Haberler

Muş'ta Arıcılık Kursu Açıldı

Muş'ta, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından arıcılık kursu açıldı.

Muş'ta, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından arıcılık kursu açıldı.

Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde hizmete başlayan kursun açılışında İl Müdürü Ergün Çolakoğlu bir konuşma yaptı.

Kentin bitki örtüsünün zengin olması dolayısıyla arıcılığı önemsediklerini kaydeden Çolakoğlu, "Tarım alanındaki bu sektörü önemsediğimiz için özellikle çok sayıda bayanın da bulunduğu bir kurs açma ihtiyaç duyduk." dedi.

Arıcıların yoğun isteği üzerine bu kursu açtıklarını anlatan Çolakoğlu, şöyle konuştu:

"70 tane çiftçimiz bu kursa katılıyor. Kursumuz 72 saat süre ile devam edecek. Ancak talepler olduğu sürece bu tür kurslar açmaya devam edeceğiz. Çünkü ilimiz arıcılık ve bal alanında önemli illerimizden biridir. Şu an ilimizde kayıtlı 291 işletmemiz bulunmaktadır. Kentte 2015 yılında verimli bir bal sezonu geçirdik. 2016'da ise bal oranımız biraz düştü ama 2017'de bal üretiminde önemli artış yaşandı. Bu yıl yaklaşık 700 ton bal beklentimiz var. Bunun da ilimize katkısının 35 milyon civarında olduğunu tahmin ediyoruz. İlimiz için iyi bir katma olduğunu düşünüyoruz. Muş'a yılda 50 bin civarında arı kovanı geliyor."

Muş Bal Üreticiler Birliği Başkanı Aydın Bağlam ise arıcıların en büyük sorunlarından birinin sahte bal olduğuna dikkat çekti.

Bununla mücadele etmek gerektiğini vurgulayan Bağlam, "En kaliteli bal Muş'ta üretiliyor ve Türkiye'nin birçok ilinde satılıyor." diye konuştu.

Kursta arı ırkları, balın tanımı, bileşimi ve üretimi, arı yetiştirme teknikleri, arı ürünleri, polen propolisi, arı sütü ve kaliteli bal üretiminde flora, arıcılıkta ilkbahar ve sonbahar bakımı ve arı hastalık ve zararlıları gibi konular yer alıyor. 72 saat sürecek olan kursun sonunda, başarılı olan kursiyerlere Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından "Arı Yetiştiriciliği" sertifikası verilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Muş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title