Haberler

Arınç: Yerdeki Birinin Tekmelenmesi Feci Bir Olay

Güncelleme:

Bülent Arınç, Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in tekme olayıyla ilgili, "Yerdeki birinin tekmelenmesi feci bir olay. Rapor konusu trajikomik." dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası açıklamada bulundu. Arınç, madenlerin kapatılması konusunu gerçekçi bulmadıklarını söyledi. Arınç ayrıca  Soma'da bir vatandaşa tekme atan Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel için, "Yerdeki birinin tekmelenmesi feci bir olay. Rapor konusu trajikomik bir olay." dedi.

İşte Arınç'ın konuşmasından önemli satırbaşları;

"Toplantının ana gündemi Soma'da yaşadığımız faciadır. Yasaların uygulanması konusunda ihmaller varsa bunun tespiti önemli. TBMM'deki görüşmelerde Meclis Araştırma Komisyonu'nun kurulması kabul edilmiştir. Adli soruşturma başlamış, bazı kişiler tutuklanmıştır. Asli soruşturmanın yanı sıra idari soruşturma da başlatılmıştır.

Madenlerle ilgili 2010 yılında sektörü ilgilendiren bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuş, raporu verilmişti."

SORU-CEVAP 

Hayatını kaybeden madencilerin sivil şehit sayılmasıyla ilgili soru üzerine

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız konuyla ilgili taslağa bizimle paylaştı ama verilmiş bir karar yok.

"GÜN SAYISININ ÖNEMİ YOK"

SGK kanunda, iş kazaları sonucunda vefat edenlerle ilgili özel hükümler var. Burada prim ödeme gün sayısının önemi yok. O gün bile işe başlasa, ölüm geliri bağlanmaktadır. Kanundaki tabir ölüm aylığıdır. İş adamlarının sosyal amaçlı talepleri var. Ev ve konut gibi. Genel sağlık sigortası ve SGK'ye göre çalışma yapıyoruz. Kanunen şehit sayılmalarından dolayı belki, burada vefat etmiş olanar için uygulamış olabilir miyiz? 

Bugün için bir karara varmadık. Hak sahiplerini memnun edecek bir düzenlemeyi yakın zamanda açıklayacağız. 

Yaşam odası zorunla hale gelir mi? 

Tehlikeli sayılan iş kolu. Buna yönelik tedbirlerin de ağır olması lazım. Enerji Bakanımız madenlerle ilgili yeni bir taslak sundu. Önemli olan, iş kazalarını minimize edecek tedbirler ve denetimler. Yüksek tedbirleri uygulayan ülkeler, ABD gibi.  

Madenler kapatılacak mı?

Madenlerin kapatılması konusunu gerçekçi bulmuyoruz. Çok samimi kaanitimi söylüyorum. Ekonomik açıdan sürdürülmesi gereken bir iştir. Bu sektör tek başına sektör değil. Soma'da nakliyatçıların 3 bin kamyonu var. Madenlerimizi bulmalıyız, çıkarmalıyız. Bizim bunlar çalışıyor iken tüm tedbirleri almalıyız. Her sektörün kendi içerisinde riski var, maden de ağır risk var.

Başbakanımız sektörle ilgili tedbirleri içeren yeni maden yasasının hazırlanması talimatını verdi. 

Soma'da bir vatandaşa attığı tekmeyle gündeme gelen Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel ile ilgili soru üzerine

Ben de o görüntüleri izledim. Çıplak gözle baktığımız zaman, yerde birisi var, 2 emniyet mensupu yere yatırmışlar ve isminden bahsetitiğiniz kişi onu tekmeliyor. Yerdeki birinin tekmelenmesi feci bir olay. Zaten adam eylem yapmış, polis onu yakalamış. Kim olursa olsun. Kendisi 'Çok üzüldüm' diye beyanda bulunmuş. Olayı tesvip etmediğimi söylüyorum. 1. Yerde yatan kişiye tekme atmış. Dava açabilir. 2. İdari açıdan ne yapılabilir? İdari soruşturma konusunda kendisini atayan makam, kararını verir. Soruşturmaya göre, Başbakan da gerekeni yapacaktır.

Rapor konusu trajikomik bir olay. Doktoru suçlayamam. Burada olaydan sonrasına ait bir rapor verildiği anlaşılıyor. 
 

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Bülent Arınç Soma Güncel Haberler

title