Haberler

CHP'den Kılıçdaroğlu'na Tam Yetki

Güncelleme:

CHP Parti Meclisi, koalisyon görüşmeleri için Kemal Kılıçdaroğlu'na tam yetki verdi.

CHP'nin kurultaydan sonraki en yetkili organı olan Parti Meclisi'nde (PM) koalisyon seçenekleri masaya yatırıldı. Seçim sonuçlarının ele alındığı ve koalisyon ihtimallerinin değerlendirildiği PM toplantısından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na tam yetki çıktı. Toplantıda CHP Parti Meclisi, koalisyon görüşmeleri için Kemal Kılıçdaroğlu'na tam yetki verdi.

Kılıçdaroğlu, çarşamba günü belediye başkanlarını Ankara'da toplayacak.

CHP'NİN KOALİSYON İLKELERİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, PM toplantısı öncesi CHP'nin koalisyon ilkelerini açıklamıştı. İşte CHP'nin koalisyon için belirlediği ilkeler:

1- "Hukukun üstünlüğüne dayalı bir hukuk sistemi"

Kılıçdaroğlu, "Can ve mal güvenliğimizi güvence altına alacak, hukukun üstünlüğüne dayalı bir hukuk sistemi. Hukukun üstünlüğü asla gözardı edilmemeli. Eğer biz uygar dünyanın parçası olacaksak, bu alanda bütün tahribatları yok etmeliyiz ve yeniden inşa etmeliyiz. Vatandaş can ve mal güvenliğini hukukun üstünlüğü kavramı içinde sokakta da hissedecek" dedi.

2) "12 Eylül darbe hukukunun tamamen değişmesi lazım"

Kılıçdaroğlu, "İkinci temel konu, hukukun üstünlüğünü sağlayacağız. Ama 12 Eylül darbe hukukunun tamamen değişmesi lazım. Darbe yasalarının tamamen değişmesi. Yüzde 10 seçim barajı, YÖK belası. Bunların tamamının Türkiye'de olmaması lazım. Bunların kalkması lazım. 12 Eylül darbe yasalarını temizlemek, parlamenter sistemimizi güçlendirmek anlamına geliyor. Yasama ve yargı, yürütmenin arka bahçesi olmamalı. Bakın bu bizim değerlerimizle de örtüşen bir uygulamadır. 200 yıllık bir parlamenter sistemi daha güçlü hale getiriyoruz. Güçler ayrılığı ilkesini gerçekten yerli yerine oturtabilirsek demokrasimiz güçlenecek" diye konuştu.

3) Siyasi ahlak yasası

Kılıçdaroğlu, "Üçüncüsü, siyasi ahlak yasası. Siyasetin ne kadar kirlendiğini sokaktaki vatandaş da biliyor. Kesinlikle siyasi ahlak yasası çıkmalı. Siyaset düzgün temiz namuslu insanların görevi olmalıdır. Siyaset zenginleşme aracı olmamalıdır, köşeyi dönme aracı olmamalıdır" dedi.

4) "Güçlü bir sosyal devlet"

Kılıçdaroğlu, "Dördüncü ilkemiz, güçlü bir sosyal devlet. Eğer Türkiye güçlü olacaksa, güçlü bir sosyal devletle olur. 17 milyonun yoksulu olduğu Türkiye'ye hiç kimse güçlü devlettir diyemez. Bu bağlamda biz, bunun olması için alt parametrelerimizi de belirledik. Emekliye, bayramlarda iki maaş ikramiye verilmesi. Çiftçi kayıt sistemini esas alarak, mazotun 1,5 lira olması. 21'nci yüzyılın çağdaş köle sistemi olan taşeron sisteminin tamamen kaldırılması. Asgari ücretin, açlık sınırının üstüne çekilmesi yani 1500 liraya çekilmesi. Bunlar bizim olmazsa olmazlarımızdır" diye konuştu.

5) "Cumhurbaşkanı anayasal sınırların içine çekilmelidir"

Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; "Beşinci konumuz, Cumhurbaşkanı anayasal sınırların içine çekilmelidir. O makam her şeye maydanoz olan makam değildir. O makamın özel bir ayrıcalığı vardır. Az konuşur, öz konuşur. Konuşurken 77 milyon insan dikkatle dinler. Eğer bu iş çığrından çıkmışsa, kesinlikle Cumhurbaşkanı'nın anayasal sınırlar içine çekilmesi, bizim temel ilkelerimizden birisidir. Hele hele koalisyon görüşmelerinin devam ettiği bu süreçte, kendisinin birinci aktör olarak ortaya çıkması asla kabul edilemez. Koalisyon görüşmelerini yapacak kişi, sayın Cumhurbaşkanı'nın yetki vereceği kişidir. Bizimle ne görüşülecek? Niçin koalisyon yapmıyorsunuz mu diyecek? Öyle gizli kapaklı ortamlarda olması da çok şık değildir. Arka kapı diplomasisine evet, ama gizli kapaklı ikna edelim, buna bizim kapılarımız kapalı. Çünkü biz aklımızla sağduyumuzla ve mantığımızla hareket ediyoruz. Kendimizi değil, partimizi de değil, ülkemizin çıkarlarını her şeyin önünde tutuyoruz."

6) "Örtülü ödeneği bir kişi kullanır. Kullanan kişi de Başbakan'dır"

Kılıçdaroğlu, "Altıncı ilkemiz, örtülü ödeneği bir kişi kullanır. Cumhuriyetin geleneğinde de bu vardır. Kullanan kişi de Başbakan'dır. Örtülü ödenek Başbakan'ın namusuna havale edilen bir paradır. İki kişi, örtülü ödeneği kullanamaz. Başbakan'dan gizli Cumhurbaşkanı nasıl örtülü ödenek kullanacak? Böyle bir şey olabilir mi? Bununda kaldırılması lazım" dedi.

7) "Yeni bir dış politikaya ihtiyacımız var"

Kılıçdaroğlu, "Yedi, kesinlikle yeni bir dış politikaya ihtiyacımız var. Türkiye son 13 yılda dünyadan soyutlandı. Bu seçim sonuçları kazançtır dedim, ama unutmayın bütün uygar dünya bizimle dost olan ülkeler onlar da rahat bir nefes almışlardır. Barış eksenli ülkenin çıkarları üzerine inşa edilmiş yeni bir dış politikaya ihtiyacımız var. Türkiye hem bölgesinde, hem dünyada saygın bir ülke olmak konumundadır. Sözü dinlenen ülke olmak konumundadır. Bunu ancak ve ancak CHP yapar. Açık ve net söylüyorum. Var olan mevcut yapı, Türkiye'yi dış politikada ciddi açmazların içine soktu. Çıkamıyorlar, bu süreçten çıkmanın tek yolu bilinen adresi CHP'dir. Bunu çok net ve açık söylüyorum. Çünkü biz, herşeyden önce ülkesinin çıkarlarını düşünen partiyiz. Bunları söylerken bir sonraki seçime asla vurgu yapmıyorum. Eminim sağ duyu sahibi her vatandaş doğruları söylüyor diyecektir" diye konuştu.

8) "Hiçbir meydan Türkiye'de gençlere yasaklanmamalıdır"

Kılıçdaroğlu, "Sekiz, bu ülkenin nüfusunun yarısı genç. Gençleri potansiyel suçlu olarak gören siyasal düşünceyi asla ve asla kabul etmiyoruz. Hiçbir meydan Türkiye'de gençlere yasaklanmamalıdır. Gençler enerjilerini meydanlarda boşaltacak. Dolayısıyla konuşan ve üreten bir Türkiye, gelişen bir Türkiye, özgürlüğü tadan bir Türkiye bunu yapmak zorundayız" dedi.

9) "Yasakları azalan bir Türkiye istiyoruz"

Kılıçdaroğlu, "Yasaklar var Türkiye'de. Kesinlikle yasakları artan bir Türkiye değil, yasakları azalan, insanlara insan haklarına saygı duyan, özgürlük alanını genişleten, uygar dünyanın bir parçası olan bir Türkiye istiyoruz biz. Düşünen ve üreten bir Türkiye'ye ihtiyacımız var" dedi.

10) Medya özgürlüğü

Kılıçdaroğlu, "On, medya özgürlüğü. TRT iktidarda kim olursa olsun, iktidarın borazanı olmaktan çıkarılmalıdır. Bununla ilgili tüm hukuki düzenlemeler yapılmalıdır. Kuralları olmalıdır, yeri geldiğinde elbette ki iktidarı eleştirebilme özgürlüğüne sahip olmalıdır. Ama bir siyasal iktidarın borazanı olan bir TRT, ya da sopası olan bir RTÜK modelini biz kabul etmiyoruz. Daha farklı bir yapılanmaya ihtiyacımız var" diye konuştu.

11) "Vergi denetimleri siyasal araç olarak kullanılmamalıdır"

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti ; "Vergi denetimleri siyasal araç olarak kullanılmamalıdır. Buna izin vermemeliyiz. Vergi denetim elemanı siyasal iktidarın sopası olmamalıdır. İş adamlarını terbiye etme aracı olmamalıdır. Bizim ilkelerimizden biri de budur. İş dünyasına açık ve net çağrı yapıyoruz. Sizin güvenceniz CHP'dir. Hiç kimse endişe etmesin. Nasıl işçilerin, sendikaların güvencesiysek, iş dünyasının da güvencesi biziz. Örgütlü bir toplumdan yanayız. Düşüncelerin özgürce açıklandığı bir ortamdan yanayız. Düşünceyi açıkladım, ertesi gün mahkeme. Bunu kabul etmiyoruz" dedi .

12) "Kesin hesap komisyonu tbmm'de kurulmalıdır"

Kılıçdaroğlu, "Kesin hesap komisyonu TBMM'de kurulmalıdır. Vatandaştan toplanan her kuruş verginin hesabı mutlaka ama mutlaka parlamentoda verilmelidir. Hem değerlerimizden söz edeceğiz, hem ahlaktan söz edeceğiz, ama tüyü bitmemiş çocuktan aldığımız verginin hesabını vermeyeceğiz. Siyaset hesap vermelidir. Hesap vermeyi namuslu görev kabul edilmelidir" diye konuştu.

13) "HSYK'yı ikiye ayırmalıyız"

Kılıçdaroğlu, "Çağdaş bir anayasaya ihtiyacımız var. Darbe hukukunu değiştireceksek, hem yasalar hem anayasayı değiştireceğiz. Özellikle anayasa değişikliklerinde yargı bağımsızlığına ihtiyacımız var. Yapılan değişiklikler yargıyı, yürütme organının arka bahçesi haline dönüştürdü. Tümüyle bundan vazgeçmeliyiz. HSYK'yı ikiye ayırmalıyız. Bakan ve onun müsteşarı bu kurullarda görev yapmamalıdır. Ama yargı, elbette...

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye Sıkıcı Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (148)

FERDİ:

BAŞI KAPALI ANALARINIZ BACILARINIZ İÇİN BUNLAR RAHİBELER GİBİ KAPANIYOR DİYEN CHP ZİHNİYETİNİ UNUTMAYIN. . . . . . . UNUTTURMAYIN

4
74
yanıtYanıtla
LİMONİ:

BU KEMAL AKP MHP KOALİSYON OLURLAR DİYE ÇOK KORKUYOR ARABOZUCULUK YAPACAK

21
57
yanıtYanıtla
YAŞASIN CHP MHP HDP KOALİSYONU:

YAŞASIN CHP MHP HDP KOALİSYONU

36
19
yanıtYanıtla
ENDİREK VURUŞ:

BU SOLCULAR İKİ SAĞ PARTİYİ ASLA BİR KOALİSYON OLMAMASI İÇİN UĞRAŞIYORLAR

18
37
yanıtYanıtla
bandırmalı:

senin yetkin olsa ne olcak, tanıdık seni, bıktıkda yalanlarından. . . senmi kurtaracan memleketi, büyütücen yürü git be kardeşim.

47
5
yanıtYanıtla
Mustafa Kemal Çetin:

Ülkemizin acilen AKP iktidarından kurtulması lazımdır. 7 Haziran seçimlerinin önümüze koyduğu bu tablodan CHP MP HDP koalisyonu olmalıdır. Türkiye''nin barışı adına bu şarttır. Allah CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve diğerlerinin yardımcısı olsun. .

37
13
yanıtYanıtla
BUDA GÜZEL OLUR:

EN İYİSİ AKP MHP GERİSİ MUHALEFET OLSUN

17
29
yanıtYanıtla
doğru olanmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

MHP gavur CHP uymasin AKP saflarına katılsın söz çevre ve tarım bakanlığını verecek . icislerini veremeyiz çünkü MHP kürtlere zehir eder

9
34
yanıtYanıtla
harunmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

yetki verse ne olcak adam bugun baska yarin baska konusuyor .tanidik artik .

30
12
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

CHP SİYASİ GELECEĞİNİ BELİRLEYECEK KURACAĞI KOALİSYON NEYE HİZMET ETTİĞİNİ ORTAYA ÇIKARACAK. İNŞALLAH İMRALI PARTİSİYLE KOALİSYON KURMAYA KALKMAZ.

3
36
yanıtYanıtla
Tüm 148 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title