Haberler

Ahilik Haftası Yurt Genelinde Kutlanmaya Devam Ediyor

Ahilik haftası yurt genelinde kutlanmaya devam ediyorAhilik haftası yurt genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor.

Ahilik haftası yurt genelinde kutlanmaya devam ediyor

Ahilik haftası yurt genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor.

Sivas'ta Ahilik Haftası kutlandı

SİVAS - Sivas'ta 30'uncu Ahilik Kültürü Haftası düzenlenen çeşitli etkinlikler kutlandı.

Ahilik Haftası dolayısıyla Ahi Emir Ahmet Türbesi önünde başlayan kortej yürüyüşü Kongre Müzesi bahçesine kadar devam etti. Programa Sivas Valisi Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, İl Jandarma Komutanı Albay Sinan Şen, Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Kılıç, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Programda konuşan Vali Davut Gül ahiliğin sosyolojik bir olgu olduğunu belirterek,"Esnaflar bir şehrin barometresi esnafın gözüne baktığınızda, eğer gülüyorsa, mutluysa, gözlerinin içi gülüyorsa o şehirde işler iyi gidiyordur. Esnafların yüzü asıksa, mutsuzsa bir sıkıntı var demektir, o açıdan esnafların hal ve hareketleri bir şehirde, bir ülkede genel gidişatı gösteriyor. Esnaflar ticaret yaparken aynı zamanda mahallede bir anlamda güvenliği sağlıyorlar, bir yandan psikolojik destek veriyorlar, bir yandan komşuluk yapıyorlar. Toplumun her kesimine adres soranından tut, ekonomik sıkıntısı olana kadar, bütün herkesin işinin düştüğünü biliyoruz" dedi.

Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal ise ahi teşkilatının yaklaşık 800 yıl önce Ahi Evran tarafından kurulduğunu belirterek,"Zamanın ekonomik, kültürel, sosyal faaliyetlerinde düzenleyici rol üstlenmiştir. Bu rolüyle ahilik teşkilatı Selçuklu ve Osmanlı devletleri dönemlerinde kalite anlayışı ile standart oluşturulmasıyla, verimliliğe verdiği önemli uzmanlaşmış kalifiye iş gücü eğitimi ile dini ve güzel ahlak eğitimi ile toplumsal görgüye kattığı kurallarla toplumun genel refahına önemli fayda sağlanmıştır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından yılın ahilik onur ödülü Vali Davut Gül'e verildi. Yılın ahisi seçilen camcı Ayaz Usta'ya Vali Davut Gül tarafından dua edilerek cübbe ve kaftan giydirildikten sonra plaket verildi. Programda yılın kalfası ve yılın çırağı seçilen Yılmaz Öncü ile Faruk Çalış'a hediyeleri verildikten sonra farklı mesleklerde odalar tarafından belirlenen esnafların yemin töreni yapıldı. Yemin töreninin ardından Kırşehir Ahi Şed Kuşatma ekibi tarafından usta çırak ilişkisinin anlatıldığı gösteriye yer verildi. Ahilik Haftası etkinlikleri etli bulgur pilavı ikramı ile sona erdi.

Fatsa'da Ahilik Haftası kutlamaları

Mehteran eşliğinde yürüyüş yaptılar

ORDU - Ordu'nun Fatsa ilçesinde Ahilik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ordu Üniversitesi, Ordu İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Ordu Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile Fatsa Madeni Eşyalar Odası iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte katılımcılar Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı.

Katılımcılar, Cumhuriyet Meydanı'ndan 15 Temmuz Özgürlük Meydanı'na kadar mehteran eşliğinde şehir içinden yürüdü. 15 Temmuz Özgürlük Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinlik saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Etkinlikte Mehteran Takımının konserinin ardından Ahilik Vakfı üyelerinden oluşan tiyatro grubu, meslekte ustalığa geçişi anlatan "Şet Kuşanma Töreni" gerçekleştirdi.

Düzenlenen törende açılış konuşmasını Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Akyürek geçekleştirdi.

Akyürek, "Ahilik günümüz evrensel değerleriyle uyum gösteren bir kültür medeniyettir. Ahilik esnaf ve sanatkarlar, sanayi ve ticaret erbabı asırlarca bünyesinde barındırmış, iş ve meslek ahlakını kollamıştır. Ortaya koyduğu ilkeler ile toplumun her kesimine hitap etmiştir. Ahilik Haftası'nın ilçemizde bu yıl dokuzuncusunu kutlamaktayız. Ahilik evrensel değerleri ile uyum gösteren bir kültür medeniyetidir. Ahilik temeli yardımlaşmaya dayanır. Ahilik halkın sanat ve meslek hayatında ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan bir kuruluş adıdır. Bu tanımlardan hareketle Ahi kelimesinin kardeş arkadaş yaren birbirini seven yoksulu doyuran işini benimseyen çalışmayı bir ibadet sayan din ve ahlak kurallarına uyan anlamlarını taşır" dedi.

İkinci konuşmayı ise Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Çoruh gerçekleştirdi.

Çoruh, "Ahilik denilince akla sevgi, saygı, kardeşlik, birlik, dayanışma ve kaynaşma gelmektedir. Ahilik anlayışının gerçekte yüzyıllar boyunca toplumumuzun ve devletimizin de omurgasını oluşturduğunu çok rahatlıkla ifade edebilirim. Ahilik Haftası'nda güzel kelimeler ve naif davranışlarla bu haftayı benimseyelim. 13. yüzyıl Anadolu'sunda, Anadolu Selçukluların son dönemi Osmanlıların ise kuruluş yıllarında Ahi Evran ve arkadaşlarının bu topraklara getirmiş olduğu Ahilik anlayışı ve teşkilatı Osmanlı döneminde en üst seviyede yaşanmış, günümüzde ise esnaf ve sanatkarlar birlik ve odalarımızca yaşatılmaya çalışılmıştır. Ahilik anlayışının ilk günkü gibi yeniden tam manasıyla yeşermesini diliyorum" şeklinde konuştu.

Ordu Valisi Seddar Yavuz ise yaptığı açıklamada, "Ekonomik sistemlerin dayandığı ahlaki bir temel vardır. Örneğin kapitalizm, Protestanlık ahlakına dayanır. Bizim gibi Müslümanların dayandığı ahlaki temel ise elbette yüce dinimiz İslam'dır. Eğer ahlak yoksa sürdürebilirlik yoktur. İstediğiniz kadar zengin olun, istediğiniz kadar kalkının nihayetinde eğer ahlaki değerlerden yoksunsa sistem çalışmaz. Bu nedenle dünya üzerinde hüküm sürmüş, bütün imparatorluklar, büyük şirketler incelediğinde hepsinin bir sistematiğinin olduğunu, bir kurumsal yapısının olduğunu görürsünüz. Anadolu'dan gelen Horasan erenleriyle yoğrulan bu topraklar, İslam'ın dağıtıldığı bütün en ince noktasına kadar vatandaşlarımız tarafından benimsendiği bir süreçtir. Ahilik diye ifade edilen cömertlik ve dürüstlüğü ifade eden anlayış devam etmelidir. İslam dünyasının bugün içinde bulunduğu çöküntünün tam da sebebi budur. Maalesef Batılılaşan, sadece Batı'yı ölçü ve hedef alan yaklaşımlar nedeniyle bunun yerine yeni bir anlayış ve model bırakamayınca sorunlarımız aratarak devam ediyor. İslam dünyasında kan ve gözyaşı her gün akmaya devam ediyor. Her gün bizim daha dürüst olmamız gerekirken sıkıntılarımız devam ediyor. Yeni baştan hepimizin silkelenip İslam dünyasını sadece Türkiye için konuşmuyorum, yeniden herkesin nerde yaşadığına iyice bakması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Ordu'da yılın Ahisi seçilen Fatsalı Mehmet İşbilir'e plaket ve ödülü Vali Seddar Yavuz tarafından verildi. Törende il kalfalığına seçilen Faruk Güvenilir ve il çıraklığına seçilen Hüdaverdi Şirin'e Ahilik beratı ve plaketini Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan, Fatsa Madeni Eşyalar Odası Başkanı Ayhan Baş ve Fatsa Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Serdar Salman tarafından takdim edildi.

Programın sonunda törene katılan herkese etli pilav ve tatlı ikramında bulunuldu.

Ahilik Haftası etkinliğine ayrıca Fatsa Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, oda başkanları, daire amirleri, esnaf ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Ahilik töreninde kuşak bağlama yapıldı

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan "Ahilik Merkezi" yapılacağını söyledi

DENİZLİ - Denizli'de Ahilik kutlamaları çerçevesinde temsili olarak kuşak bağlama töreni yapıldı. Denizli'de Ahilik Haftası etkinlikleri kortej yürüyüşü ve Bayramyeri Meydanı'nda düzenlenen program ile başladı. Mehter takımı ile birlikte 15 Temmuz Meydanı'ndan, Bayramyeri Meydanı'na yürüyen korteje vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Bol bol cep telefonu ile görüntü alan vatandaşlar mehter takımına alkışlar ile eşlik etti. Bayramyeri Meydanı'nda düzenlenen törene Denizli Valisi Hasan Karahan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol, Denizli Ticaret Odası Başkan Vekili Salih Sarıkaya, Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, esnaf odaları başkanları ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından halk oyunları ile başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol, ahiliğin tanıtımını yaparak "Ahi, İnsan sevgisi ile yoğurulan, saygılı, mert, olgun, iyiliği yaşamı boyunca ilke edinen, dürüst, güvenilir insan demektir. Bu gün ustaların yanında pratik bilgi ve beceri kazanan çocuklarımızın meslek eğitim merkezlerinde, çocuklarımızı n çağdaş araç ve gereçler ile çalışmasını ve kaynaşmasını sağlayarak dünya ile rekabet edecek esnaf ve sanatkarlar oluşturmak için çalışıyoruz" dedi.

Ahilik merkezi müjdesi

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ahilik merkezi projesi için çalıştıklarına dikkat çekerek "Ahiliğin kalbi burada, Bayramyerinde. Ahiliğin kalbi Ahi Sinan'da, Ahi Evran'da Denizli'nin her yerinde. Eğer bugün Denizli bu hale geldiyse, sanayide ve ticarette parmak ile gösterilen hale geldiyse, bunun temelinde bunun özünde, bunun kökünde ahilik vardır. Tabi ki ahiliğin temelinde dürüstlük var, ahlak var, doğruluk var, ahilik kalite demek. Ahilik esnaf komşuna saygı demek tüketici haklarını ahilik ile sağlamış ecdadımız zamanında. Tabi Denizli'de en büyük eksikliğini hissettiğim ve hayalini kurduğum, Denizli'de Ahi Sinan'ıyla bir çok meslek dalında gerçekleşen işler var. Ama çocuklarımıza, sanatkarlarımıza, çıraklarımıza, eğitim gören gençlerimize, ustalarımıza ve esnafımıza, dışardan gelen insanlarımıza gösterebileceğimiz, sanat ile ilgili ahilik ile ilgili bir alanımız yok. İnşallah planlamasını yaptık, güzel bir noktada 'Denizli'nin Ahilik Merkezi' olsun. Orada tüm sanatların icraa edildiği bir yer olsun ve ahilik ile ilgili orada ilkeleri, net bir şekilde anlatılsın. Dürüstlük nedir, doğruluk nedir, kalite nedir, başka ülkelerden getirilen ustalıkların özünde, Türkiye'de olduğunu bizde olduğunu çocuklarımıza, gelecek nesillerimize aktarmak adına, bu günlerde yaşatmak adına inşallah ahilik ile ilgili merkezimizin inşaatını ve projesini şuanda çalışıyoruz" dedi

Denizli Valisi Hasan Karahan ise ahilik ilkelerinin herkes tarafından kabul gördüğünü belirterek "Milli kültürümüzün temeli ahilik esaslarıdır. Onun için ahilik törenlerine devletimiz, hükümetimiz büyük önem veriyor. Büyük ve geniş kapsamlı her sene Kırşehir'de kutlamaların finali yapılıyor. Ahilik ilkelerine kimse hayır diyemez. Hepimizin temel alması referans alması, adam olmak için, esas alması gereken ilkelerdir. Bu konuda eksikliklerimiz var, yanlışlıklarımız var, hatalarımız var. Ama prensiplerimiz sağlam, geçmişimiz sağlam, tarihteki örneklerimiz sağlam. Hacı Bayram Veli'den, Ahi Evran'dan, Ahi Sinan'dan, Ahi Duman'dan bu güne kadar Denizli'mizde bu Ahi geleneklerini ciddi şekilde yaşatan, yaşayan bir şehrimiz. Şehrimizin ticareti, sanayisi, gelişmesi, kalkınması da zaten bu temeli esas aldığını ve yaşattığını bizlere gösteriyor" dedi. Konuşmaların ardından ise Denizli Büyükşehir Belediyesi Tiyatro topluluğu tarafından sergilenen temsili kuşak bağlama töreni büyük beğeni topladı. Tören sonunda ise yılın çırağı seçilen Mertcan Kocakaya, yılın kalfası seçilen İdris Sarıdemir ve yılın Ahisi seçilen İsmet Efeoğlu'na, ödülleri ve plaketleri protokol tarafından verildi.

- Protokol şed kuşandı

KIRIKKALE - Kırıkkale'de düzenlenen Ahilik Haftası etkinliklerinde yöneticiler ve şehirdeki STK temsilciler, hizmetin, teslimiyetin ve vefanın sembolü bir kuşak olan şed kuşağını bağladılar.

Kırıkkale'de Ahilik Haftası etkinlikleri çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ahilik Haftası kutlama komitesi tarafından düzenlenen etkinlikler, Ahilik yürüyüşü ile başladı. Kırıkkale Belediyesinden başlayarak İl Kültür Merkezine kadar devam eden yürüyüşe Kırıkkale Belediyesi Mehter Takımı marşlarıyla eşlik etti. Yürüyüş sonrasında Kırıkkale İl Kültür Merkezinde Ahilik Haftası törenleri düzenlendi. Burada günün anlam ve önemi dair, Ahilik kurumunun Türk kültürü için önemi üzerinde duruldu. Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülten Bulduker, Ahilik ve Türk kültürü üzerindeki etkileri hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Kırıkkale Ustalar Topluluğu, hazırlanan etkinliğe katılanlara Ahilik kültürü ile özdeşleşmiş türküler sundu. Sonrasında Makine Kimya Endüstrisi Kurumunun Açık Hava Toplantı Salonunda devam eden etkinlikler, Ankara'nın Elmadağ İlçesi Belediyesinin Seymen ekibinin gösterileriyle sürdü. Seymen ekibinin gösterileri sonrası yılın Ahisi, kalfası ve çırağına ödüllerinin sunulmasıyla devam etti. Bu sene Kırıkkale'de yılın Ahisi Ahşap Ustası Emir Ali Elitok oldu.

"Ahi kendi ihtiyacı olmasına rağmen yardım eder"

Düzenlenen etkinliklerde konuşan Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz, "Ahilik nasihatlerine baktığınız zaman, ihtiyacınız olduğu halde ihtiyacı olanla paylaşmak vardır. İhtiyacı olanlara yardımda bulunmak herkesin yapması gereken bir şey ama kendisinin ihtiyacı varken bir başka kişinin ihtiyacını karşılayabilmek, er kişinin yapabileceği bir şeydir. Esnaflık bizde böyle bir kültürden gelmektedir. O dönemde loncalar vardı, ustalığını, kalfalığını alacak olanlar, işin erbapları önünde sınavdan geçerlerdi. Bugün tabii prensibin aynı olmasıyla beraber çok daha modern hale geldi. Bugün de esnaf odalarımız var, esnaf odaları birliklerimiz var. Bir konuda usta olduğunu belgelemesi için çeşitli eğitim kurumlarından belge almak gerekli o belgeyi aldıktan sonra ancak o işi yapabiliyorsunuz" dedi.

"Ahilik uluslararası çapta tanınıyor"

Dünyada Ahilik anlayışını örnek alan birçok devlet bulunduğundan söz eden Kırıkkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, "Ahilik kutlama haftamızın temelinde çırak, kalfa, usta yetiştiriciliği ve ahlaklı bir esnaf olma yatar. Ahilik anlayışı dünyaya açılmış bir kurumdur. Bugün Avrupa ülkelerinin birçoğunun ayakta durmasının temel nedeni bizim ahilik kültürümüzü kendilerine örnek almalarıdır. Bunun en güzel örneğini İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya'da görürüz. Yerle bir olmuş Almaya bizim Ahiler kültürümüzü kendilerine entegre ediyor. Bugün Almanya'nın bu denli güçlü bir ekonomiye sahip olmasının temelinde Ahi Evran pirimizin düsturu yatmaktadır" şeklinde konuştu.

Ayrıca düzenlen şed bağlama törenine Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hakan Kocamış, İl Genel Meclisi Başkanı Murat Çaykara, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Varlı katıldı.

Sinop'ta Ahilik Haftası

SİNOP - Sinop'ta Ahilik Haftası, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Kutlamalar kapsamında esnafların katılımıyla, Tarihi Cezaevi önü mevkisinden başlayan yürüyüş Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu. Burada gerçekleştirilen törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Pervane Medresesi'ndeki programda ise yılın Ahisi Salih Çetin'e ahi kaftanı giydirildi. Program, yılın ustası, kalfası ve çırağına plaket takdim edilmesiyle son buldu.

Kutlamalara, Vali Yardımcısı İzzet Ercan, Belediye Başkan Yardımcısı Bülent Oktay, İl Jandarma Komutanı Albay Halil Altıntaş, Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yüksek ve diğer ilgililer katıldı.

Mehmet Yüksel yaptığı açıklamada, "Misafirler medeniyet tarihine arasında armağan birçok değerler vardır. Bu değerler kurumu sosyal hayatı her yönüyle kavrayan bir sivil yapılanma olan Ahilik önde gelir. Kardeşliğin cömertliğin fedakarlığın doğruluğun, dürüstlüğün, kalitenin, üretimin, ahlakın, sanatın, aklın ve bilimin esas alındığı ahilik teşkilatının kurucusu olan faziletli alım Ahi Evran Veli'nin yolundan gitmek esnaf ve sanatkarımızın manevi görev ve sorumluluklarındandır. Ahilik kavramı bir köşeye sığdırılacak bir kavram değildir. Ta ki Oğuz Hanlığı, Uygur Devleti, Göktürk Devleti ve Hun Devleti. Ne dayanmaktadır. Yaklaşık 4 bin yıllık bir tarihe dayanmaktadır. Yani Türk tarih kadar eskidir. Günümüzde esnaf ve sanatkarların oluşturduğu kurumlar; Ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerinden yararlanmakta, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk, adalet ve anısına gibi değerlere önem vermektedir. Daima iyi, güzeli benim olan ahilik kurumunun bu yanlarını yeni nesillere aktararak öğretmek la daha önce sadece Kırşehir'de düzenlenen 'Ahilik Kültür Haftası' adı altında 30 yıldır ülke geneline yayılmıştır" dedi.

(OSM-SLH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Ahilik Haftası Denizli Fatsa Genel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title