Haberler

Kudüs'te Türk Günü Etkinliği Düzenlendi

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) tarafından Batı Kudüs'te Türk Günü etkinliği düzenlendi.

Osmanlı mirası olan Hicaz Demiryolu'nun Kudüs İstasyonu'nda düzenlenen etkinliğe Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Kemal Ökem ve çok sayıda İsrailli katıldı.

İsrail'de ilk kez düzenlenen Türk Günü'nde Antakya Medeniyetler Korosu bir konser verdi. Koro, İbranice, Arapça ve Türkçe eserler seslendirdi.

Türk folklor ekibinin de çeşitli yörelerden halaylar sergilediği etkinlikte, yirmiye yakın gıda firmasınca açılan stantlarda Türk yemekleri ikram edildi.

Yoğun bir katılımın olduğu etkinlikte İsrailliler, Türkçe şarkılar eşliğinde halay çekti.

İsrail'e ihracat

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Şenel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde ticaretin geliştirilmesi için çok boyutlu çalışma sürdürdüklerini belirterek, "Bugün de İsrail'de gıda sektöründe önemli bir etkinliğimiz söz konusu. Salı günü başlayacak olan İsrail Gıda Fuarı'na milli bir katılım göstereceğiz. Ancak fuar öncesinde Kudüs'te ve Tel Aviv'de tanıtım günleri adı altında halkla ürünlerimizi buluşturduğumuz bir dizi etkinliklerimizi söz konusu." dedi.

İsrail'in Türk kültürünü yakından tanıdığını dile getiren Şenel, "Belli bir süre bu tür organizasyonlar yapılamamıştı. Ancak bu etkinlikle güçlü bir tanıtım organizasyonu düzenliyoruz. İsrail en önemli ihracat pazarlarımızdan bir tanesi. Geçtiğimiz yıl 4,3 milyar dolar gibi bir ticaret hacmine ulaşmıştık. Bu senenin 10 ayında yüzde 13 ihracat artışımız var. Geçen yılki ihracat seviyesinin de üzerine çıkacağız. 4,5 milyar doların üzerine çıkma gibi bir hedefimizi gerçekleştirmiş olacağız" diye konuştu.

"Türk-İsrail ilişkilerine de olumlu yansıyacak"

Şenel, salı günü başlayacak İsrail Gıda Fuarı'na Akdeniz bölgesinden ihracatçı firmaların katılacağını kaydetti.

AKİB'in düzenlediği Türk Günü'nün de gıda fuarı öncesi için özel bir etkinlik olduğunu dile getiren Şenel, şöyle konuştu:

"Yapılan organizasyonların Türk-İsrail ilişkilerine olumlu yansıyacağına inanıyoruz. Ticari ilişkilerimizin daha fazla gelişmesine katkı sağlayacaktır. Önümüzdeki yıllarda bu katılımın giderek artacağı kanaatindeyiz. Ekonomi Bakanlığı olarak, bu tür tanıtım etkinliklerinin sürekliliğini, sürdürülebilirliğini sağlamak istiyoruz. Bu tür etkinlikler sürekli olduğu zaman kalıcı olabiliyor. Biz de bu tanıtım etkinliklerini gelecek yıllarda güçlü bir şekilde sürdürmeyi amaçlıyoruz."

"Halkların birbirini tanıması için en iyi yol"

Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Ökem de etkinliğine önemine işaret ederek, "Tatlar, tınılar, kültür ve spor, halkları birbirine tanıtan, birbirine yakınlaştıran unsurlar. Halkların birbirini daha iyi tanıması için en iyi yol bu. Burada dinledikleri müziğin kendilerine ne kadar yakın olduğunu kendileri zaten tecrübe ediyorlar. Yedikleri yemeklerin kendi yediklerine ne kadar yakın olduğunu gayet iyi görüyorlar." ifadelerini kullandı.

İsrail'de hali hazırda Türk müziğini seven ve Türk yemeğini tercih edenler bulunduğunu vurgulayan Ökem, İsraillilerin, Türklerle kültürel olarak yakın olduğunu söyledi.

Türk Günü etkinliğini gelecek yıllarda da tekrar etmek gerektiğini belirten Ökem, "Aslında bu ilk de değil. Bu formatta bir ilk ama daha önce İstanbul Modern Dans Topluluğu geldi. Euroleague kapsamında her yıl basketbol takımlarımız geliyor. Dostluk maçları oldu. Bunlar oldukça insanlar aslında başka söylemlere rağmen ne kadar birbirimize yakın olduğumuzu görüyorlar. Sokaktaki insanın bunu tecrübe etmesi çok güzel bir şey." diye konuştu.

Ekonomi Bakanlığı ve AKİB'e bu organizasyon için teşekkür eden Ökem, etkiliğe yaklaşık yirmi Türk firmasının katıldığını kaydetti.

"Üç ilahi dinin başkenti"

Kudüs'ün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ifade ettiği gibi üç ilahi dinin başkenti olduğunu dile getiren Ökem, şöyle devam etti:

"Bizim beklentimiz, isteğimiz hep budur. Bunu müzikle, kültürle, halktan halka ilişkilerle sağlayamazsak, gerçekleştiremezsek neyle yapacağız? Bunun en güzel yolu budur. Bence (Türk Günü etkinliğinin) gelenekselleşmesi çok güzel olur. İsrail'de her yıl turizm fuarı düzenleniyor. Bu kenti insanlığın ortak mirası olarak görüyoruz. Bu ortak mirasa hizmet etmek için, kültür, sanat ve benzeri şeylerle teşvik etmemiz gerekir. Her yıl bunun tekrar edilmesini isteriz."

Ökem, bu etkinliğin bir benzerinin de pazartesi günü Tel Aviv'deki tren istasyonunda yapılacağını kaydederek, "Burası da orası da Osmanlı mirasıdır. Bu vesileyle onu da yad etmiş olacağız. Böyle anlamlı bir yerde böyle bir etkinlik düzenlemek bizim için çok gurur vericidir." dedi.

İsrail ve Türkiye'nin bölgede birbirine yakın iki ülke olması nedeniyle "iki doğal ortak konumunda" bulunduğunu anlatan Ökem, şunları kaydetti:

"Bunu yalnızca İsrail için söylemiyoruz, Filistin için de söylüyoruz. Mısır için de söylüyoruz. Doğu Akdeniz'de birbirine yakın ülkeler olarak, aynı tatları, aynı tınıları paylaşıyoruz. Özellikle gıda alanında, önümüz açık demek lazım. Tabi burada birtakım hassasiyetler var, bizde helal olduğu gibi (İsrail'de de) koşer kuralı var. Bunu firmalara anlatıyoruz. Ona dikkat ediyorlar. Yani Alaska'dan gelecek olan bir konserve balık neden bizden alınmasın, Mersin'den Ro-Ro seferleriyle 18 saatte ya da günde yaklaşık 14 sefer olan uçaklarla buraya neden gelmesin. Sadece Akdeniz değil bütün bölgelerimizden ihracatçılarımızın burada boy göstermesini isteriz, Türkiye'nin buradaki mukayeseli üstünlüğünü teşvik etmek lazım. Biz de onu yapıyoruz. Buranın temel besininin çoğu dışarıdan geliyor, ben Türkiye'nin burası için doğal bir satıcı, buranın da Türkiye için doğal bir alıcı olduğunu düşünüyorum. Bu yönde çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

Kudüs'te düzenlenen Türk Günü etkinliği Tel Aviv'de de tekrar edilecek. Türk gıda firmaları, salı günü başlayacak İsrail Gıda Fuarı'nda da yer alacak.

Kaynak: AA / Güncel

Tel Aviv Türkiye İsrail Kudüs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title