Haberler

    BES'e 'Otomatik' Katılacaklara 45 Yaş Sınırı

    Güncelleme:

    BES'e dahil olmayan tüm çalışanların 6 ay boyunca katılması ve aylık 100 liralık kesintiler yapılmasının planlandığı ancak 45 yaş sınırının getirildiği öğrenildi.

    Geçen hafta içinde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) otomatik katılımı sağlayacak çalışmayı tamamladıklarını söyledi.

    45 YAŞ SINIRI

    Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, taslakta BES'e dahil olmayan tüm çalışanların 6 ay boyunca katılması ve aylık 100 liralık kesintiler yapılmasının planlandığı ancak 45 yaş sınırının getirildiği öğrenildi.

    Buna göre BES'e dahil olabilecek şekilde çalışan 18 milyon kişinin 4 milyonu zaten sistemde olduğu için geri kalan 14 milyon değil 45 yaş üstünde olan 12 milyon otomatik olarak sisteme dahil edilecek. 6 ay boyunca 12 milyon kişiden kesilen 100'er lira sonunda 7.2 milyar lira birikecek. Eğer 6 ay sonunda kimse sistemden çıkmazsa 1 yılda 14.4 milyar lira birikim sağlanacak.

    Otomatik katılan kişilerin yarısı çıkarsa ilk yıl 10.8 milyar lira toplanacak. Sonraki yılllarda fazladan 7.2 milyar lira sisteme girecek. Devlet ise tıpkı mevcut BES sisteminde olduğu gibi her 100 liraya 25 lira katkı payı verecek. Önceleri düşünülen işveren katkısı ise taslağa girmedi. Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger de hafta içinde işveren katkısız otomatik BES'in istenilen katkıyı veremeyeceğini söylemişti.

    ZARAR EDENE FON YÖNETİMİ YOK

    Diğer yandan asgari ücretliden bile zorunlu olarak para kesilecek olması bu fonların yönetimini de tekrar gündeme getirdi. Çalıştaylarda otomatik katılımda oluşacak 4-5 büyük fonu yönetenlerin performanlarına bakılması önerildi. Fonu zarar ettiren şirketin veya kişinin bir daha fon yönetmemesi de kaydedildi. Ancak bu konunun taslağa girip girmediği henüz netleşmedi. Otomatik BES'te tartışılan diğer konu ise fon seçimlerinin de risk algısına göre yapılması ve sistemden çıkışların da buna göre düzenlenmesi. Örneğin hisse fonunu seçenlerin 1-2 yılda sistemden çıkışıına izin verilmemesi bunun yanında likit fonları seçenlere olanak sağlanması. 6 ay sonunda fondan çıkış izni verildikten sonra her an değil örneğin 1 yıl 2 yıllık aralıklarla sistemin çıkış kapılarının açılması, bu kapılar açılırken de sürenin seçilen fona göre değişmesi öngörülüyor. Böylece likit fonu seçenler için bir sonraki çıkış 6 ay sonra olurken, hisse fonundaki kişi için 5 yıl sonra olabilecek. (Kaynak:Habertürk)

    Kaynak: Hürriyet / Ekonomi

    Mehmet Şimşek Habertürk Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne?
    500

    Yorumlar (19)

    en büyük haksızlık işte bu:

    Şu anki kanuna göre 40 yaşında işe giren kişi 25 yıl çalışarak 65 yaşında emekli olurken; 20 yaşında işe giren kişi ise 45 yıl çalışarak 65 yaşında emekli oluyor. İkisi de 65 yaşında emekli oluyor ama biri 25 yıl diğeri 45 yıl çalışıyor bu mu adalet ? Emeklilik yaşa değil çalıştığı yıla göre olmalıdır.

    15
    0
    yanıtYanıtla
    serhat:

    aynen katiliyorum. diyelim ki 40 sene calisan biri 1000 tl alsin 20 sene calisan 500 bu kadar basit.

    yanıt2
    yanıt0
    KURT0640:

    AKP SENİN ÇIKARTACAĞIN YASALARIN BEN. . .

    13
    1
    yanıtYanıtla
    Peki ben neden kabul edeyim:

    İşe girdiğimde devlet bana 25 yıl çalışıp emekli olabilirsin dedi ve benimle sözleşme imzaladı. 10 yıl çalıştıktan sonra bana diyor ki 25 senede değil 40 senede emekli olacaksın. Bunu baştan söyleseydin ben sözleşme imzalamazdım. Yaptığımız sözleşmeye ben uyuyorum devlet uymuyor. Sözleşmemize rağmen ben çıkıp 25 yılda değil 15 yılda emekli olacağım dersem devlet bunu kabul eder mi ?

    13
    0
    yanıtYanıtla
    mehmethan:

    SAYIN BAKAN ZORLA MİLLETTEN GASBEDECEĞİNİZ O PARALAR YİNE AYAKKABI KUTULARINA GİRİP, BİRİLERİ TARAFINDAN ÇAR ÇUR EDİLMESİN. HAY ÇIKARACAĞINIZ YASANIN.

    9
    3
    yanıtYanıtla
    emeklilikte yaşa takılanlar:

    1999 yılında Koalisyon hükümeti tarafından çıkarılan 4447 nolu Kanun ile emeklilik hakkı kademeli olarak gasp edildi. Kanun çıktığı tarihten itibaren işe girenleri kapsaması gerekirken geriye doğru işletildi. Yasalar geriye doğru işletilemez. Bu haksızlığın, bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz.

    10
    0
    yanıtYanıtla
    cesur:

    yuh geri zekalımısınız adam mahkemeden iptal ettirecek konun elizde patlıyacak. . elinizi milletin cebinden çekin ya bu nasıl utanmazlık. . böyle şeylerde rıza olması lazım yoksa zorla olursa bu HIRSIZLIK olur. . .

    9
    0
    yanıtYanıtla
    vekile var asıla yok emeklilik:

    Vekiller her zaman liste başı. Kendileri iki yılda kıyak emekli oluyor. Erken emeklilikten bütün sosyal haklara kadar yedi sülalesi yararlanıyor. Bizim pirim dolmuş ama olmaz illa yaşı bekleyeceksin. Siz neden yaşı beklemiyorsunuz

    9
    0
    yanıtYanıtla
    almadığınız bir donumuz kaldı onuda alın:

    Devlet yine milleti soymak için plan yapıyor anlaşılan.

    8
    0
    yanıtYanıtla
    77:

    var olan ve daha sonra KALDIRILAN FONLAR BİZE NE KAZANDIRDI. TASARRUFU TEŞVİK FONU VB. BENCE FONLAR KALDIRILSIN. YA DA İSTEKLİ OLANLAR FONA DAHİL OLSUN DERİM.

    6
    1
    yanıtYanıtla
    Tüm 19 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title