Haberler

KAYSERİ 'Salgınla ilgili önlemler, kişilerde temizlik takıntısı ihtimalini artırıyor'

Güncelleme:

'Salgınla ilgili önlemler, kişilerde temizlik takıntısı ihtimalini artırıyor'RUH Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şaban Karayağız, "'Virüs bulaşacak' düşüncesi ile salgınla ilgili önlemler ve öneriler kişilerde temizlik takıntısı görülme ihtimalini artırıyor" dedi.

'Salgınla ilgili önlemler, kişilerde temizlik takıntısı ihtimalini artırıyor'

RUH Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şaban Karayağız, "'Virüs bulaşacak' düşüncesi ile salgınla ilgili önlemler ve öneriler kişilerde temizlik takıntısı görülme ihtimalini artırıyor" dedi.

Memorial Kayseri Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şaban Karayağız, koronavirüs salgınının ardından başlayan hijyen çalışmaları ile virüse dair önlem ve abartılı önerilerin obsesif kompülsif bozukluğun (OKB) bir türü olan temizlik takıntısını yaygınlaştırabileceğini söyledi. Salgın sürecinde en sık görülen takıntının; 'virüs, mikrop, kir ya da pislik bulaşacak' düşüncesi olduğunu kaydeden Karayağız, "'Virüs bulaşacak' düşüncesi ile salgınla ilgili önlemler ve öneriler kişilerde temizlik takıntısı görülme ihtimalini artırıyor. Bulaş düşüncesi gelince bunu rahatlatmak için kişinin yaptığı tekrar eden davranışlar yani ellerini yıkama, temizlik yapma ve bulaşık ve çamaşırları tekrar tekrar yıkama davranışlarını buna örnek olarak verebiliriz. Aslında kaygıyı azaltmaya yönelik başlayan ancak zaman içerisinde aşırı ve abartılı olup kişinin günlük yaşantısını etkileyen düşünsel veya davranışsal eylemlerdir" dedi.

'KAYGI BOZUKLUĞU TANISI ALMIŞ OLANLAR RİSK ALTINDA'

Geçmişte kaygı bozukluğu rahatsızlığı öyküsü olan ve ailesinde ya da birinci derece akrabalarında OKB teşhisi almış olanların bu süreçte daha dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizen Karayağız, kişinin kendisinde OKB olup olmadığını anlamak için dikkat etmesi gerekenlere dair şu bilgileri verdi:

"Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen genel kurallara uyuluyorsa bir sıkıntı yok. Ama hastalık bulaşacak düşüncesi sürekli kişiyi yokluyorsa, bir gün içerisinde 1 saatten fazla bu düşüncelerle haşır neşir oluyorsa OKB'nin obsesyon kısmından şüphe etmeye başlamak lazım. Ayrıca kişi, ellerinin 20 saniye yıkamasının yeterli olacağının söylenmesine rağmen, daha uzun sürelerde ellerini yıkıyorsa, sabunla yetinmiyor, deterjan gibi başka temizlik malzemeleri kullanıyorsa da artık OKB patlak vermiş durumdadır. Bu durumda bir uzmana başvurmalıdır."

Dr. Şaban Karayağız ayrıca vatandaşların Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu'nun önerilerine uymalarını istedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Koronavirüs Memorial Kayseri Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title