Haberler

Koronavirüsten korunmanın yolları! Koronavirüsten nasıl korunulur?

Güncelleme:

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 2500'ü geçti. Tüm dünyada paniğe neden olan gelişme sonrası Koronavirüsten korunmanın yolları! Koronavirüsten nasıl korunudur konuları merak edildi.

KORONAVİRÜSÜN ÖZELLİKLERİ NELER?

Hastalardan alınan örneklerin laboratuvarlarda test edilmesi sonucu Çinli yetkililer ve Dünya Sağlık Örgütü, enfeksiyonun koronavirüs (corona virus) olduğu sonucuna vardı.

Koronavirüsler, büyük bir virüs ailesinin bir alt türü. Ancak yeni virüs dahil sadece yedisi insanlara bulaşabiliyor.

Bir koronavirüsün yol açtığı şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS), Çin'de 2002 yılında salgından etkilenen 8 bin 98 kişiden 774'ünün ölümüne yol açtı.

Doktor Josie Golding, "SARS'ın hatıraları hâlâ taze, korkunun çok büyük olmasının nedenlerinden biri bu, ancak bu tür hastalıklarla mücadele etmek için artık çok daha hazırlıklıyız" diyor.

Yeni virüsün de SARS gibi insandan insana bulaşabildiği teyit edilmiş durumda.

VİRÜSE YAKALANANLARDA HANGİ BELİRTİLERE RASTLANIYOR?

Virüse yakalananlarda önce yüksek ateş başlıyor. Ardından kuru öksürük şikayetleri gözleniyor. Bir haftanın sonunda ise nefes darlığı sorunları ortaya çıkıyor.

Çin'de bazı hastaların hastanede uzun süreli tedavi altına alınması gerekmişti.

Ancak şu an eldeki bilgiler sadece hastaneye kaldırılan ağır hastaların yaşadıklarıyla sınırlı. Virüse yakalanıp daha hafif bir şekide atlatan olup olmadığı konusunda detaylı bir bilgi henüz yok.

Koronavirüsler orta derece soğuk algınlığından ölüme varacak semptomlara yol açabiliyor.

Edinburgh Üniversitesi'nden Profesör Mark Woolhouse, "Yeni bir koronavirüs bulduğumuzda, bulguların ne olduğunu görmek isteriz. Bu virüs daha çok soğuk algınlığı benzeri bulgulara yol açıyor ve bu da endişe verici ancak SARS kadar ciddi değil" diyor.

Dünya Sağlık Örgütü, Ebola ve domuz gribi salgınlarında uluslararası acil durum ilan etmişti. Şu ana kadar yeni virüs için benzer bir karar alınmadı. Ancak Dünya Sağlık Örgütü'nün virüsün ne kadar tehlikeli olduğu ve ne kadar hızlı yayıldığı konusundaki çalışmaları sürüyor.

KORONAVİRÜSTEN KORUNMA YOLLARI

Kapı kolu, telefon, klavye gibi ortak kullanılan ve sıkça dokunulan nesneler sıkça temizlemeli ve dezenfekte edilmeli.
Öksürük ve hapşırık sırasında ağız mendil ile kapanmalı, sonrasında mendili atıp el yıkanmalı.
Hastayken evden çıkmamalı ve dinlenilmeli.
Buna göre hastalıktan korunmanın ilk yolu, ellerin su ve sabunla en az 20 saniye yıkanması…
El dezenfektanı da kullanılabilir.
Yüze, ağza, burna yıkanmamış ellerle asla dokunmamalı.
Hasta insanlarla yakın temasta bulunmamalı.

KORONAVİRÜS NASIL BULAŞIYOR?

Koronavirüs ; insandan insana solunum yolu, öksürük, hapşırık, dokunma, el sıkma, öpüşme, sarılma, mutfak gereçlerinden ortak yeme içmeyle bulaşıyor.

Solunum yolu ile insandan insana temasla bulaşması nedeniyle virüsün hızlı yayılması kaçınılmaz oluyor.

Hastalarda 39 dereceyi bulan yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı ile seyrettiği, boğaz ağrısı, burun akıntısı da gözlenen şikayetler arasında yer alıyor.

Orta-ağır bir tablo olarak kendini gösteren hastalık, sağlıklı genç bireylerde daha hafif seyrediyor.

Ancak yaşlı ve akciğer hastalığı, kanser, diyabet gibi hastalıkları olan grupta ağır seyrediyor ve ölümler gözleniyor.

14 GÜNLÜK KULUÇKA DÖNEMİ

Türkiye'de henüz saptanan bir vaka olmadığı ancak 14 günlük kuluçka süresinin dikkate alınması gerektiğini belirten uzmanlar, son 14 gün içinde salgının kaynaklandığı veya görüldüğü ülkelere seyahat edenler veya bu ülkelere gidip-gelen kişiler ya da tanı almış bir hastayla aynı ortamda bulunmuş kişilerin dikkatli olması gerektiği aktarılıyor.

KORONAVİRÜS NE KADAR ÖLÜMCÜL?

Aralık ayında ortaya çıktığı sanılan virüs, şu ana kadar 250'den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Yani virüse yakalandığı tespit edilenlerin yüzde 3'ü hayatını kaybetti.

SARS salgınında hastalığa yakalananların yüzde 9'u hayatlarını kaybetmişti.

Ancak virüsün bulaşmasıyla başlayan hastalık sürecinin görece uzun olduğu ve ölü sayısının ilerleyen günlerde artabileceği uyarıları yapılıyor.

Henüz salgının boyutları da tam olarak bilinmediği için bu yeni virüsün yol açabileceği ölümlere dair bir tahmin yürütmek zorlaşıyor.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NDEN KORONA VİRÜSÜ HAKKINDA AÇIKLAMALAR

Dünya Sağlık Örgütü açıkladı: Maske tek başına yeterli değil!

Daha önce ölümcül virüsün riskini değerlendirirken hata yaptıklarını söyleyen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "Koronavirüsü semptomları olmayan insanların yalnızca yüz maskesi kullanmasının virüsü yüzde 100 engelleyemez, maske tek başına yeterli olmaz, el yıkama gibi diğer önlemleri de uygulamaları gerekir" ifadelerini içeren açıklama yaptı.

Virüsün yayılmasını durdurmak için gereken en önemli şey hasta insanların maske kullanması.

Virüse yakalanmamış insanlar için ise sadece maske kullanımı yüzde 100 başarı sağlamaz. El yıkama gibi diğer önlemlerin de uygulanması gereklidir.

Şu ana kadar koronavirüsünde bir mutasyon mevcut değil. Oldukça sabit bir virüs.

"SALGINDA ÇOK FAZLA BİLGİ KİRLİĞİ VAR"

Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Alpay Azap, "Salgının çıktığı Aralık ayından itibaren çok yakın bir şekilde takip ediyoruz. Olabildiğince bilimsel veriler sunmaya gayret ediyoruz. Ama her salgında olduğu gibi bu salgında da çok fazla kirli bilgi var. Az önce Ankara'dan geldim. Havalimanında maskeli vatandaşlar gördüm. Türkiye'de maske kullanımı şu an çok gereksiz. Özellikle N95 veya FFP3 olarak bilinen tıbbi maskeleri ancak eğitimli sağlık çalışanları doğru şekilde kullanabilirler. Ayrıca maskeleri gereksiz kullanmanın zararı bile var. Yalancı güven duygusu yaratıp, kişilerin hijyen kurallarını gevşetmesine yol açabilir. Şu an için koronavirüsten korunmanın tek yolu diğer tüm üst solunum yolu enfeksiyonlarında olduğu gibi düzenli ve sık el temizliği sağlamaktır" dedi.

Koronavirüsten korunmanın yolları! Koronavirüsten nasıl korunulur?

Koronavirüsten korunmanın yolları! Koronavirüsten nasıl korunulur?

Koronavirüsten korunmanın yolları! Koronavirüsten nasıl korunulur?

Osman Demir
Haberler.com - Gündem

Çin Halk Cumhuriyeti Çin Halk Cumhuriyeti Dünya Sağlık Örgütü Dünya Sağlık Örgütü Koronavirüs Koronavirüs Haberler

500

Yorumlar (39)

ankaralı:

THY larını protesto ediyorum. lanet olsun aç gözlülük yaptıkları. Tüm dünya uçuşları durdururken THY sadece bugün 15 uçuş yapıyor. THY vatandaşlara ihanet içindedir.

14
0
yanıtYanıtla
DogruyaDogru:

Saniyorum, Turkiye hala virusun Turkiye ye girdiginin farkinda bile degil. . . 11 bin Cinliyi termal kamera ile kontrol ettik sorun yok diyor. . . Traji komik. Cinden acilen tum ucuslari yasaklamaniz lazim. Termal kaemra sadece ates vakasini goruyor, atessiz semptomlarin goruldugu de oldu. Turkiye cok rahat davraniyor. Bence ciddi bir yanlis. . .

10
0
yanıtYanıtla
Seda uysal:

Evet neden cinli turistleri alıyorlar çok sacma

yanıt2
yanıt0
THY:

THY PROTESTOSU ! ÇİNE UÇUŞLARI DURDUR!!!!

10
0
yanıtYanıtla
acil durum meydey meydey meydey:

TÜRK HAVA YOLLARI VE DİĞER TÜRK HAVA YOLU ŞİRKETLERİ seferleri durdurun. acil

9
0
yanıtYanıtla
Birisi:

THY uçuşları acilen durdur ....

7
0
yanıtYanıtla
Bilgilendirme:

Çinli bir doktor ikiyüz hastanın iyileşmeye başladığını, Bu hastaların büyük bir kısmının çok su tükettiğini açıklamış. Günlük iki litreden fazla su tüketenlerde hastalığa yakalanma riski oldukça düştüğünü bol bol sıvı tüketilmesi gerektiği konusunda bilgi vermiş. Yaşamın kaynağı Yüce Allah''ımın bize nimet olarak verdiği eşsiz su.

7
0
yanıtYanıtla
DogruyaDogru:

Cok mantikli. Grip olan hastalara da Singapurda surekli verilen tavsiye. BOL ILIK SU ICIN. . .

yanıt3
yanıt0
Yusuf:

Kopek eti kedi eti maymun eti yeee pislik

3
1
yanıtYanıtla
korona:

KORONA VİRÜSTEN KORUNMANIN YOLLARI MI ? HAHAHAH :D BÖYLE BİR YOL OLSAYDI 10 BİNLERCE İNSAN ÖLMEZDİ.

3
1
yanıtYanıtla
Tüm 39 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title