Haberler

Koronavirüs korku ölçeği araştırması: Kadınlar, erkeklerden daha fazla korkuyor

Güncelleme:

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğretim üyelerinin 7 bölgede 668 kişi üzerinde yaptığı koronavirüs korku ölçeği araştırma sonuçlarını, Araştırma başkanı Prof. D. Bülent Dilmaç yorumladı. Dilmaç'a göre kadınlar, virüsten annelik içgüdülerinden dolayı erkeklerden daha fazla korkuyor. Gençlerin de risk grubundaki yaşlılar kadar korku taşıdığını ortaya koyan araştırma, ekonomik düzey farklılığına sahip insanlarda ise büyük farklar tespit etmedi.

7 BÖLGEDE ARAŞTIRMA YAPILDI

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Bülent Dilmaç, Dr. Abdulkadir Haktanır ve Dr. Tolga Seki, koronavirüs korkusunun belirlenmesi ve kişilerin psikolojik tedavi planına kılavuzluk etmesi amacıyla 7 bölgede farklı illerde 668 kişi üzerinde bir araştırma yaptı. Yapılan araştırmada kadınların, erkeklerden daha fazla koronavirüsten korktukları ortaya çıktı.

"YAŞLILAR KADAR GENÇLER DE KORKUYOR"

Prof. Dr. Bülent Dilmaç araştırma ile ilgili şunları söyledi: "Salgınının ilk vakası ülkemizde 11 Mart'ta görüldü. Biz de bunun üzerine Türkiye genelinde 7 bölgede farklı illerden 668 kişiden kısa sürede veri toplayarak salgın psikolojisini insanlar üzerinde oluşturmuş olduğu korkuların araştırılmasına yönelik bir çalışma yaptık. Temel amaç, bir korku ölçeğini kendi dilimize, kendi ülkemize uyarlama süreci gerçekleştirdik. Bunun yanında da farklı değişkenler açısından ne tür etkileri var, bunlar üzerinde durduk. İlginç bulgular var. 65 yaş üstü yaş grubu dikkat edilmesi gereken bir yaş grubu ama şunu da gördük, gençler de aynı korkuya sahip. Bu sadece risk grubu olmasına ya da 65 yaş üstü olmasına gerek yok. Burada aynı zamanda gençlerin de ayrı korku içinde olduklarını gördük."

KADINLAR SALGINDAN DAHA ÇOK KORKUYOR

Dilmaç, açıklamalarına şu şekilde devam etti: "Bir diğer önemli bulgu, kadın ve erkek cinsiyet bağlamında bir farklılaşma var mı? diye baktık. Kadınların erkeklere oranla biraz daha fazla salgın korkusu olduğunu gördük. Eğitim düzeyi ile ilgili herhangi bir değişiklik olmadığını, eğitim düzeyinde yüksek öğretim mezunu da ortaokul, ilkokul mezununun da herhangi bir değişim olmadığını, bütün eğitim kademelerinden mezun olan insanların da aynı oranda bir korku sergilediklerini gördük."'

EKONOMİK DÜZEYE SAHİP KİŞİLERDE ÇOK FARK YOK

Ekonomik düzeyde de çok farklı bir sürecin yaşanmadığını belirten Prof. Dr. Dilmaç, "Orta düzeydeki ekonomik geliri olan insanların yüksek düzeydekilere göre biraz daha korkularının fazla olduğunu gördük. Sosyal izolasyon bu pandemi salgının en minimize edecek düzeydeki tedbirlerden bir tanesi. 50 günden fazladır bu sosyal izolasyon uygulanıyor. Bunun sürecini düşündüğümüz zaman bir kayıp değil, aynı zamanda bir kazanç. Ev, güvenilir bir alan. Bu noktada biraz daha sabretmek, hassasiyet göstermek gerekiyor. Böyle olursa ben kısa sürede bu süreci atlatabileceğimizi düşünüyorum" dedi.

"KORKULAR, TEDBİRLERLE AZALIR"

Salgınla ilgili belirsiz bir süreç olduğu için kaygı ve korkunun oluştuğunu belirten Prof. Dilmaç, "Kaygı gerçekleştiriyoruz. Çünkü, ortada belirsiz bir süreç var. Neye karşı bir savunma gerçekleştireceğiz bununla ilgili ciddi bir endişe yaşadığımız için bu elbette ki kaygıya yol açıyor. Fakat alınan tedbirler bu kaygıyı en aza indirme noktasında bizlere yardımcı oldu. Şu anda aşıyla ilgili bir gelişim süreci gerçekleşmediği için insanlar bu noktada kaygılı. Ama bu kaygı çok normal bir kaygı. Zaman zaman bu korkuya dönüşebiliyor. Bizim araştırma bulgularında da bunu gördük. Gerçek anlamda korkular oluşmaya başlamış. Bu korkular tedbirlerle azalacaktır. Tedbirleri tam anlamıyla uygularsak, bunu sosyal izolasyon ve mesafe noktasında tam anlamıyla uygularsak kısa süre içerisinde çift haneli rakamlara ineceğimizi düşünüyorum. Artık yeni bir yaşam tarzı ortaya çıkacak. Bu süreçte eskiye dönüşten ziyade yeni bir yaşam tarzı belirleyip sağlıklı güvenli bir yaşam çizgisi elde etmemiz gerekiyor. Aşıların çıkması, tedavi süreçli ilaçların çıkması sonrasında da bu korkunun yavaş yavaş yenileceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"KADINLARIN DAHA FAZLA KORKMASI, ANNELİK İÇGÜDÜSÜNDEN OLABİLİR"

Kadınların erkeklere oranla salgından korkmalarının nedenlerinden bir tanesinin ise anneliğin verdiği içgüdü olduğunu belirten Dilmaç, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: "Kadınların biraz daha fazla korkmalarının nedeni, kadınlardaki bakış açılarının farklı olması, hassasiyetleri noktasında annelik güdüsünden kaynaklı olabilir. Kadınlarımızdaki kaygı sürecinin fazla olması bugün literatürde de bu süreçleri görüyoruz, daha hassas noktasında, anne olma noktasında, ebeveyn olmaları anneliğin verdiği güdülerle çocuklarını koruma süreci yaşadığı için erkeklere göre biraz daha fazla olduğunu görüyoruz"

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title