Haberler

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: "Roman Vatandaşlarımız Bizim İçin Bir Zenginlik"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Romanların Türkiye'deki varlığının gurur duyulacak bir zenginlik olduğunu belirterek "Geçmişte özellikle Avrupa coğrafyasında Roman kardeşlerimiz başta olmak üzere birçok insanın maruz kaldığı acı tecrübeler hepimiz için ibretlik...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Romanların Türkiye'deki varlığının gurur duyulacak bir zenginlik olduğunu belirterek "Geçmişte özellikle Avrupa coğrafyasında Roman kardeşlerimiz başta olmak üzere birçok insanın maruz kaldığı acı tecrübeler hepimiz için ibretlik dersler veriyor. Nefretle başlayan bir kıvılcımın bütün insanlığı kuşatan ve söndürülmesi mümkün olmayan daha büyük yangınlara, dindirilemeyecek acılara sebebiyet verdiğini biliyoruz. O yüzden hep birlikte nefreti değil, sevgiyi ve kardeşliği büyütmenin gayreti içindeyiz." dedi.

Bakan Kaya, bir otelde düzenlenen, Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Operasyonu - SİROMA Kapanış Konferansı ile resim yarışmasının ödül törenine katıldı.

Kaya, etkinlikteki konuşmasında, projenin hem Türkiye ile Avrupa Birliği hem de Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarının iş birliğinde gerçekleştirildiğini belirtti.

Hiç kimsenin dezavantajlı koşullarda yaşamayı hak etmediğini vurgulayan Kaya, dünyamızın koşulları ve zenginliklerinin, bugün her türlü tahayyül sınırını aşan imkan ve nimetlerin bütün dezavantajları ortadan kaldırmaya yettiğini söyledi.

"Yeni projeleri hızla devreye soktuk"

Hükümet ve Bakanlık olarak 15 yıldır Türkiye'de, öncü ve dünyada yankı uyandıran gelişmelere, zihniyet dönüşümüne imza atıldığını aktaran Kaya, mutlu birey ve güçlü ailelerden oluşan müreffeh bir toplum için bu zihniyet dönüşümünün özellikle sosyal politikalar alanında somut projelerle desteklenmeye devam edildiğini ifade etti.

Aile ve toplum refahını artırmak amacıyla dezavantajlı kesimler öncelikli olmak üzere tüm toplumu kuşatan katılımcı bir anlayışla adil ve bütüncül sosyal politikalar ürettiklerini dile getiren Kaya, 2002 yılında 1,3 milyar lira olan bütçelerini 2016'da yaklaşık 33 milyar liraya yükselttiklerini bildirdi. Kaya, 15 yılda 235 milyar lira kaynak kullanarak ihtiyaç sahiplerinin yanında olduklarını söyledi.

Eğitim, sağlık, sosyal yardım ve hizmetlerde devrim niteliğinde uygulama projelerini eşit ve adil bir anlayışla hayata geçirdiklerini anlatan Kaya, vatandaşlar arasında hiçbir ayrım gözetmeksizin, bu hizmetlerden yararlanılmasını sağladıklarını vurguladı.

Uygulama ve izleme süreçlerinde karşılaşılan eksiklikleri gidermek, vatandaşların hizmete erişimini kolaylaştırmak için yeni projeleri de hızla devreye soktuklarını dile getiren Kaya, Bakanlık olarak Roman vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde dezavantajlı, yoksul kadınların toplumsal uyumunu arttırmak için 6 ilde 15 Sosyal Dayanışma Merkezi'ni (SODAM) faaliyete geçirdiklerini hatırlattı.

Bakan Kaya, Roman nüfusun yoğun yaşadığı yerlerde, TOKİ ile iş birliği içinde yürütülen Sosyal Konut Projesi kapsamında bugüne kadar 15 ilde, 31 projede 4 bin 608 konut inşa edildiğini de bildirdi.

"Türkiye'nin kapıları Romanlara sonuna kadar açık oldu"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Türkiye'de demokrasi ve özgürlükler alanında gerçekleştirilen reformların Roman vatandaşlar tarafından da büyük bir heyecanla karşılandığını ve sahiplenildiğini belirten Kaya, 2010 yılından itibaren Roman vatandaşlara yönelik yeni bir açılım siyasetinin devreye girmesinin önemli bir dönüm noktası olduğunu kaydetti.

Kaya, bu kapsamda Roman vatandaşlara yönelik strateji belgesi hazırlık çalışmalarına başlanarak kurumların, STK'lerin ve akademik çevrelerin görüşleri alınarak belgeye son şekli verildiğini ve Nisan 2016'da yayımlandığını hatırlattı.

Romanların dünyanın her köşesinde, tarihin her döneminde türlü çilelere maruz kaldığını, dışlandığını, ötekileştirildiğine işaret eden Kaya, neşe dolu, hayat dolu, sevgi dolu Romanların insanlık dışı muamelelerin, acıların, hüzünlerin muhatabı olduğunu söyledi.

Kaya, tarihin her döneminde Türkiye'nin kapılarının Romanlara sonuna kadar açık olduğunu anımsatarak "Bu topraklarda Roman kardeşlerimiz, dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığı kadar özgür oldular, dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığı kadar devlet makamlarında, sosyal hayatta, ekonomik ve ticari hayatta yer aldılar." dedi.

"Herkesin sağduyulu hareket etmesi önem taşıyor"

"Roman kardeşlerimizin varlığı bize asla yük değil, bize güç katıyor." diyen Kaya, şöyle devam etti:

"Roman vatandaşlarımızın ülkemizdeki varlığı bizim için gurur duyulacak bir zenginliktir. Geçmişte özellikle Avrupa coğrafyasında Roman kardeşlerimiz başta olmak üzere birçok insanın maruz kaldığı acı tecrübeler hepimiz için ibretlik dersler veriyor. Hiçbirimizin hatırlamak istemeyeceği o acı tarih bize, nefretin bulaşıcı ve son derece tehlikeli bir hastalık olduğunu söylüyor. Nefretle başlayan bir kıvılcımın bütün insanlığı kuşatan ve söndürülmesi mümkün olmayan daha büyük yangınlara, dindirilemeyecek acılara sebebiyet verdiğini biliyoruz. O yüzden hep birlikte nefreti değil sevgiyi ve kardeşliği büyütmenin gayreti içindeyiz."

Bakan Kaya, bugün Avrupa'da yükselen ırkçılık ve yabancı düşmanlığının yeni nefret kıvılcımlarına yol açmaması, daha büyük yangınlara sebebiyet vermemesi için herkesin sağduyu içinde hareket etmesinin büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

Kaya, "Bunu söylerken elbette Türkiye olarak kendi içimizde nefret söylemini körükleyenleri dışarıda bırakacak değiliz. Maalesef dün yine parlamentoda milletvekilliği yapan birinin takındığı nefret söylemi, milletimiz tarafından büyük bir ayıp ve utançla karşılanmıştır. Her türlü edep, saygı ve terbiye sınırlarını aşan bu talihsiz ve utanç verici açıklamaları sahibine iade ediyor, en şiddetli şekilde kınadığımı ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

Projenin bütçesi 10 milyon 430 bin avro

Avrupa Birliği ile 2015 yılında uygulamaya başlanılan ve toplam bütçesi 10 milyon 430 bin avro olan SiROMA-Sosyal İçerme Projesi ile dezavantajlı grupların sosyoekonomik statülerinin yükseltilmesi, ekonomik, sosyal ve kültürel bütünleşmelerinin sağlanması için somut adımlar atıldığını aktaran Kaya, projenin hedef grupları Romanlar, Romanların yoğun olarak bulunduğu gecekondu bölgelerinde yaşayanlar ve göçmenler, yoksulluk içinde yaşayan ya da yoksulluk riski ile karşı karşıya olan dezavantajlı kişiler olarak belirlendiğini anlattı.

SİROMA Projesi'nin, Roman vatandaşlara yönelik açılım politikalarına da önemli katkılar sağladığını belirten Kaya, proje kapsamında yapılan hizmetlere ilişkin bilgi verdi.

Yaklaşık 2 bin kişiyi mesleki eğitim kurslarına, bin 14 kişiyi okuma yazma kurslarına ve 501 kişiyi de girişimcilik eğitimlerine yönlendirerek eğitim almalarını sağladıklarını ifade eden Kaya, girişimcilik kurslarına katılan vatandaşlardan 13'ünün kendi iş yerlerini kurduğunu kaydetti.

Kaya, projenin sonuç ve çıktılarının sürdürülebilmesi için bu ve benzeri çalışmaların paydaş tüm kurumlar nezdinde devam etmesini diledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Öznur Çalık ve Ravza Kavakcı Kan, AB Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals'ın katıldığı programda, SİROMA Girişimcilik Kursuna katılarak iş sahibi olan Hamit Ökke ve Tuncay Soğukbınar da projenin Romanlara sağladığı katkıları anlattı.

Proje kapsamında düzenlenen "İşte hayalim gelecekteki mesleğim" temalı resim yarışmasında da dereceye girenlere ödülleri verildi.

Kaynak: AA / Güncel

Fatma Betül Sayan Kaya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title