Haberler

AK Parti'de 13 Vekil Seçilemeyecek Yere Kondu

Güncelleme:

İhraç edildiği MHP'den dün 'istifa' eden Başbakan Yardımcısı Türkeş Ak Parti'den aday gösterildi. Aday olmayacağı konuşulan Ali Babacan da listeye girdi. Bakan İdris Güllüce, Hürriyet'i basan Abdürrahim Boynukalın, şarkıcı Uğur Işılak listelerde yer almadı. AK Parti'de 13 isim milletvekili listesine girdi ama 7 Haziran'a göre kıyaslandığında Meclis'e gelemeyecek yerlere konuldu.

AK Parti, 1 Kasım 2015 seçimlerinde yarışacak milletvekili listesini YSK'ya sundu. 7 Haziran'da tek başına iktidarı kaybeden Ak Parti, listelerinde en büyük değişimin yaşandığı parti olurken, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sıkça altını çizdiği "öze dönüş" mesajı çerçevesinde değişiklikler gerçekleşti. Üç dönem kuralı nedeniyle 7 Haziran'da aday olamayan 70 milletvekilinden 24'ü aday listelerinde yer aldı.

AĞABEYLER GERİ GELDİ

7 Haziran seçimlerinde 3 dönem engeline takılıp, bu seçimlerde yeniden aday olma imkanına kavuşan 70 isim arasından 23'ü AK Parti listelerinde yeniden yer buldu.

Bu isimler şöyle:

"Ali Babacan (Ankara 1-1),

Cemil çiçek (Ankara 2-1),

Mevlüt Çavuşoğlu (Antalya 1),

Ömer Çelik (Adana 1),

Haluk İpek (Amasya 2),

Bayram Özçelik (Burdur 1),

Recep Akdağ (Erzurum 1),

Nurettin Canikli (Giresun 1),

Mustafa Ataş (İstanbul 1-2),

Hayati Yazıcı (İstanbul 2-1),

Burhan Kuzu (İstanbul 2-3),

Mehdi Eker (İstanbul 3-1),

Binali Yıldırım (İzmir 1-1),

Hakkı Köylü (Kastamonu-1),

Taner Yıldız (Kayseri 2),

Mustafa Elitaş (Kayseri 3),

Ayhan Sefer Üstün (Sakarya 1),

Şaban Dişli (Sakar-2),

Zeyid Aslan (Tokat-2),

Faruk Çelik (Ş.Urfa-1),

Beşir Atalay (Van-1),

Bekir bozdağ (Yozgat-1),

Mehmet Ali Şahin (Karabük-1),

Murat Yıldırım (Ankara 2-12)"

SEÇİLEBİLECEK LİSTEDE YER BULANLAR

Kongrede yapılan tüzük değişikliği ile 25. dönem dönem sayılmayarak 3 dönem engeline takılmaları önlenen Ahmet Aydın, Veysel Eroğlu, Ahmet İyimaya, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Şimşek, Sadi Bilgiç, Ayşe Nur Bahçekapılı, Feyzullah Kıyıklık, Fikri Işık, Recai Berber, İlknur İnceöz, Yılmaz Tunç seçilebilecek sıralardan listede yer buldular.

ÇİZDİĞİ İSMİ 1. SIRADAN GÖSTERDİ

Davutoğlu 7 Haziran'da çizdiği 100 isim arasında yer alan Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle'yi bu kez 1. sıradan aday gösterdi.

KADIN ADAY SAYISI DÜŞTÜ

7 Haziran'da 450 erkek 100 kadın adaya listelerinde yer veren AK Parti bu sefer 69 kadın aday gösterdi. 2011 seçimlerinde 78 kadın listelerde yer bulabilmişti. Böylece kadın aday sayısında 2011'inde gerisine düşüldü.

MEHMET ŞİMŞEK GAZİANTEP'TEN

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ankara; Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ordu; Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bingöl; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli; Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Denizli; Gençlik ve spor Bakanı Çağatay Kılıç, Samsun; Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep; Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir; Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu, Afyon; Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bursa listelerinde yer aldı. Eski Bakan Efkan Ala Bursa; Faruk Çelik Şanlıurfa'dan aday gösterildi. MYK üyeleri Mehmet Ali Şahin, Karabük; Bekir Bozdağ, Yozgat; Mustafa Ataş, İstanbul; Ömer Çelik, Adana; Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya; Nüket Hotar, İzmir, Mehmet Özhaseki, Kayseri; Naci Ağbal, Bayburt; Selçuk Özdağ, Manisa; Vedat Demiröz, Bitlis; Fatma Betül Kaya, İstanbul; Çiğdem Karaaslan, Samsun; Ayhan Sefer Üstün, Sakarya; Abdülhamit Gül, Gaziantep'ten aday gösterildi.

TÜRKEŞ KABUL ETTİ

AK Parti'nin listesinde 7 Haziran'da MHP Ankara Milletvekili seçilen ve koalisyon kurulamayınca oluşturulan seçim hükümetinde Başbakan Davutoğlu'nun teklifini kabul ederek yer alan Tuğrul Türkeş sürprizi yaşandı. Türkeş, seçim hükümetinde yer alması üzerine MHP buna tepki göstermiş ve Türkeş'i partiden ihraç etmişti. Önceki gün AK Parti'de Başbakan Davutoğlu ile görüşen Türkeş, bu ihraç kararının kargo ile kendisine ulaştığını açıklamış ve itiraz edeceğini söylemişti.

Ancak bu sürpriz görüşmenin ardından dün Türkeş, MHP'den de istifa etti. Bu gelişmelerin ardından Türkeş, sürpriz bir şekilde AK Parti'nin Ankara milletvekili adayı oldu. Aday olmayacağını açıklayan ve Davutoğlu'nun da kısa süre önce "Aday olmasını isterdim" dediği ekonominin en önemli ismi Ali Babacan da Ankara'dan aday oldu. Davutoğlu'nun bir görüşme yaparak Babacan'ı ikna ettiği de öğrenildi.

A TAKIMI LİSTEDE

Davutoğlu'nun Başdanışmanı Prof. Dr. Vedat Bilgin Ankara 2. bölge 6. sıradan, ekonomi başdanışmanı olan Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Emine Nur Günay Eskişehir 3. sıradan, en yakınındaki isim olan, öğrencisi Ali Sarıkaya İstanbul 2. bölge 8. sıradan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da danışmanı olan başdanışmanı Ertan Aydın Ankara 1. bölge 7. sıradan, SETA'nın önemli analistlerinden olan ve Davutoğlu'nun göreve gelmesi ile başdanışmanı olan Taha Özhan Malatya 2. sıradan, Davutoğlu'nun doktoru Prof. Celil Göçer Tokat 3. sıradan aday gösterildi. Eski İstanbul Borsası Başkanı ve Davutoğlu'nun öğrencisi de olan İbrahim Turhan İzmir 2. bölge 2. sıradan aday gösterildi.

DOĞU'DA REVİZYON

AK Parti Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki illerde listelerin hemen hemen tamamını değiştirdi. 11 sandalyeli Diyarbakır listesinde 7 Haziran'a göre Netice Arslan ve Alaattin Parlak listeye girebildi. 7 Haziran'da Ensarioğlu ailesinden Selim Ensarioğlu listede yer alırken 1 Kasım seçimlerinde ise galip ensarioğlu aday oldu. 8 milletveki çıkaran Van'da sadece Burhan Kayatürk ve Faruk Alpaslan listede yer buldu. Mardin'de Orhan Miroğlu ve Abdullah Erin listede yer alırken, diğer isimler de tamamen değişti. AK Parti, 7 Haziran'da Hakkari, Iğdır, Şırnak, Tunceli ve Ağrı'da hiç milletvekili çıkaramamıştı. AK Parti, Hakkari, Iğdır ve Ağrı listelerini tamamen değiştirdi. Sadece, Şırnak'ta liste başı olan Arslan Tatar ile Tunceli ikinci sıra adayı Ali Ulvi Seyrek yerlerini korudu.

Batman'da listeye en üst sıradan giren Ataullah Hamidi, daha önce belediye başkanlığı ve 2 dönemde milletvekilliği yapmıştı. İlin önde gelen aşiretlerin liderlerinden de olan Hamidi ,Batman siyasetinin önemli isimleri arasında yer alıyor. Mardin'de de ikinci sıradan aday olan İş adamı Süleyman Bölünmez de daha önce bağımsız milletvekilliği yapmıştı.

ÇİZİK YİYENLER

7 Haziran'da seçilen 258 vekilden 53'ü liste dışı kaldı. Liste dışı kalan isimler arasında dikkat çeken isimler de yer alırken Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin liste dışı kalması sürpriz olarak yorumlandı. Hürriyet'e baskın olayında ön planda yer alan isimlerden Gençlik Kolları Başkanı Abdürrahim Boynukalın, Meclis'te ilk oturumda uyuması ile gündeme gelen şarkıcı Uğur Işılak, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam listelerde yer almadı. İslam daha önce aday olmayacağını da açıklamıştı.

Liste dışı kalan 53 isim şöyle:

Sadullah Kısacık, Halil Ürün, Remziye Sıvacı, Nevzat Palta, Mehmet Sadık Atay, İsmet Su, Önder Matlı, Cahit Bağcı, Mehmet Yüksel, Bilal Uçar, Şemsettin Emir, Şuay Alpay, Serpil Bulut, Talha Erol Durmaz, Adnan Yılmaz, Salih Koca, Turhan Alçelik, Kemalettin Aydın, Mehmet Alğan, Recep Özel, İdris Güllüce, Osman Can, Alev Dedegil, Hüseyin Yayman, Ethem Tolga, Sevim Savaşer, Özlem Zengin, Abdürrahim Boynukalın, Uğur Işılak, Mustafa Afşin Yazıcıoğlu, Cemil Şeboy, Sevde Beyazıt Kaçar, Osman Kahveci, Mehmet Uçum, Mustafa Gökhan gülşen, Ahmet Doğan, Yaşar Karayel, Kemal Tekden, Havva Çalış, Oğuz Kaan Köksal, Hamdı Irmak, Cemalettin Kaflı, Rüveyde Gülseren Işık, Muhammet Gültak, Muhsin Kızılkaya, Hasan Kökten, İhsan Şener, Seyit Eyyüboğlu, Mazhar Bağlı, Hamide Sürücü, Fatma Gaye Güler, Ayşenur İslam, Ali İnci.

LİSTEDELER AMA MECLİS'E GELEMEYECEKLER

AK Parti'de milletvekili listesine giren ama 7 Haziran'a göre kıyaslandığında Meclis'e gelemeyecek yerlere konuldu. Cengiz Tokmak Sinop'ta 2. sıraya, Burhan Kayatürk, Van'da 2. sıraya, Yusuf Başer Yozgat'ta 2'nci sıradan 4'üncü sıraya, Tülay Selamoğlu, Ankara'da 7. sıradan 9. sıraya, Ayhan Yılmaz, Ankara'da 7. sıradan 9. sıraya, Mahmut Mallı Ankara 8. sıradan 10. sıraya, Ziver Özdemir Batman'da 2. sıraya, Reşat Petek, Burdur'da 2. sıraya, Mehmet Erdoğan Gaziantep'te 6. sıradan 8. sıraya, Adem Tatlı Giresun'da 2. sıradan son sıraya, Markar Eseyan, İstanbul'da 12. sıradan 14. sıraya, Nesrin Ulema İzmir'de 3. sıradan 5. sıraya kaydırıldı. Bingöl'de 1. sıradan Meclise gelen Şebnem Kocakelçi, İstanbul 18. sıraya kaydırıldı. Davutoğlu, adıyaman, Balıkesir, Artvin, Ardahan, Bartın, Bitlis, Bolu, Çanakkale, Çankırı, Düzce, Kütahya, Malatya, Manisa, Rize, Samsun, Sivas, Trabzon, Tekirdağ, Yalova ve Zonguldak illerinde de 7 Haziran'a kıyasla listesini korudu. (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Ahmet Davutoğlu Tuğrul Türkeş Ak Parti Sıkıcı Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (53)

NİJERYALI ABDİ.:

BU AKP DEN BİR CACIK OLMAZ :))

53
26
yanıtYanıtla
13 kapkaranlık yıl:

''Allah korkunuz varsa istifa edin ve hükümeti felce uğratın. ''

26
28
yanıtYanıtla
NİJERYALI ABDİ.:

BU AKP DEN BİR CACIK OLMAZ :)))

32
20
yanıtYanıtla
yorumcu:

Oylar HDP ye 110 vekil

15
36
yanıtYanıtla
13 kapkaranlık yıl:

''HÜKÜMETE ALET OLUP AHİRETİNİZİ KARARTMAYIN''

27
24
yanıtYanıtla
Osmanlı:

hdp ye oy veren vatnaın mıletnı sevmeyenlerdir sırtını pkk ya yaslayanlarmı oy vercksın eyer hdp ye oy veryosan kaybol turkıyeden

27
24
yanıtYanıtla
Osmanlı torunu:

Osmanlıyı Allhın ıznıyle tekrar kurcagız hdp ye oy veren dınsız vatanını mıletnı sevmıyenlerdir bu kadar

23
27
yanıtYanıtla
Vatan severMobil-ANDROID:

oylar ak partiye başka partiler bu memleketi yonetemez

21
27
yanıtYanıtla
SosyoGözlem:

MHP nin işi artık çok zor

34
13
yanıtYanıtla
BABA:

ALLAH utandırmasın ALLAH hayırlı etsin istikrara için huzur için kalkınma için teröre hayır demek için AK PARTİ ADAYLARINI SEÇİN

17
30
yanıtYanıtla
Tüm 53 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title