Haberler

ESKİŞEHİR EV ALMAK İÇİN 8 YILDA TOPLADIĞI ÇAKMAK KOLEKSİYONUNU SATIYOR

Güncelleme:

Eskişehir'de, 8 yıldır çakmak biriktiren Ali Çelik (39), oluşturduğu yaklaşık 20 bin liralık koleksiyonunu ev almak için satılığa çıkardı.

Eskişehir'de, 8 yıldır çakmak biriktiren Ali Çelik (39), oluşturduğu yaklaşık 20 bin liralık koleksiyonunu ev almak için satılığa çıkardı.

Özel güvenlik görevlisi Ali Çelik, çocukluğundan bu yana pul, para, saat, tüfek, hançer, çakmak gibi birçok eşyayı biriktirmeye başladı. Biriktirdiği eşyaların içinde özellikle çakmaklara özel ilgi gösteren Çelik'in koleksiyonunda 100 adet çakmak bulunuyor. Elindeki en yeni çakmağın 1980 yılına ait olduğunu ifade eden Çelik, koleksiyonunda Osmanlı dönemine ait birçok otantik çakmak bulunduruyor. Çakmakların çoğunun Osmanlı dönemine ait olması nedeniyle kendi başına Osmanlıca öğrenen Çelik, elindeki en eski çakmağın ise 1902 yılından kalma olduğunu belirtti. Çakmak koleksiyonuna özel bir ilgisi olduğunu söyleyen Çelik, ev almak için koleksiyonunu satışa çıkardığını söyledi.

Koleksiyonuna topladığı çakmakların, Osmanlı döneminde 'Rüsumat' olarak adlandırılan vergilendirilmiş çakmaklar olduğunu belirten Çelik, Profesyonel olarak 8 yıldır antika topluyorum. Daha önce çocukluktan bir merakım vardı. Televizyonda gördüğüm posta pulu, para koleksiyonu yapan insanları ve bunların para kazandığını gördüm ve o zamanlar öyle düşündüğüm için başladım. Çakmak koleksiyonu serüveni ise elime bir tane Osmanlı dönemine ait çakmak geçmesiyle başladı. Kolay kolay eskimeyeceğini ve kolay bozulmayacağını düşündüğüm için özellikle benzinli çakmak koleksiyonu yaptım. Elimde 100 adet çakmak var. Bunların en eskisi 1902 tarihli, en genci de 1980 falandır. Koleksiyonumda savaş zamanında yapıldığını bildiğim, 1911 tarihinde uçaksavar mermisinden yapılma çakmak var. Yine savaş zamanında geldiğini düşündüğüm, 1913 tarihli üzerinde 'Constantinapoli' yazılı çakmak var. Osmanlıca, Fransızca, İspanyolca ve İngilizce rüsumlu çakmak mevcut. Mermi, fotoğraf makinesi, çizme, tabanca ve farklı şekillerde çakmaklar var. Koleksiyonumun ortalama yaşı 80 ile 90 arasındadır. Osmanlıca bildiğim için özellikle rüsumlu olanları seçmeye gayret ettim. Ev almayı düşündüğüm için koleksiyonumu satmayı düşünüyorum. Koleksiyonuma 20 bin lira değer biçtim. Bunları tek tek toplamaya çalışsanız, belki 10-15 senenizi alabilir diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Eskişehir Osmanlı Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title