Haberler

Engelliler, Sınıfta Mantar Yetiştiriyor

Güncelleme:

Bartın'da, özel bir merkezde eğitim alan engelliler, sınıflarında ayrılan özel bölümdeki ağaç kütüklerde mantar yetiştirior.

Umut Özel Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü İbrahim Yıldırım, bir yakınının istiridye mantarı yetiştirmesi üzerine aynı işlemi okulda eğitim gören öğrencilerle birlikte yapabilmek için, branş öğretmenleriyle yaptığı değerlendirme yaptı. Ardından çeşitli çaplarda 80 santimetre yüksekliğinde 20 kütüğü okula getiren Yıldırım, tarım sınıfında mantar yetiştirmek için özel bölüm hazırladı.

Kütüklerin çeşitli işlemlerden geçirilerek hazır hale getirilmesinin ardından engelli öğrencilerin enjekte ettiği tohumlarla mantarlar 3 hafta sonra hasat aşamasına geldi.

Ürünleri toplayan engelli öğrenciler, okul mutfağında pişirilen mantarları yemenin keyfini yaşadı.

Branş öğretmeni tarım teknisyeni Kadir Çankaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okula getirilen kütüklere tohum ekimi yaptıklarını söyledi.

Çankaya, istiridye mantarının yetişmesinin sürekli takip edilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimiz de gün boyu kütük ve mantarlarıyla ilgili oluyorlar. Her tohumun filizlenmesi ve mantar haline gelmesini görmek onları hem heyecanlandırıyor, hem mutlu ediyor. İlk önce kütüklerin üzerinden 10 santimetre bir bölümü kapak olarak kesiyoruz. Kesilen bölümün üzerine oluklar açıyor ve tohum enjekte ediyoruz. Ardından üzerini kestiğimiz kapakla çiviliyor ve ek olan yerleri bal mumuyla kapatarak izole ediyoruz. Yine gövde de 5 santimetre derinlikte yuvalar açarak tohum enjekte ediyor ve kapatıyoruz. 3 hafta sonra kütüğün hem üzerinde, hem gövdesinde çıkan mantarların hasadını yapıyoruz. Bir kütükten 4-5 yıl boyunca hasat yapmak mümkün."

- İlk hasat heyecanı

Okul Müdürü İbrahim Yıldırım da tarım sınıfında eğitim gören öğrencilerin, sera, bahçe ve fidan dikimi gibi faaliyetlerin yanı sıra yaklaşık 2 ay önce başladıkları mantar yetiştirilmesini ilgiyle karşıladıklarını dile getirdi.

Orta ve ağır düzey zihinsel engelli öğrencilerin bulunduğu tarım sınıfındaki çalışmalarla mantarın ilk hasadını yaptıklarını anlatan Yıldırım, "Bu mantarların bakımı ve sulamasını tarım sınıfımızdaki engelli öğrencilerimiz yapıyor. Zengin besin kaynağı olan mantarın ilk hasadını okul mutfağında yemek haline getirerek öğrencilerle yedik." ifadesini kullandı.

Yıldırım, ayda tüm kütüklerden 100-150 kilogram ürün alınabildiğini belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Umut Özel Çankaya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title