Haberler

Devlet Bahçeli İlk Üniversite İşgalini Yapmış

Güncelleme:

1968 yılında sol grupların başlattığı üniversite işgal eylemlerine karşı sağ kesimi örgütleyerek ilk üniversite işgalini yapan kişinin Devlet Bahçeli olduğu ortaya çıktı.

Öğrenci hareketlerinin başladığı 1968 yılında Devlet Bahçeli'nin, sol grupların başlattığı üniversite işgal eylemlerine karşı sağ kesimi örgütleyerek ilk üniversite işgalini yapan kişi olduğu ortaya çıktı.

1969 yılında öğrencisi olduğu Ankara İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi'ni işgal eden Devlet Bahçeli, 8-9 bin öğrencisi bulunan akademinin işgal planını, 1980 öncesinde Ülkücü Hareket'in tanınmış isimlerinden Oğuzhan Cengiz'in kaleme aldığı "Türkmen Beyi Devlet Bahçeli" isimli kitapta anlattı.

"MASUM OLARAK BAŞLADI"

Öğrenci olaylarının masum öğrenci hakları talepleriyle doğduğunu ve bütün öğrencilerin ilgisini çektiğini belirten Bahçeli, bir süre sonra birtakım sol düşünceye ait ifadelerin kullanılmaya başlandığını söylüyor. Sol düşüncenin okullarda yaygınlaştığını, basının öğrenci olaylarının üzerinde durduğunu hatırlatan Bahçeli, öğrenci hareketlerinin boykot ve işgaller sürecini şöyle anlatıyor:

"1968 yılından itibaren akademide öğrenci olduğumuz birinci yılda boykot ve işgaller başladı. Zannediyorum o dönemde Hukuk, Dil, Tarih-Coğrafya fakültelerinde başlayan öğrenci olayları hemen Ankara İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi (eski adıyla İktisadî ve Ticarî İlimler Yüksek Okulu)'ne de sirayet etti."

BİRKAÇ ARKADAŞIMIZLA ÜLKÜ OCAKLARINI KURDUK

"Bir grup öğrenci 1968 imtihan döneminde okulda boykota gitmek istedi. Buna karşı çıkan grubun içerisindeydik. Bu Marksist-Leninist düşünceye dayalı, okula alınmama, derslere sokulmama ve fiilî okul işgallerinin gündeme geldiği dönemde okuma arzusu taşıyan, bu tür olaylara karışmayıp derslerine girmek isteyen öğrencilere karşı da bir direnç doğdu. Onlar da kendi aralarında derlenip toparlanma ihtiyacı hissettiler. Bizler de Ankara İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi'nde 1969 yılında bunun öncülüğünü yapan bir kişi olarak ortaya çıktık. Birkaç arkadaşımızla burada Ülkü Ocakları'nı kurduk…"

İŞGAL 2 GÜN SÜRDÜ

Kitapta, 2 gün sürdüğü belirtilen işgal eylemi şöyle anlatılıyor:

"Devlet Bahçeli ile arkadaşları akademiyi solun elinden kurtarmak için plan yaparlar. Okulu geceden işgal ederler ve iki gün içeride kalırlar. Okulu tekrar ele geçirmek isteyen solcu militanlar Devlet Bahçeli ve arkadaşları çıkarken silâh kullanırlar. Devlet Bahçeli okulun ele geçirilişinin uzun mücadelelerden sonra olduğunu belirtir. O dönemde komünist militanlardan da ülkücülerden de vurulanlar oluyordu. Devlet Bahçeli de olaylarda birçok arkadaşını kaybetti."

ÖĞRENCİLERİN İLK KİTLESEL EYLEMİ; KIBRIS MİTİNGİ

İşgal için "Bizim açımızdan bir dönüm noktasıdır" diyen Bahçeli, kendisinin lise yıllarında böyle bir örgütlü hareketin olmadığını söylüyor. Alparslan Türkeş'in Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP) Genel Başkanı olduğu 1965 yılında okullarla büyük bir alakasının olmadığını belirten Bahçeli, Kıbrıs olayları nedeniyle Türkiye Millî Gençlik Federasyonu ve Millî Türk Talebe Birliği'nin önderliğinde yapılan mitinge lise öğrencilerinin de katılmasına dikkat çekiyor. Bahçeli, öğrencilerin kitlesel olarak iştirak ettiği siyasi olay olarak Kıbrıs mitingini gösteriyor. Bahçeli ayrıca yatılı okudukları için o dönemde üniversite gençliğiyle de bir irtibatlarının olmadığını belirtiyor.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Devlet Bahçeli Kıbrıs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (23)

ADANALI:

ALLAH YOLUNU AÇIK EYLESİN TÜRKMEN BEYİ

25
6
yanıtYanıtla
serkeftın:

ne boş adam ne deboş işlerle uğraşmış

4
24
yanıtYanıtla
Tc:

Ama Erdoğan dan daha güzel adam cansın bahçeli

24
3
yanıtYanıtla
elbistan:

amerikanın dayattığı ismi aday göstermek bu işin neresinde

5
21
yanıtYanıtla
ÜLKÜCÜalpercnz@hotmail.com:

NEREDEN DUYDUN KOYUN

yanıt0
yanıt0
KAYSERİLİ:

ADAM GİBİ ADAMDIR DEVLET BAHÇELİ ALLAH YARDIMCIN OLSUN

18
6
yanıtYanıtla
oyum devlet reisin dediği yere:

hala ekmeleddine abd''nin dayattığı aday diyor bazı gerzekler ..ya arkadaş mhp akp gibi bir parti mi abd''nin dayatmasına gelsin..asıl siz kendinize bakın rte başbakan olmadan kaç kez abd''ye gidip geldi hemde cıa ucagıyla.

15
6
yanıtYanıtla
OSMANİYELİ:

KİMİLERİ GİBİ MİLLETİN PARASINI YANDAŞLLARA MI DAĞITTI.

15
5
yanıtYanıtla
SELİMselimmm__@hotmail.com:

KANINU UYGULA Rumuzlu MHP tek başına iktidarmıydı?

yanıt0
yanıt0
MARAŞLI:

Seviyoruz seni bahçeli

15
5
yanıtYanıtla
Tüm 23 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title