Haberler

Adana ve Yemen Artık Ticarette Birleşecek

Adana ve Yemen artık ticarette birleşecek

Çukurova Kalkınma Ajansı ve Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı iş birliğinde Türk-Yemen İş Forumu düzenlendi

ADANA - Adana ve Yemen iş dünyası, ticaret alanındaki karşılıklı hacmi arttırmak amacıyla Türk-Yemen İş Forumu düzenledi. Forum kapsamında iş adamları karşılıklı görüşmeler yapıp, iki ülke arasında ihracat ticaret anlaşmaları yapılması hedefleniyor.

Çukurova Kalkınma Ajansı ve Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı iş birliğinde Türk Hava Yolları, MP Investment'in katkıları ile Adana Ticaret Odası (ATO), Adana Sanayi Odası (ADASO), Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi ve Adana Ticaret Borsası'nın destekleriyle HiltonSA Oteli'nde Türk-Yemen İş Forumu düzenlendi.

"Bu tür organizasyonlar yaşamsal"

İki ülke arasındaki yatırım ve ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen forumun açılışında konuşan Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, "Tarihsel bağlarımızın bulunduğu Yemen ve Adana arasında ticari iş birliklerinin arttırılması için bu tür organizasyonların yaşamsal olduğunu düşünüyoruz. Bölgemizin iş ve yatırım olanaklarının tanıtımında Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'da en önemli paydaşlarından bir tanesidir. Bu etkinlikte olduğu gibi, önümüzde ki dönemde yatırım olanaklarımızın yurt dışı yatırımcılara tanıtılmasına kendileriyle daha yoğun ilişki içerisinde olmanın gayreti içerisinde olacağımızı belirtmek isteriz" diye konuştu.

Altunsu, Körfez ülkelerinde ve Uzakdoğu'da etkin bir role sahip Yemen iş dünyasının Adana ile iş yapmasının çok önemli bir adım olduğunu kaydetti.

"Yemenliler doğuştan iş adamı olur"

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Körfez Temsilcisi Mustafa Göksu ise, Yemenli iş adamlarına övgülerde bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Yemenlilerin en büyük özelliği onlar doğuştan iş adamı olarak doğarlar. Onun için bütün Ortadoğu'daki ticaret bu kardeşlerimizin elinde. Bu kardeşlerimizin ülkelerinde bir takım sıkıntılar var, dileriz ki onlar biran önce biter. Orada da barış ve huzur temin edilir. Yeniden Yemen'i onarırız. Tarihimize uygun bir şekilde kardeşliğimizi ilelebet sürdürürüz. Yatırım demek yalnız para demek değil. Bir ülkenin insanının yatırımını aldığınız zaman o ülkenin insanının kalbini de alırsınız. Çünkü bizde 'Mal, canın yongasıdır' derler."

"Türkiye'nin dış yatırımları 180 milyar dolar oldu"

Türkiye'nin 2002 yılında 15 milyar dolar olan dış yatırımının 2017 yılında 180 milyar dolara çıktığını belirten Göksu, "Bizim ülkemizde doğan insan değil, ülkemizde katma değer üreten her yatırımcı bir vatandaşımızdır. Bunun için 2002'de sadece 15 milyar dolar olan Türkiye'nin dış yatırımları 2017 sonunda 180 milyar dolara çıktı. Bunun tek sebebi dışarıdan gelen yatırımcıyı iyi bir şekilde kucaklamak" şeklinde konuştu.

"Adana iş dünyası büyük gayret içerisinde"

ADASO Başkanı Zeki Kıvanç da Adana'nın ihracat rakamlarının 2023 hedefleri doğrultusunda önemli olduğunu söyleyerek, "2017 yılı itibariyle 1,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen ihracatımızı ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda daha da artırmak için Adana iş dünyası olarak büyük gayret içinde olduğumuzu belirtmek isterim. Son dönemde yakın komşu ülkelerde yaşanan iç karışıklıklara rağmen Türkiye ekonomisi, büyüme ivmesini devletimizin aldığı önlemler ile sürdürmeye devam etmiştir. Nitekim Türkiye son açıklanan yüzde 11,1'lik 3. çeyrek büyüme rakamı ile sahip olduğu potansiyeli bir kez daha göstermiştir. Bu rakam, tüm olumsuzluklara rağmen ekonomimizin doğru yolda ilerlediğinin en büyük göstergesidir" ifadelerini kullandı.

"Yemen, önemli lojistik merkez"

Yemen ile Adana arasında gerçekleşen ihracatın çok az olduğunu da belirten Kıvanç, daha sonra şunları söyledi:

"2016 yılında Türkiye'nin Yemen'e ihracatı 537 milyon dolar civarında gerçekleşmiştir. 2017 yılının ilk 11 aylık dönemdeki ihracat ise 517 milyon dolardır. Adana'nın Yemen'e, 2012 yılında 6,3 milyon dolar olan ihracatı, bugün gelinen noktada 2017 yılı itibariyle 1 Milyon doların altına düşmüştür. Gerçekleştirilen bu faaliyetin bölgeler ve ülkeler arası ticaretin artmasına önemli katkı sağlamasını bekliyoruz. Bu rakamlar potansiyelimizin oldukça altındadır. Yemen'den muhtelif gıda ürünlerinin yanı sıra, demirçelik, tekstil, plastik gibi ürün gruplarında önemli bir potansiyel olduğuna inanıyoruz. Yemen'in stratejik konumu nedeni ile bulunduğu coğrafyada uluslararası ticaret için de önemli fırsatlar barındırıyor. Özellikle transit ticarette önemli bir lojistik merkez potansiyeli taşıyan Yemen bu anlamda da değerlendirilmelidir."

Konuşmaların ardından iş forumu iş adamlarının ikili görüşmeleri ile devam etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Çukurova Türkiye Yemen Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title