Haberler

Tedavileri Tamamlanan "Caretta Caretta"Lar Deniz ile Buluştu

Güncelleme:

Hatay'da Samandağ sahilinde vatandaşlar tarafından yaralı bulunan ve Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezinde (DEKİYM) tedavi edilen "caretta caretta" türü 4 deniz kaplumbağası, doğal ortamlarına bırakıldı. Samandağ Kaymakamı Cahit Çelik, kaplumbağaların denize bırakılması nedeniyle yaptığı konuşmada, 14 kilometre uzunluğa sahip Samandağ sahilinin "caretta caretta" ve "chelonia mydas" türü deniz kaplumbağaların önemli yavrulama alanı olduğunu belirtti.

Bu yıl Samandağ sahilinde yaklaşık bin deniz kaplumbağasının yuva yaptığını ve 40 bine yakın yavrunun denize ulaştığını ifade eden Çelik, sahilin bu canlılar için koruma alanı olduğunu kaydetti.Çelik, yaralı bulunan ve tedavi edilen deniz kaplumbağaları için çaba harcayanlara teşekkür etti.MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya da deniz kaplumbağaları konusunda özellikle balıkçıların eğitilmesi gerektiğini bildirdi.

DEKİYM Müdürü ve MKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Enes Altuğ ise bu yıl merkeze 9'u "caretta caretta", 2'si de "chelonia mydas" türüne ait toplam 11 deniz kaplumbağası getirildiğini belirtti.Merkeze tedavi için getirilen kaplumbağaların çoğunda kafa travması, çakal, tilki ve köpek saldırısına bağlı yaralanmaların söz konusu olduğunu ifade eden Altuğ, şunları söyledi: "Deniz kaplumbağaların nesli tehlikede ve bunlar korunan türler. Yaralı kaplumbağalar merkezimize geldiği andan itibaren ilk yardımları yapılıyor. Röntgen, tomografi, ultrason ve endoskopi dahil birçok işlem yapıyoruz. Bugün denize bıraktığımız iki kaplumbağamızda beyin travması söz konusuydu. Diğerlerine de medikal tedavi uyguladık. 4 aylık rehabilitasyon sürecinden sonra doğal ortamlarına bıraktık." Prof. Dr. Altuğ, dünyaya gelen bin yavrudan ancak birkaçının erişkinliğe ulaşabildiğini, bu nedenle deniz kaplumbağalarının neslinin devamının çok önemli olduğunu kaydetti.

"Caretta caretta"ların denize bırakılması sırasında Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, Adana 7. Orman ve Su İşleri Bölge Müdürü Ethem Boz ve MKÜ Veteriner Fakültesi öğrencileri de hazır bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Üniversitesi Samandağ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title