Haberler

Mersin 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü Olarak Ilan Edilecek

10 Şubat Dünya Bakliyat Günü olarak ilan edilecekMERSİN Ticaret Borsası ile Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğinde düzenlenen Yemeklik Tane Baklagiller Çalıştayı'nda, 10 Şubat'ın Dünya Baklagiller Günü olmasının beklendiği açıklandı.

10 Şubat Dünya Bakliyat Günü olarak ilan edilecek

MERSİN Ticaret Borsası ile Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğinde düzenlenen Yemeklik Tane Baklagiller Çalıştayı'nda, 10 Şubat'ın Dünya Baklagiller Günü olmasının beklendiği açıklandı.

Çalıştaya Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Çil, Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Tarla Bitkileri Daire Başkanı Yusuf Arslan, Dünya Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Arslan ve çok sayıda sektör temsilcisi davetliler katıldı.

HiltonSa Otel'de düzenlenen ve 3 gün sürecek olan çalıştay, bürokrat, akademisyen, özel sektör ve üreticiyi buluşturdu. Dünya Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Arslan, "Yaptığımız son çalışmalardan sonra Dünya Bakliyat Gününün kabul edilmesi için gerekli çalışmaları yaptık. 44 ülkenin onayıyla Dünya Bakliyat Günü bir aksilik olmazsa 2017 yılı sonunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilecek. Artık dünyada 10 Şubat bu gün kutlanacak. Bu çok önemli bir başarı" dedi.

SON KULLANMA TARİHİ KALDIRILMALI

Son kullanma tarihi ile birlikte kayıplar yaşandığına dikkat çeken Arslan, "Dünyada üretilen bakliyatın yüzde 30'u çöpe gidiyor. Gelişmekte olan ülkelerde, tarladan sofraya gelinceye kadar gidiyor yüzde 30'u, gelişmiş ülkelerde ise sofradan tüketime kadar olan alanda kayıp var. Paketin arkasına son kullanma tarihi yazıyorlar. Son kullanma tarihi olur mu kardeşim. Bu dünyanın sorunu. Bakliyatta son kullanma diye bir şey olmaz. Konservenin üzerine son kullanma tarihi basıyor. Hava almıyor konserve, son kullanması mı olur? Son kullanma tarihi konusunun artık bir şekilde ele alınması lazım" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE BAKLİYAT ÜRETİMİ GERİLEDİ

Dünyada bakliyat üretiminin artarken Türkiye'de tersi bir sürecin yaşandığı ve bunun büyük bir sorun olduğunu ifade eden Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir ise, çalıştayın amacının da bunun nedenlerinin ortaya çıkarılması olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Dünyada bakliyat ihracatı 3 kat artmış, 16 milyon tona ulaşmış, Türkiye'nin ise yüzde 75 oranında azalarak 1.2 milyon tondan 300 bin ton seviyesine gerilemiş. Geçen yıl 463 bin ton ithalat yapmışız. Bu senenin ilk 4 ayında 215 bin ton ithalat yapmışız. Tarım Bakanlığı Taşra Teşkilatı'nın gönderdiği verilere dayanan resmi üretim rakamları gerçeği görmemizi engelledi. TUİK tarafından ilan edilen resmi üretim rakamlarıyla piyasa verileri örtüşmüyor. Bu gerçeği ortaya koymazsak problemi çözemeyiz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Abdullah Özdemir Hüseyin Arslan Doğu Akdeniz Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title