Haberler

Faciada Ölen İşçiyi Yanlış Köye Gömdüler

Güncelleme:

Soma'daki faciada iki kardeşini kaybeden Sezai Yıldırım, "Cenazemizi tespit ettik, yanlış köyde defnetmişler." dedi.

Soma Belediye Mezarlığı’na getirilen 25 cenazenin töreni yapıldı. Soma'da ağıtlar, dualar birbirine karıştı. Öğle namazına yetişen cenazeler defnedildi. Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasında cenazelerin teşhis ve defin işlemleri sürüyor. Pek çok evden ağıtların yükseldiği Kınık’ın merkez ve köylerinde yaklaşık 100 maden şehidi var. Kazada iki kardeşini kaybeden Sezai Yıldırım, “Cenazemizi tespit ettik, yanlış köyde defnetmişler” dedi.

"KARDEŞİMİ ORADA BIRAKMAM"

Kınık’ta cenazelerin seyyar morgda yıkanıp araçlara konulduğu soğuk hava deposunun önü kalabalıktı. Tam 15 şehit veren Elmadere köylüleri ölen yakınlarının teslimini bekliyordu. Sezai Yıldırım iki kardeşini kaybetmişti faciada. Yıldırım, “Cenazemizi içeride ceset torbalarının başındaki resimden teşhis ettik. 141 numaralı ceset. Savcı yanımdaydı. O cenazenin İvrindi Kayaba köyüne götürülüp defnedildiğini söyledi. Şok oldum. Aradım o köy muhtarını, defnettiklerini söylediler. Şimdi savcıdan izin kağıdı bekliyoruz, kardeşimi o mezardan çıkarıp, köyümüze götüreceğim, bırakamam orada. Bir cenazemiz de çıkarıldığı halde kayıp, nereye defnedildi bilmiyoruz. (Sonra bu cenaze bulundu) Nasıl böyle karışıklık oluyor? Ben kardeşimi tanımıyor muyum?” diyor. Aynı köyden şehitlerin isimlerini sıralıyor, Sami Yıldırım, İlkay Yıldırım, Ahmet Güven, Doğan yıldırım, Hüseyin Kılınç, Bilal Ay, Turgut Yılmaz, Sezai Kılıç, Erol Uysal, hepsi de bacanağı, kayın biraderi, kardeşi, kuzeni. 7-8 senedir ocakta çalışıyorlardı, 2 ile 3 arasında çocukları var. Kamber Güven, oğlu Ahmet’in arkasında 4 çocuk bıraktığını söyleyerek gözyaşı döküyor, “Evlatlarımız gitti” diyor.

"TAZMİNAT ÖDEMEK İSTEMİYORLAR"

Kazada ölenlerden Ahmet Güven'in kardeşi, çıkış saati 4 iken 4.30 gösterilmiş tutanakta, “Tazminat ödemek istemiyorlar. Gitmediğin gün ödenmiyor. Bizim insanlar erken çıkmak istiyor psikolojik olarak. Patlama kaçta olmuş, 3’e çeyrek kala.  Gidersen yevmiyeni, primini kaldırırım, iki yevmiye ceza veririm sana belki rahatlık olsaydı yarısı kurtulurdu belki. Kalacaksın, vardiyanı dolduracaksın diyor. İşyerini terk edemiyorsun. Ölenlerin çoğunun işi bitmiş, saat 2’de, 1’de. Yoğun kalabalıktan, büyük ihtimal izdihamdan öldü insanlar. Ayak denen bölgeler, patlama esnasında nereye kaçacak, 1 kilo kömür fazla çıksın kömür, senin canın önemli değil, bir topak kömür. Yolun üzerinde bir topağı al at bandın üzerine, sistem bu yani. Son zamanlarda insanlara çıkış çıkış diye korkutuyorlar. Bir gün gitmesem iki yevmiyemi kesiyorlar. Azalıyormuş kömür” diye anlatıyor yaşananları.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Ahmet Güven Kınık Soma Güncel Haberler

title