Haberler

Çene Kemiği Yapılan 15 Temmuz Gazisi Sağlığına Kavuştu

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde ağır yaralanan ve çene kemiğinin büyük bir kısmını kaybeden gazi Levent Deveci, 1 yılda geçirdiği 10 ameliyatla sağlığına kavuştu.

AA muhabirine açıklama yapan Deveci, 15 Temmuz'da darbe girişimini bastırmak için Boğaziçi Köprüsü'ne gittiğini belirterek, 30 metreden açılan ateş sonucu ağzının sol tarafından giren ve elma büyüklüğünde bir delik oluşturan merminin çenesinin sol tarafını parçalandığını söyledi.

Deveci, sol çenede kemik ve tükürük bezlerinin olmadığını, dilinin yarısında da tat alma hissinin kaybolduğunu ifade ederek, sinir olmayan bölgedeki bu hasarların kalıcı olduğunu kaydetti.

Yüzündeki bu hasar nedeniyle konuşma bozukluğu yaşadığını dile getiren Deveci, "1 yıldır tedavi görüyorum. 10 ameliyat geçirdim. Bundan sonra da ağız içinde damak ve diş operasyonları olacağım. Vücudumda yüzün üzerinde mermi parçası ve protez var. Bunlar alınamayacak bölgelerde. Herhangi bir iltihaplanma durumunda problem çıkaran parçalar alınabilecek. Tedavim halen devam ediyor." dedi.

Son geçirdiği operasyonda bacağından alınan kaval kemiğin yüzüne nakledildiğini anlatan Deveci, "Özel bir operasyon geçirdim. Hocam bana 'Avrupa'da yapılan şeylerin aynısını sana yapacağım, rahat ol.' dedi. 12 saatlik bir ameliyat geçirdim. Şimdi gayet memnunum. En azından çenem sağa sola kaymıyor, simetri düzgün. Çok dikkatli bakılınca görünüyor. Konuşmam daha akıcı hale geldi. Dişler ve damak yapıldıktan sonra daha da iyi olacak. En azından yemek yiyebileceğim. Sadece sağ tarafımla çorba ve yumuşak şeyler yiyebiliyorum. Sert bir şeyi çiğneyemiyorum." diye konuştu.

"Yüzümdeki kaybım yüzde 30 olduğu için gazi maaşı verilmiyor"

Levent Deveci, 15 Temmuz'dan sonra sağlık sorunları yaşamasına rağmen psikolojisinin bozulmadığını ve enerjisini kaybetmediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bugün aynı şey olsa sokağa bu sefer silahlı inerim. Bu ülkeye aynı operasyonu yaptırmam. Asla pişman değilim. Yaptığım direnişten dolayı kendimle gurur duyuyorum. 15 Temmuz'dan sonra iş yerimi kapatmak zorunda kaldım. Biz bedel ödemeliyiz ki gelecek nesil ödemesin. Ben gaziyim ama devletten maaş almıyordum. Yüzümde yüzde 30 kaybım var. Yüzde 60'ın altında olduğu için maaş verilmiyor. Böyle bir saçma kanun var. Bunlar değişmeli."

Levent Deveci, şu ana kadar çeşitli illerdeki üniversite ve liseler ile kültür derneklerinde 100'ün üzerinde seminer vererek 15 Temmuz'un neden yaşandığına ve sonrasına ilişkin değerlendirmelerini anlattığını söyledi.

Üç çocuğundan birinin gazilere sağlanan imkanlarla memuriyete alındığını ifade eden Deveci, şimdiye kadar birikimini kullanarak yaşamını sürdürdüğünü, ancak kısa sürede bir iş yapması gerektiğini, bu konuda da desteğe ihtiyacı olduğunu anlattı.

Deveci, sağlık harcamalarının ise devlet tarafından karşılandığını, devletin gazilere verdiği tazminatı da aldığını belirterek, resmi kurumlardan çok destek gördüğünü dile getirdi.

"3 boyutlu modelleme Erciyes Üniversitesi'nde yapıldı"

Deveci'nin operasyonunu gerçekleştiren doktorlardan İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Cemil İşler, daha önceden başarılı birçok operasyon geçiren Deveci'nin çenesinin artık şekillendirilmeye ihtiyacı olması nedeniyle özel bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Erciyes Üniversitesi'nce çenenin 3 boyutlu modellemesinin yapıldığını anlatan İşler, şu bilgileri verdi:

"Bu şekilde çenenin sağlam tarafından aynı şekli çıkartabiliyoruz. Titanyum plakalar hazırlandı. Bunlar hastaya adapte edildi. Modelleme ve çenenin yapısını 3 boyutlu olarak önceden hazırladığımız için ameliyat esnasında ayaktan alınan kemik parçası damarlarından ayrılmadan ağız ortamına nakledildi. Operasyondan önce çene yapısı eksik olan tarafa doğru kayma gösteriyordu. Operasyon sonrasında ise konuşması normalleşti, çene yapısı düzeldi."

Eklenen kemiğin kaynaşmasının ardından Deveci'nin, sol kısımla sağlam tarafa yerleştirilen kemik arasında implant destekli, çıkmayacak ve alttaki kemiği de destekleyecek birkaç ameliyat daha geçireceğini dile getiren İşler, "Bu tür hastalarda yüzde 90'na kadar başarı elde edebiliyoruz. Şu an Deveci'ye dışarıdan baktığınızda çenesinin yarısını kaybeden bir hasta olarak görünmüyor. Tedaviye dişler de eklendiğinde, o bölgedeki kaslar daha da kuvvetlenecek yüzündeki deformite ve düşüklük daha da düzelecek. Deveci'nin en erken 6 ay sonra rehabilitasyonunu tamamlamış olacağız." ifadelerini kullandı.

Gönüllü operasyon

Operasyonu gerçekleştiren doktorlardan Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Veli Karaaltın ise mikrocerrahiye başvurarak kemik nakliyle Deveci'nin çenesinin yeniden yapılandırıldığını söyledi.

Ne kadar ölçülürse ölçülsün 3 boyutlu olduğu için yüze yapılan operasyonlarda özellikle alt çene kemiğinde hata payı olabileceğini vurgulayan Karaaltın, şunları kaydetti:

"Bunu gidermek için 3 boyutlu modellemeyi kullandık. Ameliyat sonrasında çenesinde bir farklılık görünmedi. 3 boyutlu modelleme yapılarak üstün bir sonuç elde edilebiliyor. Deveci'nin bacağından 13 santimetre uzunluğunda kaval kemiği canlı taşındı. Yani kemiği besleyen damarlarıyla birlikte alındı ve yerleştirdikten sonra damarlara bağlandı. Çenede genellikle kaval kemiğini kullanıyoruz. Buna yedekteki kemik de diyebiliriz. Bu tür operasyonlar belirli merkezlerde yapılabiliyor."

Karaaltın, Deveci 15 Temmuz gazisi olduğu için özel bir hastanede yaptıkları operasyonu gönüllü gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
title