Haberler

"Tük Dünyası ve Komşuları Müzesi" törenle açıldı -

Ankara'nın Çubuk ilçesinde tarihi Bekir Ağalar Konağı'na oluşturulan "Türk Dünyası ve Komşuları Müzesi" düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Ankara'nın Çubuk ilçesinde tarihi Bekir Ağalar Konağı'na oluşturulan "Türk Dünyası ve Komşuları Müzesi" düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Bir süre önce müze kurma kararı alan Çubuk Belediyesi, devam eden projenin ilk ayağını 10. Uluslararası Çubuk Kültür Festivali kapsamında ziyarete açtı.

Cumhuriyet Mahallesi Atatürk Caddesi üzerinde bulunan tarihi Bekir Ağalar Konağı'nda, ilçenin tarihi sürecini anlatan eser ve eşyaların yanı sıra Tacikistan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan, Pakistan, Afganistan, Güney Kore, Çin ve Japonya Büyükelçilikleri tarafından ülkelerini, gelenek ve kültürlerini tanıtan bölümlerde bulunuyor. Ayrıca Milli Saraylar Daire Başkanlığı'ndan gönderilen tabloların yanı sıra TÜRKSOY tarafından 'Türk Dünyası' resim sergisi ve Dericizade Faruk Küçük'ün arşivinden derlenen Çubuk ve Ankara'yı anlatan tarihi fotoğraflar yer alıyor.

Türk Dünyası ve Komşuları Müzesi'nin açılmasının amacının Çubuk'u Türk dünyasının buluşma noktası yapmak olduğunu söyleyen Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, "Bu yıl ki festivalimizin de ana teması olan ilçemizde gerçekleşen 1402 Ankara Savaşı'nın yaşandığı bu topraklarda kardeşliklerin yeniden doğmasını istiyoruz. İkisi de Türk Hükümdarı olan Yıldırım Beyazıt ve Emir Timur'u karşı karşıya getiren ve en kanlı savaş olarak tarihe geçen bu savaşın olduğu topraklarda kardeşliğin, dostluğun pekişerek güçlenmesi amacıyla Türkiye'de ilk defa ilçemizde oluşturulacak 'Türk Dünyası ve Komşuları' müzesini açtık. Bu müzenin tamamen faaliyete geçmesiyle birlikte ilçemizde çeşitli anıt ve yapıtlar yaparak Çubuk'u Türk Dünyasının ve komşularının buluşma noktası haline inşallah getireceğiz" dedi.

Müzenin aynı zamanda eğitim dünyası içinde güzel bir veri olacağını kaydeden Acehan, "İlçemizde 20 binin üzerinde öğrencimiz var. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin açılmasıyla bu sayı en az ikiye katlayacak. Bu öğrencilerimiz okullarında gördükleri tarih ve coğrafya derslerinin görsellerini burada canlı bir şekilde görecekler. Ayrıca Türk dünyasının geçmişte nasıl ülkelerden oluştuğunu, nasıl bir kültürümüz var, hangi kültürel gelişimlerden geçerek bugüne gelinmiş, kültürel gelişmemizde hangi etkenler var, bunların hepsini burada öğrenecekler'"diye konuştu.

Konuşmaların ardından 'Türk Dünyası ve Komşuları Müzesi' törene katılanlar tarafından açıldı.

Tarihi Bekir Ağalar Konağı'nda düzenlenen törene Slovakya'nın Sabinov Şehri Belediye Başkanı Peter Molcan, Maglay Belediye Başkanı Mehmet Mustabasiç, Maglay Merhamet Derneği Başkanı Atıf Spahıc, Çubuk Kent Konseyi Başkanı İsmail Tekaüt, Çubuk Sağlık Grup Başkanı Gülay Şahin, Çubuk Belediye Başkan Yardımcıları Zeki Metin, Hasan Hüseyin Karakuş ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Cumhuriyet Mahallesi Çubuk Belediyesi Atatürk Caddesi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title