Haberler

Salgında ikinci dalgayı yaşayan Çin'den korkutan sözler: Koronavirüs değişime uğruyor

Güncelleme:

Çin'in önde gelen acil tıp uzmanlarından Qui Haibo, koronavirüsün ülkenin kuzeydoğusunda ortaya çıkan yeni vakalarda, daha öncekilere kıyasla farklı bir seyir izlediğini dile getirdi. Qui, bu durumun, virüsün yayıldıkça değişime uğradığının göstergesi olduğunu belirtti.

Çinli doktorlar ülkenin kuzeydoğusunda koronavirüse yakalanan vakalarda hastalığın farklı şekillerde ortaya çıktığını duyurdu. Çin'in önde gelen yoğun bakım uzmanlarından doktor Qui Haibo bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada ülkenin kuzeydoğusundaki bazı kentlerde görülen yeni vakaların daha uzun süre virüs taşıdıklarını ve iyileşmelerinin akabinde yapılan testlerin daha geç negatif sonuç verdiğini bildirdi.

YENİ VAKALARDA KULUÇKA SÜRESİ 2 HAFTADAN UZUN SÜRÜYOR

Doktor Qui ayrıca, bu bölgelerde gözlemlenen hastalarda virüsün bulaştığı kişilerin daha uzun süre belirti vermediğini ve bu gecikmeden dolayı salgının tespitinde zorluk yaşadıklarını dile getirdi. Koronavirüs hastalığına yol açan SARS-CoV-2 adlı yeni tip koronavirüsün kuluçka süresinin bir ila iki hafta sürdüğü, belirtilerin ise bu süre sonunda ortaya çıktığı biliniyor. Çinli doktorların gözlemlerine göre ise yeni vakalarda bu süre bir iki haftadan daha uzun sürüyor.

Salgının ilk ortaya çıktığı Çin'in Vuhan kentindeki vakalarla kuzeydoğudaki vakaları kıyaslayan doktor Qui'ye göre virüs kuzeydoğudaki hastalarda daha çok akciğerlerde yoğunlaşıyor. Oysa Vuhan'daki hastalarda akciğerlerin yanı sıra kalp, böbrek ve bağırsak gibi diğer başka organların da zarar gördüğü belirtilmişti.

VİRÜS MUTASYONA MI UĞRADI?

Bilim insanları Çinli doktorların son yaptıkları tespitlerin virüsün mutasyona uğradığına dair bir işaret olabileceği ihtimalini gözardı etmiyor. Ancak doktorların hastaları Vuhan'dakinden daha önce ve daha yakından izleme fırsatı yakalamalarının da bu tür gözlemlerde etkisi olabileceğinin altı çizildi.

Dünyada ilk kez Çin'in Hubei eyaletindeki Vuhan kentinde görülen Kovid-19 salgınında 68 bin kişinin kısa bir zaman aralığında hastalanması üzerine sağlık sisteminin büyük baskı altına girmesi sonucu ancak kritik durumdaki hastalar üzerine yoğunlaşılabilmişti.

ÇİN'DEKİ YENİ SALGINDA RUSYA BAĞLANTISINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Son iki haftada ülkenin kuzeydoğusundaki Shulan, Jilin ve Shengyang'da 46 yeni vakanın görülmesi üzerine 100 milyon nüfuslu bölgede salgınla mücadele önlemleri arttırıldı. Bu kapsamda tren seferleri durduruldu, okullar tatil edildi ve sokağa çıkma kısıtlamaları başladı.

Yetkililer bu bölgedeki yeni vaka artışının dünyanın ikinci en yüksek vaka sayısına sahip Rusya'dan gelen kişilerden kaynaklandığı tahminini yürütüyor. Açıklamayı yapan doktor Qui, Çin'in kuzeydoğusunda ve Rusya'da incelenen virüslerin genetik diziliminin eşleştiği bilgisini paylaştı.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Çin Halk Cumhuriyeti Koronavirüs Rusya Wuhan Haberler

500

Yorumlar (13)

Merve:

Iki ayaklı virüsler ne zaman duracak. Bu artık ülkeler arası virüs savaşı. Bombalara gerek kalmadı. Yaşasın virusly.

8
5
yanıtYanıtla
Algı:

Merve ve Murat yorumları ile algı oluşturmaya çalışan zavallı. Hükümetin almış olduğu kararları destekliyoruz. Turizm ülkemiz için çok önemli bir sektördür. Biran evvel doğru tedbir ve adımlar ile canlandırılmalıdır.

5
5
yanıtYanıtla
Vatandas:

Turizm sağlığınızdan damı önemli nasıl sokağa çıkma yasağı da millet marketlere usustu kimse aç kalmaz dediler 3 4 günden bence turizm de 1 sene açılmamalı devletimiz aç kalmaz bı sene turist gelmeyince

yanıt1
yanıt0
Murat:

Haberde dikkatinizi rusya ayrintisi cektimi bizim yoneticiler rusyadan turis avina cikti ama 2 dalgayi galiba bizde yihicez

7
1
yanıtYanıtla
Recep:

Hakkaten bu sene ülkeler arası geçişler durmalı birileri para kazanacak diye millet evinden çıkmayıp suçlusuda olmadığı vürüsü ikinci defa yemesin. Dışarıda gitmeyin dışarıdanda gelmesin. Duygusallık olmaz bu işte yok kazançmış turizmiş. Milletin canı önemli. 5 kazanıp 10 kaybederiz eğer ilinci dslga olur yada mutasyon doğruysa ama bitince ne yapan yapsın.

5
0
yanıtYanıtla
Algı savar:

Turizmden gelecek paralara göz kırparken kendi vatandaşlarının sağlığını nasıl koruyacakları merak konusu oldu. Eğer ki Çin'den gelen haberler doğru ise Hükümetin paraya göz kırpmak yerine kendi vatandaşını koruyucu tedbirler alması gerekir. Pirince giderken elimizdeki bulguzrdan olmayalım. Sonra ekonomik krizin en ağır faturasını bizler ödemek durumunda kalmayalım.

3
0
yanıtYanıtla
hakan:

rusyada vaka sayısı çok fazla ve son haberlere göre çok büyük ihtimalle virüsün olumsuz yönde mutasyona uğramış hali mevcut aklı başında hiç bir ülke rusya ile sınırlarını çok uzun bir süre daha açmaz

2
0
yanıtYanıtla
İzlemci:

Giriş çıkışlar en az 2 sene sürmeli bence turizim den para kazanilicak diye kendi insanımızı umursamazlık yapmayın yeni bir kampanya yaparsınız kendi vatandaşimiz turist olur kendi ülkemizde

1
0
yanıtYanıtla
Harun:

Bence ligler bari başlasında şu insanlar moral bulsun

0
0
yanıtYanıtla
Erkan yilmaz:

Dışa açılmak bu sene unutulmadı.vatandas olarak sesimizi duyun

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title