Haberler

Kongo Gençleri Briket Üretimiyle Ormanları Koruyor

- Kongo gençleri briket üretimiyle ormanları koruyor

KİNŞASA - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde gençler, ormansızlaşmayı azaltmak ve temiz enerji kaynakları oluşturmak amacıyla atıklardan briket üretiyor.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Kuzey Kivu eyaletinin Bukavu kasabasında yaşayan gençler, kirliliği azaltmak ve Virunga Milli Parkı'ndaki yeşil alanların yok olmasını engellemek için girişim başlattı. Kongolu gençler, yaprak, ağaç kabukları, meyve kabuğu gibi atık maddelerden briket üreterek yakıcı madde elde ediyor. Atık maddeleri büyük bir kapta tahta ve kağıtla birleştirerek macun haline getiren gençler, macunu bir tüp içine koyarak ahşap bir kompresör altına yerleştiriyor. Manuel olarak kullandıkları makine ile macunu sıkıştırarak briket elde eden gençler, briketler açık havada üç gün boyunca kurumaya bırakıldıktan sonra çantaya konur ve satışa hazır hale geliyor.

Çevre Eğitimi, Cinsiyet ve Sürdürülebilir Kalkınma Eylem Koordinatörü Madeleine Bwenge, ormansızlaşma ile mücadele girişiminin resmen başladığını söyledi. Bwenge, "Bu projeyi başlatma düşüncesi 1994 yılında Ruandalı mültecilerin gelişi ve yakacak odun elde etmek için ağaçlarımızı kesmesiyle ortaya çıktı. Ruandalı mültecilerin ağaçları kesmesi birçok bölgede ormanların azalmasına neden oldu. Biz de ormansızlaşmaya karşı savaşmak için briket üretme girişiminde bulunduk" dedi. Briket kullanıcıları ise, "Briket kullanıyoruz. Çünkü iş yükünü hafifletiliyor ve pahalı değil. Fasulyeleri daha kısa sürede ve daha az para harcayarak pişirebiliyoruz" dedi.

Kivu'nun kuzeyindeki Goma'da 60 kiloluk bir briket çantası 12 dolara, aynı miktarda kömür fiyatı ise 25 - 30 dolara satılıyor. Bukavu'da ise aynı çanta yaklaşık 13 dolara satılıyor. Güney Kivu'da Çevre İl Koordinasyon Ofisi Başkanı Mühendis Kibangu Muemeli, bu girişimden memnuniyet duyduğunu belirtti. Muemeli, "Şu anda bu girişimi çok takdir ediyoruz. Çünkü bu girişim ormanlarımızın sürdürülebilir yönetimine katkıda bulunuyor. Bu girişim için henüz bir değerlendirme raporu hazırlamamış olsak da takip ettiğimiz faaliyetlerden briket imalatının kırsal alanlarımızda ormansızlaşma oranının düşürülmesine katkıda bulunduğunu bulduk" ifadelerini kullandı.

Virunga Milli Parkı'nın korunması için Kongo Doğayı Koruma Enstitüsü (ICCN), Goma şehrinden 70 kilometre mesafesindeki Rutshuru bölgesinde briket imalatı için bir proje başlattı. Böylece briketlerin nasıl hazırlanacağını öğrenen 3 bin gönüllü yetiştirdi. Briketlerin kullanımı şimdi 50'den fazla Afrika ülkesinde insanlara verilen eğitimlerle ve daha sonra milyonlarca iş imkanı yaratarak her yerde olmuştur. Kongo'da bulunan Dünya Mirası Alanı Virunga Milli Parkı'nda ağaç kesimleri son yıllarda artmış ve parktaki nadir dağ goril türlerini tehlikeye atmıştır.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Bukavu Goma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title