Haberler

Samsun Hayalleri Engel Tanımıyor

Samsun'da Atakum Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulunda eğitim gören orta ve ağır düzey zihinsel engelli öğrenciler, yaptıkları el sanatları ile hayata tutunmaya çalışıyorlar.

Samsun'da Atakum Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulunda eğitim gören orta ve ağır düzey zihinsel engelli öğrenciler, yaptıkları el sanatları ile hayata tutunmaya çalışıyorlar.Okulda eğitim gören 3'üncü kademe ağır ve orta seviyedeki down sendromlu, zihinsel engelli ve otizmli öğrenciler, süs eşyaları, pul, takı, tablo çalışmaları, deri çalışmaları, boyama, ahşap kesimi gibi yaptıkları el sanatlarıyla el ve hafıza becerilerini geliştiriyor. Aileleriyle birlikte derslerde yaptıkları el sanatlardan elde ettikleri geliri sosyal faaliyetlerde ve topluma uyum sorunlarını aşmakta kullanan engelli öğrenciler, Eren Bülbül için yaptıkları tabloyu önümüzdeki günlerde Maçka'ya götürecekler. Engelli öğrencilerin yapmış olduğu çalışmalardan alarak destek olan Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Müdürü Sezai Tiryaki ve Gazi Paşa İlkokul Müdürü Erkan Altıntaş tablo satın alırken, İlkadım ilçesindeki özel bir okulun müdürü Cansade Balıkçı ise '2 özel birlikte güzel' projesi kapsamında Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okuluna kırtasiye yardımında bulundu.

Oğlunun okula başlamasıyla büyük değişimi gördüğünü belirten Doğuştan Walker sendromu olan 17 yaşındaki Tunahan Sözen'in annesi Didem Sözen, 'Okula yeni geldik. Oğlumda büyük değişim var. Öfke krizleri oluyordu, onlar azaldıö derken, doğuştan Down Sendromlu 20 yaşındaki Sefa Keskinsoy'un annesi Ayşe Keskinsoy ise, 'Veliler olarak bizde çalışmalara katıldık. Çocuklarımızın sağlığının iyi yönde ilerlemesini görüyoruzö diye konuştu.

3 aylıkken ateşli hastalık sonucu epilepsi hastası olan 21 yaşındaki Beyza Kaya'nın annesi Şükran Kaya ise, 'Sosyal yaşama katılmaya başladılar. Benim çocuğum hiç yerinde durmuyordu ama şimdi çok iyi bir durumdaö şeklinde konuştu.

Okulunu, öğretmenlerini ve arkadaşlarını çok sevdiğini söyleyen öğrencilerden Down Sentromlu Elif Sena Akparlak, gözyaşlarına hakim olamazken, down sendromlu Kadir Ant ise, Samsun'u ve Samsunspor'u çok sevdiğini ifade etti.

'ELDE EDİLEN GELİR, ÖĞRENCİLERİN SOSYAL FAALİYETİNDE KULLANILIYOR'

Okulun MEB'na bağlı olup, üçüncü kademe zihinsel, otizm ve down sendromlu özel eğitim öğrencilerine eğitim veren bir kurum olduğunu belirten Atakum Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu Müdürü Mustafa Yiğit, 'Okulumuzdaki özel eğitim öğrencilerimizin öz bakım ve el becerilerini geliştirmek için tüm idarece, öğretmen ve velilerimiz ile birlikte katkıda bulunmaktayız. Öğrencilerimizin el emekleri ile yaptıkları çalışmaları Samsun Milli Eğitim Müdürlüğümüzün başlatmış olduğu Samsun Maarif Harekatı Projesi kapsamında öğrencilerimize destek amacıyla yapılan projeler sonucunda okullarda sergiler açmaktayız. Bu sergilerde elde edilen gelirlerimiz ile öğrencilerimizin sosyal faaliyetlerine, topluma uyum sorunlarını aşmak için kullanılmaktadır. Ayrıca okulumuza sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen programlarda katılımcılarına plaket yerine okulumuzdaki özel eğitim öğrencilerinin el becerileri ile hazırlamış olduğu tablolardan alarak destek olmaktadırlarö

'EREN BÜLBÜL'ÜN TABLOSUNU ANNESİNE HEDİYE EDECEĞİZ'

Eren Bülbül'ün tablosunu öğrencilerle birlikte götürüp annesine hediye edeceklerini ifade eden Yiğit, 'Okulumuzda öğrencilerin gelişimine yönelik projeler uygulamaktayız. Öğrencilerimizin yaptığı 'Eren iyi ki varsın' tablosu ile çocuklarımızın şehide ve vatana saygı ve sevgisi kavramını okulumuzdaki öğrencilerimize kazandırmaktayız. Tabloyu hazırlayan öğrencilerimiz ile birlikte Eren'in tablodaki kıyafetini giydirip, Maçka ilçesine gidip, annesine bu tabloyu hediye etmek istiyoruz. Velilerimiz de eğitimin içerisine katmaktayız. Çünkü velilerimizi de eğitimin içerisine katarak özel eğitim çocuklarına sahip olan annelerin çocuklarına yaklaşım metodlarının nasıl olması gerektiği onlara öğretmenlerimiz tarafından kazandırılmaya çalışılmaktadırö

'ÖĞRENCİLERİMİZ TAKI, TABLO, DERİ GİBİ ÇALIŞMALAR YAPIYOR'

Okulda down sendromlu, otistik ve zihinsel olmak üzere toplam 93 öğrencinin bulunduğunu belirten Yiğit, 'Öğrencilerimiz orta ve ağır düzeydedir. Bu yaptığımız faaliyetler ile çocuklarımız başladıkları süreçten bugüne kadar büyük gelişim göstermişlerdir. Okulumuzda iş uygulama dersleri bulunmaktadır. İş uygulama derslerinde takı dersi, tablo çalışmaları, deri çalışmaları yapıyoruz. Bunlarla birlikte çocuklarımızın beden eğitimi dersinde sportif faaliyetler olan yüzme, masa tenisi gibi etkinliklere de giderek çocukların sosyalleşmesine ayrıca katkıda bulunmaktadırlar

Amaçlarının öğrencilerin el becerine ve bireysel farklılıklarına göre eğitim vermek olduğunu ifade eden okulun El Sanatları Öğretmeni Selin İlhan, 'Okulumuz 3'üncü kademe ağır, orta, zihinsel, otizm ve down sendromlu çocuklara eğitim vermektedir. Biz öğretmenleri olarak çocuklarımıza asıl amacımız hepsinin el becerilerine ve bireysel farklılıklarına göre eğitim vermeyi amaçlamaktayız. Kimi öğrenciler pul çalışması yapabilirken, kimi öğrencilerin de bireysel farklılıkları deriye daha yatkındır. Bütün öğretmenler bu öğrencilerin farklılıklarına göre plan doğrultusu hazırlıyoruz. Bu doğrultuda da öğrencilere eğitim veriyoruz. Biz okulumuz olarak öğrencilerdeki değişimi gözlemleyebildik. Mesela çocukların en büyük problemi bir şeye odaklanabilmekti. Özellikle pul çalışması çok zaman ve sabır isteyen bir süreç olduğundan dolayı ilk olarak onlardan çalışmalara başlıyoruz. Öğrenciler bununla hem sabrı öğreniyorlar, hem de özgüvenleri gelişiyor. Çünkü uzun zaman sürecinde ortaya gerçekten çok güzel eserler ortaya çıkmaktadırö

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Altıntaş Atakum Maçka Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title