlayacak cihazlar geliştirilmesi de ülkemiz adına sevindirici bir durumdur diye düşünüyorum. Bu cihazı birçok ventilatöre uyumlu olarak geliştirdik. Aynı zamanda bütün ventilatörlere takıldıktan sonra çok daha etkin bir koruma sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

"DÜŞÜK MALİYETLİ YERLİ ÜRETİM OLACAK"

Cihazın prototipini geliştirmelerinin 2 hafta gibi bir süre aldığını aktaran Kağa, şöyle devam etti:

"Bunu kendi imkanlarımızla yaptık. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın (TUSEB) şu anda açık olan bir çağrısı var. Prototipi geliştirilmiş cihazların preklinik ve klinik çalışmalarının TUSEB tarafından gerçekleştirilebileceği bir proje çağrısı bu. Oraya başvuracağız ve bu prototipin ürüne dönüşmesi için belki bazı yatırımcılarla işbirlikleri de yapabiliriz. Böylelikle bu cihazın en kısa sürede ürüne dönüşüp, sahada kullanılması için tüm adımları atmayı planlıyoruz. Maliyeti de oldukça düşük. Bunda asıl maliyet içindeki UV-C lamba. Bu, UV-C lambanın da ömrü 9 bin saat, yani bir yıldan uzun. Cihaz sürekli kullanılsa bile lambasını yılda bir defa değiştirmek yetiyor. Bu sayede geliştirdiğimiz sterilizatörün uzun vadede çok daha ekonomik olacağını düşünüyoruz. Maliyetinin 500 ila 1000 TL arasında değişebileceği bir ön fizibilite çalışması yaptık. Tabii ki seri üretimde bu daha da ucuza mal edilebilir."

"UV-C LAMBASINA ÇOK DAHA İHTİYACIMIZ OLACAK"

AKÜ Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Uğur Fidan da Türkiye'nin ne kadar yerli ve milli cihaz yaparsa o kadar güçlü olabileceğini ifade etti. Prototipini geliştirdikleri cihazlarında kullandıkları UV-C lambaların ülkede üreticisinin olmadığına dikkati çeken Fidan, şöyle devam etti:

"Sanayici ve üreticilerimizin de bu UV-C lamba üretimi konusunda bir takım girişimler yapmasının çok daha önemli olduğunu görüyoruz. Bu pandemi kontrol altına alınıp, bir süre sonra azalacaktır. Ama bunun ilerleyen zamanlarda tekrardan oluşmaması için herhangi bir sebep de yok. Fakat bu noktada UV-C lambasına çok daha ihtiyacımız olacak. Bu konuda farklı bilim insanlarıyla sanayicilerimizin girişimleriyle dışa bağımlılığımızı azaltacağını düşünüyoruz."

Türk bilim insamları, koronanın yayılımını engelleyecek cihaz geliştirdi

Türk bilim insamları, koronanın yayılımını engelleyecek cihaz geliştirdi

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Türkiye Afyon Haberler

500

Yorumlar (25)

asker:

Başarıdan rahatsız olan bir dünya insan var. Sağlık sektörü çok iyi ses yok iha''lar siha''lar herşeyimiz var. Dünyaya yardım gönderiyoruz ama kendi ülkesine yardım etsin diyorlar. Merak ediyorum yardım ettiğimiz şey sağlık malzemesi hangi vatandaşımız sağlık sektöründen yarım kaldıda eleştiryorsunuz. Çok sevdiğiniz şu avrupaya neden halen gitmiyorsunuz çok merak ediyorum.

11
7
yanıtYanıtla
KİTAP:

Pardon ne başarısı ? Ülkede bilim projesi yarışmasında ''Organik Hoşaf'' 1. seçildi ve sen gelmişsin böyle pohpohlanmış haberlere kaynak araştırmaksızın inanıyor musun ?Sağlık sektörü çalışanı olarak söylüyorum vaziyet hiç iyi değil. . . Ayrıca Avrupaya gidilemiyor çünkü TL''nin değeri yok. . Ömrü hayatında senin gibi kitap okuma alışkanlığı olmayan insanlar nasıl gelip böyle konuşabiliyor bende bunu merak ediyorum.

yanıt3
yanıt5
Gurbetci:

Avrupa Turkiyeden insan mi aliyorda, neden hala gitmiyorsunuz diyorsun? Kardesim bozulmada, son 10 12 yilda turkiye cook geriledi. Yurt disinda bazen vatanimiz hakkinda haber yapiyorlar, ve sen bana inan, bunlar hic iyi seyler degil. Bunlar aci gercek. Burda millet isinde gucunde, eglencesinde egitiminde, Turkiyede ise gecim sikintisinda. Aynen afrika ulkeleri gibi, halk fakir, liderler zengin. Bunu yapanda bilincsiz cahil halkin ta kendisi!

yanıt5
yanıt4
Parola38:

Türkiyenin gerçek durumunu bilmek istiyorsan dolar ve avro dövizine bak

yanıt2
yanıt4
Pimaş:

Pimaş boru, balon ve 2 hafta = icat Burdur

5
7
yanıtYanıtla
akrep 34:

millet yapmış yanlış yorumlar ile milletin hevesini bozma sen ne yaptın boş boş boru yorumu yapıyorsun

yanıt7
yanıt1
zora düşmeden:

Zora düşmeden niye üretmiyoruz, potansiyel var illa ki başımıza sıkıntı gelince mi ortaya çıkacak

5
3
yanıtYanıtla
ddd:

evet yarın korona hastalıgı cıkacak dur su cihazı üreteyimmi diceklerdi. . . mantıga bak.

yanıt3
yanıt1
Yuh:

Yapa yapa bunu mu yapmislar. Zaten yillardir var olan uv lamba ile sterilizasyonu biliyoruz. Bunu mahalle elektrikciniz de baglar. Berberlerde, hastanelerde, su sterile aletlerinde zaten kullaniliyordu. İnsan önunde akedemik sifatla bunu yaptim diye ortaya cikmaya utanir. Sanat okulu elektrik bolumu ogrenci projesi olur bu anca. Yazik...

5
2
yanıtYanıtla
Sarı Komutan:

Daha iyisini biliyorsan yorum yapmak yerine sende fikirlerini sunabilirsin.

yanıt0
yanıt0
Tüm 25 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title