Haberler

Koronavirüsün en çok ve en az bulaştığı kan grupları belli oldu

Güncelleme:

Çin'de yayın yapan bir tıbbi dergi ABD'de bilim insanlarının koronavirüs araştırmalarına yer verdi. Araştırmada, koronavirüsten en çok etkilenen kan grubunun A grubu, en az etkilenenin ise 0 grubu olduğu belirtildi.

Koronavirüsün ortaya çıktığı Çin'de yayın yapan tıbbi dergi BMJ, Yale Üniversitesi ve ABD merkezli genomik araştırmalara odaklanan Cold Spring Harbor Laboratuvarı'nın desteklediği çevrimiçi sağlık araştırmalarının yayımlandığı medRxiv yeni tip koronavirüs ile ilgili Çinli bilim insanlarının çalışmasına yer verdi.

Söz konusu araştırma dünyayı etkisi altına alan ve 7 binden fazla insanın ölümüne neden olan yeni tip koronavirüsün hangi kan gruplarında daha etkili olduğu ile ilgili bilgiler sunuyor.

2 BİN 713 VAKA İNCELENDİ

Derginin yer verdiği araştırmada şu ifadeler yer aldı:

Ülkedeki bilim insanları A, B, O kan gruplarına sahip 2 bin 713 vaka arasında bir araştırma yaptı. Virüsün merkezi Vuhan ve Shenzhen kentindeki üç hastanedeki vakaları inceleyen uzmanlar, bin 775 enfekte olmuş kişiyle virüs nedeniyle hayatını yitiren 206 kişiyi inceledi. Araştırma kapsamına aynı zamanda enfekte olmamış ancak risk altında bulunan 3 bin 964 Vuhan sakini de dahil edildi. İncelenen kişilerin yaş aralığı 18.6 - 45 olarak belirtildi.

A GRUBUNUN RİSK ORANI DAHA YÜKSEK

Buna göre kan grubu A olanların virüse yakalanma oranlarının daha yüksek olduğu, en az etkilenenlerin ise kan grubu 0 kişiler olduğu ifade edildi.

0 KAN GRUBUNDA RİSK DÜŞÜK

Analiz sonuçları A grubu bireylerin kan grubu A olmayanlara göre Kovid-19 açısından daha yüksek risk taşıdığı, 0 kan grubuna sahip bireylerin enfekte olma risklerinin ise daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmacılar kan grupları ve enfekte olma olasılıkları arasındaki ilişkiyi incelerken yaş aralıkları ve cinsiyet ilintisini de ele aldı. medRxiv'de yayımlanan bilimsel makale yaş ve cinsiyetin kan gruplarıyla alakalı çıkan sonuçlara çok önemli bir etkisinin olmadığını söylüyor.

Araştırmaya göre Kovid-19 ile kan grubu arasındaki enfekte olma riski ilişkisine dair yüzdelik oranlar şöyle:

A kan grubu: %37.75

0 kan grubu: %25.80

AB VE B KAN GRUPLARI ARAŞTIRMAYA DAHİL EDİLMEDİ

Araştırmada "AB ve B kan gruplarının enfeksiyona yakalanma riski daha yüksek görünüyordu ancak istatistiksel manada anlamlı bir veri elde edilemediği için araştırmaya dahil edilmedi" denildi.

Bu sebeple AB ve B kan gruplarının virüs ile ilintisi ile ilgili istatistiki bir veriye yer verilmedi.

Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Amerika Birleşik Devletleri Çin Halk Cumhuriyeti Koronavirüs Sağlık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (39)

yok ya:

insanların çoğu zaten A grubu. Haliyle A grubunda fazla görülecek. Paranoya sebebi olacak haber yapmayın.

23
1
yanıtYanıtla
Hadi bee:

Dünya day en cok 0 gurubu var ispati 0 gurubu herkese kan verebilir ama sadece 0 gurubundan alabilir eger 0 gurubu az bulunsaydi kan ihtiyacini karsilayamazdi buda doganin kanununa aykiri olurdu Allah herseyi uyumlu yaratmistir

yanıt2
yanıt0
düzeltme:

HADİ BEE: arkadaşım bir şeyi düzelteyim en çok bulunan sıfır grubu değil, 0 pozitif grubu, 0 negatif ve ab negatif en az bulunan gruptur. YOK YA: a grubu çok diye onlarda sayı fazla çıkıyor değil olay. bu virüsün haricinde konuşayım. Zaten bir çok hastalığın farklı kan gruplarında farklı etkilere yol açabildiği ile ilgili bilimsel çalışmalar çok uzun zamanlardan beri var.

yanıt0
yanıt0
Saçmalamayın:

A grubu dünyada en fazla bundan kan grubu 0 ise en az bulunan kan grubu. Bu araştırmanın böyle sonuçlanması olağan birşey zaten. Nurdan şu sonucu çıkarabilirsiniz demekki virüs kan grubuna bakmiyor

21
3
yanıtYanıtla
Ajjajaj:

A ve 0 i incelemisler b ve ab grubunu es gecmisler :) aklimizla dalga gevmeyin ya

14
2
yanıtYanıtla
bunlarında beyni virüslü ...:

ulen kayda değer, sonuç üzerinde etkili bi fark yaratmamış nerenle okudun haberi moron?

yanıt1
yanıt0
mehmet:

nasıl kayda değer bir fark olmamış o da ne demek yüzdesi ne o zaman saçma sapan

yanıt1
yanıt0
levo:

Böyle saçma sapan bilgilerle ne yapmaya çalışıyorsunuz. Dünya üzerinde en fazla bulunan kan grubudur A grubu tabiki A olacak ne olacaktı Z mi Y mi. gereksiz haber yapıp insanların canını sıkmayın.

14
2
yanıtYanıtla
MERVE:

Saçma ve gereksiz bir araştırma. İnsanların aklını ve psikolojisini böyle saçma şeylerle etkilemeyin.

13
3
yanıtYanıtla
samili5:

ne kadar saçma 0 ile A grubu dünyada kaç kişi var o farkıda oranlayın eşit düzeyde bulaştığını görmüş olursunuz milletle dalga geçmeyin

13
0
yanıtYanıtla
Tüm 39 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title