Haberler

Köydeki tek değirmen 3 asırdır dönüyor

Güncelleme:

Bartın'da atalarından kalan 300 yıllık su değirmenini yaşatmaya çalışan çift, değirmenlerin teknolojiye yenik düştüğünü söyleyerek değirmenin tescillenmesi için gerekli yerlere başvuru yaptıklarını ifade etti.

Bartın'ın Kayadibi Kavlak köyününde yaşayan Metin Barış ve eşi Melahat Barış atalarından kalan tarihi değirmeni 3 asırdır ayakta tutmaya çalışıyor. 300 yıldır dönen değirmende buğday öğüten çift değirmenlerin zamanlateknolojiye yenik düştüğünü söyledi.

KÖYDE SADECE BİR DEĞİRMEN KALDI

10 yıl önceye kadar 6 değirmenin bulunduğu Kayadibi Kavlak köyünde sadece Barış ailesinin çalıştırdığı su değirmeni bulunmakta. Asıl mesleği kasaplık olan Metin Barış, çevre köylerden gelen ürünleri öğütüp, köylülere teslim ediyor. Metin Barış, ahırında baktığı 10 büyükbaşın da yem ihtiyacını değirmende üretiyor. Metin Barış, ata yadigarı değirmenin tescillenmesi için gereken yerlere başvurular yaptığını da belirtti.

Köydeki tek değirmen 3 asırdır dönüyor

'BU TARİHİ AYAKTA TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Metin Barış atalarından kalan mirası yaşatmaya çalıştığını belirterek, şunları söyledi:

"Dedemden kalma değirmen işini yapıyoruz. Benim gerçek mesleğim kasaplık ama eşimle birlikte bu tarihi ayakta tutmaya çalışıyoruz. Aynı anda tarım ve hayvancılıkla uğraşıyoruz. Şu anda değirmenimizde kendimiz ekip biçtiğimiz ürünler ile civar köylerden ilçelerden ve illerden gelen mahsulleri burada öğütüyoruz. Bizim buradaki amacımız bu değirmen kültürünü devam ettirmek istiyoruz. Bazen çok zorluklarla karşılaşıyoruz. Değirmenimizin yanındaki dere zaman zaman taşarken, bize su taşıyan kanallar da tıkanıyor, ayrıca sel suları yükselince değirmenimiz sular altında kalıyor. 10 yıl önce bu bölgede 6- 7 eski değirmen vardı, ancak yaşlılar ölünce yeni nesil bu işi yapmadı. Ama biz tek olarak devam ediyoruz. Artık su değirmenleri teknolojiye yenildi. Her geçen gün yeni makineler çıkıyor. Bu mesleğin bitmemesi için bende oğluma alıştırdım. Nasıl dedemden babama babamdan bana geçtiyse inşallah oğlumda bunu sürdürecek diye umut ediyorum."

Köydeki tek değirmen 3 asırdır dönüyor

"BU KÜLTÜRÜ YAŞATACAĞIZ"

Eşi Melahat Barış ise "Değirmeni çalıştırmak zor oluyor. Bakımları zor oluyor, eşimle birlikte yapmaya çalışıyoruz. Buradan vaktim kalırsa ev işlerine ve hayvanlarımıza bakıyorum. Biz de bütün zorluklara rağmen bu kültürü yaşatacağız. İnşallah çocuklarımızda bunu devam ettirir" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / 3.Sayfa

Bartın Küre Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title