Haberler

HDP'li Vekilin "Kürdistan" Çıkışı TBMM'de Kavga Çıkardı

Güncelleme:

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran'ın Meclis'te yaptığı konuşmada sokağa çıkma yasağı ilan edilen bölgeler için "Kürdistan" ifadesini kullanması Meclis'i karıştırdı.

TBMM Genel Kurulu'nda, HDP'nin, sokağa çıkma yasakları ile ilgili grup önerisinin görüşmelerinde tartışma yaşandı.

Genel Kurul'da, grup önerisinden önce, TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığındaki Parlamento heyetinin 9 Aralık'ta KKTC ve 15-16 Aralık tarihlerinde Azerbaycan'a resmi ziyaretlerde bulunmasına ilişkin Tezkere kabul edildi.

"KÜRDİSTAN" SÖZÜ MECLİS'İ KARIŞTIRDI

BMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine HDP, grup önerisini Genel Kurul'a taşıdı. Öneri üzerinde konuşan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, AK Parti milletvekillerinin önyargılarını bırakarak kendisini dinlemelerini istedi. Başaran'ın, "Son bir kaç ayda Kürdistan'da 18 ayrı yerde 149 gün sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini ve 77 sivilin yaşamını yitirdiğini" söylemesine, AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

KÜRSÜDEN FOTOĞRAF GÖSTERDİ

Konuşması sırasında bazı fotoğraflar gösteren Başaran, Cizre ve Silvan'da antidemokratik uygulamalara maruz kaldığını, iktidarın talimatıyla çalışan vali ve kaymakamlar eliyle halka yapılan katliama şahit olduklarını, çocukların keskin nişancılar tarafından sokakta oyun oynarken vurulduğunu iddia etti.

Meselenin hendek olmadığını söyleyen Başaran'a, AK Parti milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, "Biz, Genel Kurul sizi dinleyecek. İçtüzüğe göre, ülkenin belli bölgesini farklı nitelendirme yapmak suretiyle yaralayıcı sözler kullanmamanızı özellikle istirham ediyorum" dedi.

"YAPILANLARIN ARAŞTIRILMASI LAZIM"

Başaran, duvarlara,"Türksen övün, değilsen itaat et" yazıları yazıldığını belirterek, "Bu topraklar üzerinde birçok halk var. Bugün Sayın Cumhurbaşkanı çıkıp 'Kürt halkı' dedi. Yapılanların araştırılması gerekiyor. 90'l yıllarda yapılan katliamlar gibi bu da Türkiye'nin tarihine kara leke olarak geçecek. Sokağa çıkma yasağında su, elektrik kesildi, cep telefonları çekmedi, 112'ye bile ulaşamadık. 6 saat kaldığım evde bomba atarlara, silahlı taramalara maruz kaldım. Bugün burada konuşuyorsam tamamen şans eseridir çünkü bizim de hayatımıza kastedildi. Halk, sizin ırkçı, faşist, tekçi zihniyetinize karşı uygulamalarınızı kabul etmediği için bunlara maruz kaldı" diye konuştu.

"TEMİZ DİLLE KONUŞMANIZI İSTİYORUM"

Aydın, Başaran'ı uyararak, "Bütün Meclisi ırkçı, faşist olarak niteleyemezsiniz. İçtüzüğe göre kaba ve yaralayıcı dille konuşamazsınız, temiz dille konuşmanızı istiyorum" derken, milletvekillerine de "içeriğine katılmasalar da kürsüye çıkan her hatibi dinlemelerini" istedi.

Başaran, sözlerini sürdürerek, "Bu faşist bir uygulamadır. Bu uygulamalara karşı o insanların yanındayız. Orada ne olduğunu bilmek istiyorsanız odalarımızdan çıkalım, ne yaşandığını kendimiz görelim" diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Başbakan iken grup toplantısında aynı ifadeyi kullandığını belirterek, hiçbir Meclis Başkanı'nın buna müdahale etmediğini söyledi.

Aydın, Baluken'e, "Doğrudur, geçmişte Kürdistan, Lazistan mebusları vardı" karşılığını verdi.



Kaynak: AA / Güncel

Ayşe Acar Başaran Ak Parti Batman Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (510)

MUHAFAZAKAR MEHMET:

DÜN MUHTARLAR TOPLANTISINDA REİS NE DEDİ. . . TAAA MINIZA KOYUNCAYA KADAR DURMAK YOK YOLA DEVAMMMMMMMMM. . . MUHAHAHAHAAAAAAAA

72
5
yanıtYanıtla
muhafazakarmışşş:

muhafazakar diye adını yazmışsın ama daha konuşmasını bilmiyorsun beyin yoksunu mahlukat. hahahahahah

yanıt4
yanıt20
gerillaMobil-ANDROID:

kursunlu camiyi bas belalari ozel hareketciler yakti

12
50
yanıtYanıtla
KAYI BOYU:

ARDINDAN OKULLARIDA POLİS YAKTI DEĞİLMİ? YALANCI FİSTANLILAR

yanıt19
yanıt8
BİNGÖLLÜ ZAZA:

İnşallah Bu Hdpnin yargılanacağı günleri göreceğiz.

55
7
yanıtYanıtla
Ali_Siverek:

Zazalrın devletimi var lan tırro. Benda bir Zaza olarak Türk sayılmak istemiyorum

yanıt4
yanıt4
Deed:

Niye zorunuza gidiyor bayan cok dogru konusuyor dinleseniz ogreneceksiniz

15
46
yanıtYanıtla
helalMobil-ANDROID:

helal bacım bir türk olarak beni türklüğümden utandırdın ülke farklı bir DAEŞ örgütüne dönüştü

14
44
yanıtYanıtla
SELAM OLSUN:

Lan Sen pkk lı değilmiydin dönek dansöz

yanıt9
yanıt3
mal avcısı:

Yorumları okudum da şaşırmadım. Türk erkekleri kadar mikrop bir ırk yokkkkkkk

9
46
yanıtYanıtla
Tüm 510 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title