Haberler

İzmir Bozdağ'da 19 Dağcı Mahsur Kaldı! 1 Dağcı da Öldü

Güncelleme:

Bozdağ'da kar yağışı ve tipi nedeniyle 19 kişilik dağcılık ekibi mahsur kaldı. Dağcılar, "Donuyoruz, bizi kurtarın" diyerek yardım istedi. Grup üyelerinden bir kişi de hayatını kaybetti.

İzmir'in Ödemiş İlçesi'ndeki, faal olmayan bir kayak tesisinin de bulunduğu Bozdağ'a giden dağcılık kulübü üyelerinden 48 yaşındaki Dürdane Seringenç bölgede düşüp, yaralandı, helikopterle kaldırıldığı hastanede öldü. Aynı bölgele bir saat sonra ise 19 dağcı tipiye yakalanıp mahsur kaldı.Telefonla bağlantı kurulan bir dağcı 'Donuyoruz, bizi kurtarın, burası çok soğuk' diyerek yardım istedi. Mahsur kalan dağcılarla aynı grupta olan Oğuz Uslan, mahsur kalan arkadaşlarıyla telefonda ayrı ayrı konuştuğunu, Dağcılara ulaşmanın an meselesi olduğunu söyledi. Mahsur kalan arkadaşlarına ulaşmak için arama kurtarma çalışmalarına katılan Hakan Arslan ise, "Zaten bu havada teçhizatları da çok iyi olmadığından dolayı yerlerinde kalmaları, sıcak kalmaları en iyisi. Biz oların yanına çıkacaz sabah saatlerinde uygun olduğu zaman da geriye dönüşe başlarız" şeklinde bilgi verdi.

DAĞCILIK KLÜPLERİ YÜRÜYÜŞ DÜZENLEDİ

Bazı dağcılık kulübü üyeleri, birbirleriyle iletişime geçerek bugün gruplar halinde İzmir'in Ödemiş İlçesi'ndeki Bozdağ'a yürüyüş düzenledi. Faal olmayan Bozdağ Kayak Tesisleri'nin üst tarafındaki bölgeye çıkan grupta bulunanlardan 48 yaşındaki Dürdane Seringenç, bugün öğle saatlerinde düşüp yaralandı. Seringenç, Hava Kuvvetleri'ne ait bir helikopterle bölgeden alınarak Ege Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedaviye alınan Seringenç kurtarılamadı.

19 DAĞCI DA MAHSUR

Bu kez aynı bölgedeki tipide mahsur kalan 19 dağcı saat 15.00 sıralarında yardım çağrısında bulundu. Bir dağcılık kulübü üyesi oldukları belirtilen dağcıları kurtarmak için çalışma başlatıldı.

Olayla ilgili bilgi veren İzmir Valisi Mustafa Toprak, Bozdağ'da bugün düşüp yaralanan Dürdane Seringeç'in kaldırıldığı hastanede öldüğünü, akşam saatlerinde ise 19 dağcının tipide mahsur kaldığını söyledi. Bu bölgeye çıkılmaması için daha önce uyarıda bulunulduğunu belirten Vali Toprak, açıklamada şöyle dedi:

"Öğlen saatlerinde bir kişi düşme sonucu yaralandı. Daha sonra Hava Kuvvetleri helikopteriyle bölgeden alınıp Ege Üniversitesi Hastanesi'ne getirildi, ancak hayatını kaybetti. Dağcılık kulüpleri birbirleriyle iletişime geçerek bölgeye gelmişler. Biz daha önce bu bölgeye çıkılmamasıyla ilgili uyarmıştık. Ancak dikkate alınmamış. Daha sonra saat 15.00 sıralarında bir başka grubun yoğun tipi nedeniyle mahsur kaldığı bilgisi ulaştı. Ödemiş Kaymakamı, İl Sağlık Müdürlüğü, AFAD, UMKE ve jandarma ekiplerimiz bölgeye sevk edildi. İş makineleri de bölgeye gönderildi. Mahsur kalan dağcılara ulaşmak için çalışmalar başladı. Şu an mahsur kalan kişi sayısı 19. Bildiğimiz kadarıyla sağlık sorunları yok, telsiz bağlantımız var."

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Bozdağ'da oluşturulan kriz masasında ekipleri yöneten Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, "Saat 12.00-13.00 sıralarında Bozdağ zirvesine çıkan gruptan 19 kişi, iniş hazırlıklara başladığı saat 15.00 sıralarında tipi nedeniyle bölgede mahsur kalmış. Cep telefonuyla yardım istemeleri üzerine harekete geçtik. Bozdağ'da kriz merkezi oluşturuldu. Bölgeye havadan ulaşım mümkün değil. AFAD ve UMKE kurtarma ekipleri karayoluyla bölgeye hareket etti. Kriz masasında sağlık ekipleri önlem amaçlı bekliyor. Dağcılar aşağı indirildiğinde sağlık ekipleri müdahale etmeye hazır halde bekliyor. Mahsur kalan 19 dağcı ile aralıklarla telefonla konuşuyoruz. Sağlık durumlarınin iyi olduğunu öğrendik. Şarjları bitmesin diye uzun süreli görüşmüyoruz. Çalışmalarımız sürüyor. Gündüz Bozdağ'da dağcılık şenliği vardı. Bu olayın dışında talihsiz bir olay daha yaşandı. Zirve tırmanışı sırasında İDADİK (İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü) üyesi Dündane Seringeç adlı bir dağcı düşerek yaşamını yitirdi" dedi. Dürdane Seringeç'in öğretmen olduğu ve uzun süredir dağcılık yaptığı, pek çok tırmanış gerçekleştirdiği öğrenildi.

"DONUYORUZ, BİZİ KURTARIN, BURASI ÇOK SOĞUK"

İzmir Mevsim Dağcılık Kulübü yöneticilerinden Haktan Aslan, "Ben bugün kulübün başında değildim, dağa çıkan benim ekibimdi. Bir grup zirveye çıkıyor, 19 kişi inerken biranda tipi bastıyor. Mahsur kalıyorlar. Rotayı şaşırıyorlar. Ben de yerlerinde kalmalarını istedim. Saat 15.30'da Dağcılık Federasyonu Başkanı Bayram Ali Altuğ bölgeye gitti. Bir süre ona da ulaşamadık. Ancak, kulübümüzden 2 arkadaşımız AFAD'taki görevlilere bilgi verdi ve Altuğ'a ulaşıldı. Bozdağ'ın zirvesine çıkan grup, yaklaşık 400 metre aşağısına geldiğinde tipiye yakalanıyor. Bugün işyerimde tadilatımız vardı o nedenle ben tırmanışa katılamadım. Tırmanışı yapmadan önce hava durumlarını inceledik ve öğleden sonra yağış görünüyordu. Ben de uyarmıştım hocamızı, hava kötüleşirse fazla zorlamayın diye. Vadinin sol kısmı uçurum. Arkadaşlar belli bir noktaya geldikten sonra beni aradılar ve bulundukları noktada durmalarını istedim. Şu an yaklaşık 1800 metre rakımda olduklarını tahmin ediyorum. Bizim Mevsim Dağcılık Kulübümüzden 53 kişi etkinliğe katıldı. Ancak zirve ekibi 19 kişiydi. Diğerleri tırmanışı tamamlayıp döndü, ancak 19 kişi mahsur kaldı. Mahsur kalanlardan İbrahim Bedir ile kısa bir görüşmem oldu, 'Donuyoruz, bizi kurtarın, burası çok soğuk' dedi. Ben de buradan elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyorum" diye konuştu.

"ULAŞMAK AN MESELESİ"

Mahsur kalan dağcılarla aynı grupta olan Oğuz Uslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, mahsur kalan arkadaşlarıyla telefonda ayrı ayrı konuştuğunu söyledi. Dağcılara ulaşmanın an meselesi olduğunu ifade eden Uslan, şunları kaydetti:

"Biz 54 kişi olarak yürüyüşe başladık. Bu 54 kişiden 19 kişi yukarı zirveye gitmek istedi, bir anda fırtına başlayınca onlar yukarıda kaldı. A grubu olarak herkes geri döndü. B grubu da bir kaya altına sığınmışlar. 14.30'dan beri temas halindeyiz, her biriyle ayrı ayrı konuşuyoruz. Aramalardan dolayı çoğunun şarjı bitti. Ölü falan yok. Sabah burada bir vukuat olmuş onun bizim derneğimizle ilgisi yok. Allah rahmet eylesin. Dağcı grubundaki bütün arkadaşlar bizler için değerlidir. Bizim 19 arkadaşımız kurtulacak. Koordinatlar tespit ediliyor, fırtına sebebiyle yanlış çıkıyor. Bu sebeple hiç kimse ulaşamadı. Bütün ümidimiz arkadaşlarımızın sağlıklı bir şekilde aşağıya inmeleri. Hepsiyle görüşülüyor. En son İbrahim Bedir arkadaşımızla görüşüldü. Yerlerini söyledi, dernek başkanı arkadaşımızda kurtarma ekiplerine bilgi verdi. Arkadaşlarımıza ulaşmak an meselesi artık."

"KENDİLERİYLE TELEFONDA KONUŞUYORUZ, UMUTLUYUZ"

Mahsur kalan arkadaşlarına ulaşmak için arama kurtarma çalışmalarına katılan Hakan Arslan ise, dağcılarla telefonda konuştuğunu belirterek durumdan umutlu olduğunu kaydetti. Arslan, "Arkadaşlarımız mahsur kalmış durumdalar. Ümitliyiz İzmir'in en iyi dağcılarından oluşan ekip olarak onların yanına çıkacaz. Kendileriyle telefonla konuşuyoruz. Zaten bu havada teçhizatları da çok iyi olmadığından dolayı yerlerinde kalmaları, sıcak kalmaları en iyisi. Biz oların yanına çıkacaz sabah saatlerinde uygun olduğu zaman da geriye dönüşe başlarız. Şimdi bizim yukarıya çıkıp güzel haberler göndermemiz gerekiyor. Umutlu olduğumuzu söylemek istiyorum." dedi.

DESTEK EKİPLER GELDİ

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) twitter hesabından yaptığı açıklamada, Bozdağ mevkisinde mahsur kalan 19 dağcıyı arama çalışmalarına destek vermek üzere Bursa İl AFAD ve Bursa JAK Taburu'nun görevlendirildiğini duyurdu.

Manisa'dan da bölgeye paletli ambulans gönderildiği öğrenildi.

MUZTAGH ATA DAĞI'NA TIRMANIN İLK TÜRK KADIN DAĞCIYDI

İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde Bozdağ'a tırmanış sırasında düşerek yaralanan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 48 yaşındaki Dürdane Seringeç'in ölüm haberi, yakınlarında üzüntü yarattı. Göztepe Kız Teknik Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi'nde çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni olan Dürdane Seringeç'in 10 yıllık başarılı bir dağcı olduğu belirtildi. 2006 yılında Çin'deki 7 bin 546 metre yüksekliğindeki Muztagh Ata Dağı'na tırmanın ilk Türk kadın dağcı olan Seringeç'in cenazesinin önümüzdeki salı günü Kahramanmaraş'ın Andırın İlçesi'nde toprağa verileceği belirtildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ege Üniversitesi Hastanesi Hakan Arslan Ödemiş İzmir Güncel Haberler

500

Yorumlar (66)

ıspartalı EĞİRDİR:

UMARIM HEPSİDE GİTMİŞDİR ATALARININ YANINA

8
32
yanıtYanıtla
emre:

milletin işi gücü yok kaybolmak için spor yapıyor. birileri de o soğukta donmmak için hayat mücadelesi veriyor. . bu ne garip bir zenginlik. . .

9
16
yanıtYanıtla
KUL:

KULA BELA GELMEZ. HAK YAZMADIKÇA, HAK BELA YAZMAZ. KUL AZMADIKÇA. . .

14
8
yanıtYanıtla
FETFACI:

İSLAMİYETTE SPOR HARAMDIR KURAN DA EMİR TALİM SAVAŞ CİHAT OLARAK TAYİN EDİLMİŞTİR TOP OYNAYANLAR BİZ DEN DEGİLDİR DAGA CIKANLAR DELİRMİŞ OLMALI

2
20
yanıtYanıtla
FussballerMobil-IOS:

Müstehak olmuş bu karda kışda ne işlrri var dağda evlerinde otursunlar

8
14
yanıtYanıtla
GM:

ZENGİNLİKTEN NE YAPACAKLARINI BİLMİYORLAR DAĞLARDA MACERA ARIYORLAR DEMEK Kİ SAĞLAM DAĞCILAR DEĞİLMİŞ

6
16
yanıtYanıtla
Anlamsız:

Yahu bu kış günü ne işiniz var dağda

15
6
yanıtYanıtla
Dursun:

bırakın gebersinler bu sğukda devletin askeri hava teşkilatı milyonlara mal olacak masrafları seferber etmek dağcı soytarıları kurtaracam diye seferber edilmez, o paralarda tüyü bitmemiş yetimin hakkı var

9
11
yanıtYanıtla
dağcı komando:

insan belasını çooook arıyor ve sonun da buluyor çok şükür

8
12
yanıtYanıtla
okan okka:

ne işiniz var bu kış günü dağda kardeşim. . . . sizin yüzünüzden kurtarma ekibi de hayatını tehlikeye atıyor be akılsız insanlar. . . .

12
7
yanıtYanıtla
Tüm 66 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title