Haberler

Aleviler Aşure Günü'nün Tatil Edilmesini İstiyor

Güncelleme:

Alevilerin talep listesinde; Boğaz Köprüsü'nün adının Şah İsmail olarak değiştirilmesi, Alevi köylerine cami yapılmaması, aşure gününün tatil olması gibi istekler var.

Aleviler, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na 12 maddeden oluşan talep listesi iletti. Tunceli, Elazığ ve Malatya Alevilerini temsil eden 9 Alevi dedesi tarafından Başbakan Davutoğlu'na sunulan 12 maddelik listede yer alan talepler şöyle:

1- Aleviler ötekileştirilmesin. Türkiye'de Alevi bir bakanın, müsteşarın, valinin, genel müdürün olmaması, Alevilerin ötekileştirildiğini gösteren en dikkat çekici örnektir.

2- Cemevleri, Alevi inancının ibadet mekânlarıdır. Cemevlerinin inançsal statüsü tanınmalı, diğer ibadethanelerin yararlandıkları tüm haklardan yararlanmalı.

3- Aleviler, toplumun özgürlükçü gelişimi önünde engel olan mevcut Anayasa yerine, toplumun her kesiminin katıldığı ve temsil edildiği yeni bir Anayasa talep ediyor.

4- Diyanet İşleri Başkanlığı, Anayasal kurum olmaktan çıkartılmalı; özerk Din İşleri Kurumu haline getirilmeli, inanç gruplarının eşit temsiliyeti sağlanmalıdır. İnanç gruplarının oluşturacağı birimler, kendi inanç mensuplarına hizmet vermeli, bunun sağlanması için her inanç grubu, inanç bütçesinden pay almalı.

5- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri zorunlu olmaktan çıkartılıp seçmeli hale gelmeli, velisinin talebi doğrultusunda çocuğa istediği din ve inançla ilgili eğitim verilmeli.

6- Hacı Bektaşi Veli Dergâhı başta olmak üzere tüm Alevi- Bektaşi dergâh ve türbeleri, bu inanç mensuplarına devredilmeli.

7- Alevi İslam inancı ortaöğretimden başlayarak öğretilmeli. Yükseköğretimde Alevi inancına yönelik inanç önderlerini yetiştiren akademik birimler kurulmalı.

8- Alevi köylerine cami yaptırma girişimi ve imam atamaları durdurulmalı, atanan imamlar da geri çağrılmalı.

9- Milli tarih ve İslam tarihi, mezhepler üstü bir anlayışla doğru ve tarafsız olarak yeniden yazılmalı, başka inançları yok sayma düşüncesinden vazgeçilmeli.

10- Baraj, taş ocağı, yol ve benzeri kamu hizmetlerinde Aleviler için kutsal sayılan yerlerin zarar görmemesi için hassasiyet gösterilmeli.

11- İnsanların maneviyatını yaşaması, günün inançsal ritüellerini yerine getirmesi için aşure günü tatil ilan edilmeli.

12- Gerek Yavuz Sultan Selim, gerekse Şah İsmail Hatayi Türk ve İslam tarihinin iki önemli, iki büyük şahsiyetidir. Geçmişte yaşanılan olumsuzluklara taraf olmaktan kaçınılmalı ve bu olaylardan ders çıkarılmalı. İstanbul Boğazı'na yapılan bir köprüye Yavuz Sultan Selim ismi veriliyorsa, Boğaziçi Köprüsü'nün adı da Şah İsmail Hatayi olarak değiştirilmeli. İki kardeşlik ve barış köprüsü ile bu anlamsız kırgınlık giderilmeli.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Ahmet Davutoğlu Şah İsmail Güncel Haberler

500

Yorumlar (46)

Dik Başlar:

Hadi ordan had, i tatili matili anladık istee camiyi niye istemiyosunuz Hz. Ali yüzünüze tükürürdü bu isteğinizden dolayı

21
6
yanıtYanıtla
ibilgili:

bu istekler izansız akılsızca yapılmış bunlar dedelerin işi değildir sapık alevilerin işidir.

14
8
yanıtYanıtla
Yozgat gençlik:

Alevi diye birşey varsa Peygamberimiz Hz. Ali nin amca oğlu , kayınbabası , Hasan ve Hüseyin efendimizin dedesi. Fakat o dönemlerde sadece ümmet diye sahabe diye birşey vardı Kureyş vardı . Hak kitabımız Kur''an-ı Kerim dir.

21
0
yanıtYanıtla
osmanlı torunu:

Tabi ki Yavuz Sultan Selim. . . . .

14
7
yanıtYanıtla
BİR ALEVİ:

İç Anadolu da aleviler var neden elazığ malatya tunceli alevilerine soruluyor federasyona bak kimse kusura bakmasın bu konuda da sadece doğunun fikri alınmış. Ne demek cami istemiyoruz Hz. ALİ camide hançerlendi ama yine de namazı bırakmadı lütfen bu insanlar yüzünden islamı doğru düzgün yaşamaya kalkan alevileri de yargımayın.

17
2
yanıtYanıtla
HUKUK:

Budist eşyaya tapanlar, Zerdüşt avestaya inanlara, ateist hiçbir dine inanmayana, musevi Musanın getirdiyi kitaba inanlara, Hiristiyan İsanın getirdiyi kitaba inanlara, müslüman Muhammedin getirdiyi kitaba inanlara denir. Alevi neye denir bilen varsa lütfen paylaşır mısınız.

11
6
yanıtYanıtla
ALEVİLİK NEDİR?:

ALEVİLİK İSLAM DİNİ İLE İLGİLİMİDİR YOKSA FARKLI BİR DİN MİDİR? ALEVİLER ÖNCE BUNA KARAR VERSİN. FARKLI BİR DİNSE YORUM YAPMAMIZ VE İNANÇ SİSTEMLERİNE KARIŞMAMIZ ASLA SÖZ KONUSU OLAMAZ! TARTIŞMA HEMEN BİTER. CEMEVİ DE İBADETHANE STATÜSÜNE GİRER, DEDE DE DİN ADAMI OLUR. . . ANCAAK İSLAMLA İLGİLİ İSE O ZAMAN SORULARIM OLUR. EN BASİTİNDEN HZ ALİ''NİN MÜZİK EŞLİĞİNDE RAKS ETTİĞİNE VE BUNUN İBADET OLDUĞUNA, HZ PEYGAMBERİN BU RİTÜELLERDEN BİRİNİ YAPTIĞINA DAİR TARİHİ BİR KANIT GETİRSİNLER. KİMSENİN BİR DİNİ KAFASINA GÖRE DEĞİŞTİRMEYE HAKKI YOK, İSLAM DA GELDİĞİ HALDE KORUNMALI VE HZ PEYGAMBER NASIL İBADET ETTİ İSE O HALDE KALMALI. YAPILAN KATKILAR DİNİN GELDİĞİ HALDE KORUNMASI YÖNÜNDE OLMALI. YOKSA İSLAMDAN 500 TANE DİN ÇIKAR.

17
0
yanıtYanıtla
KABİRAZABI DA VAR:

ÖRF VE ADETLERİNİ MESHEP SANIYOR MALLAR

11
6
yanıtYanıtla
Boş metrobüs Mobil-ANDROID:

BAŞKA DERDİNİZ.VARMIYDI.??

11
5
yanıtYanıtla
BİR ALEVİ:

Bir alevi olarak söylüyorum daha haberi açmadan okudum şok oldum dedim ki böyle bir isteği yapsa yapsa malatya ve tunceli alevisi yapar heberi okuduğumda yanılmadım. Çünkü çevremde ben de dahil olmak üzere bir çok alevi tanıyorum ve bunlardan dah beter bir alevi tanımadım. emin olun ki şu isteklerin yarısına gerçek alevi olanlar katılmıyor. Senelerce tanıdıgım herkese alevileri yanlış tanıdıklarını anlatmaya çalıştım bunların içinde de alevilerde vardı. Elhamdurillah Müslümanız hz. Muhammed e de Allah (c. c) ye de Kuran a da inanıyoruz ve dinin emrettiği şekilde yaşıyoruz ama farklı kesimler herşeyde olduğu gibi aleviliği de kendine göre yoruyor . Ramazanda içki içen alvide gördüm namaz kılıp oruç tutanı da ama bu tür saçmalıkları sadece malatya ve tunceli alevilerinde gördüm o yüzden lütfen her insanı bir tutmadığınız gibi alevileride bir tutmayın beş parmağın beşi de bir değildir.

14
1
yanıtYanıtla
Tüm 46 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title