Haberler
BBC

Korona ABD'yi vurmaya devam ediyor! Üretim durunca çiftlikteki hayvanlar öldürülüyor

Güncelleme:

ABD'de korona salgını et üretim tesislerini kapatmaya ya da küçülmeye itti. Çiftlik sahipleri çeşitli yöntemlerle hayvanlarını öldürmeye başlamışken, Trump bu tesislerin ayakta kalabilmesi için 100 milyon dolarlık paket açıkladı.

New York Times gazetesinin haberine göre, koronavirüs salgını nedeniyle kapatılan üretim tesislerindeki hayvanlar zehirlenerek ya da vurularak öldürülüyor. Haberde; Minnesota'da bir yaban domuzu çiftliğinin sahibi ahırındaki tüm çitleri tamamen kapadıktan sonra havalandırma sisteminden içeri karbondioksit vererek, başka bir çiftçininse tüm hayvanlarını bir kamyona bindirip sonra kasaya gaz ileterek öldürdüğü yer alıyor. Bir diğer çiftçinin de tüm domuzlarını silahla vurarak öldürdüğü bilgisi verildi. Psikolojik desteğe ihtiyaç duydukları belirtilen çiftçilerin ayakta kalabilmesi için Trump, 100 milyon dolarlık bir paket açıkladı.

ET ÜRETİMİ VE DAĞITIMINDA BÜYÜK SORUNLAR VAR

ABD'de binlerce kişinin çalıştığı büyük ölçekli et üretim tesisleri, koronavirüs salgını döneminde ya kapasitesini çok küçülttü ya da geçici olarak kapatıldı. Bazı tesislerde çok sayıda koronavirüs vakası tespit edilince kapanmalar yaygınlaştı. Ülke genelinde et üretiminin üçte bir kadar düştüğü tahmin ediliyor. Bu sebeple et alabilecek ekonomik gücü olanlar buna ulaşamıyor. Üretim ve dağıtımda ciddi sorunlar yaşanıyor. Birçok hızlı yemek zinciri ve süpermarkete, talep ettikleri et ulaştırılamadı.

BÜYÜK MARKALAR DA ETKİLENDİ

ABD'deki en büyük süpermarket zinciri Kroger, müşterilerin talebine karşılamayacak şekilde et satışını kısıtlamak zorunda kaldı. Costco, parça et alımını sınırlandırdı. Wendy's hızlı yemek zincirinin yüzlerce şubesinde hamburger yapılamıyor.

SATILAMAYAN HAYVANLAR ÖLDÜRÜLÜYOR

Tedarik zincirinde büyük bir sorun daha var: Et üretim tesislerine et sağlayan çiftliklerdeki hayvanlar satılamayınca, sahipleri tarafından öldürülmek zorunda kalıyor. Orta Batı Amerika'da birçok çiftlikte yüz binlerce domuz, et ticaretine giremediği süre boyunca daha da büyüdü. Nihayetinde telef edilmek zorunda kaldı. Öldürüldükten sonra nereye gömülecekleri de bir sorun haline geldi. Bu kadar büyük bir ihtiyaç varken yüz binlerce domuzun telef edilmesi, ciddi bir ekonomik kayba ve endüstri çalışanlarında büyük kaygıya yol açıyor.

"ÇOK SAYIDA İNTİHAR VAKASI GÖREBİLİRİZ"

Minnesota eyaletinde bir domuz çiftliğinin sahibi olan ve binden fazla domuzunu öldürmemek için alternatif yollar arayan Greg Boerboom, "Domuzlarına yapmak zorunda olduğu şeyi anlatırken cümlesini bitiremeyen arkadaşlarım var... Bu durum, insanları domuz çiftliklerini elden çıkarmaya itecek. Amerika'nın yerel bölgelerinde çok sayıda intihar vakası görebiliriz." ifadesini kullandı.

600 BİNDEN FAZLA DOMUZ ÖLDÜRÜLECEK

Ülkede en fazla domuz eti üretilen Iowa eyaletinde, 6 hafta içinde 600 binden fazla domuzun katledileceği tahmin ediliyor. Minnesota'da et üretim tesisleri Nisan ayında kapandıktan sonra yaklaşık 90 bin domuz katledildi.

ÇİFTÇİLERE PSİKOLOJİK DESTEK VERİLMESİ İSTENDİ

Domuz çiftliği sahipleri, büyük bir duygusal yıkım da yaşıyor. Çünkü onlar yetiştirdikleri domuzları zamanı gelince et üretim tesislerine gönderiyor, bu hayvanların öldürüldüğünü görmek zorunda kalmıyordu. Şimdi bu işi kendileri yapmak zorunda. Üstelik çok ciddi bir ekonomik kayıp da var. Geçen ay Senatör Chuck Grassley ve Iowa'dan yetkililer, Beyaz Saray'a domuzlarını öldürmek zorunda kalan çiftçilere psikolojik destek verilmesi çağrısı yaptı. Aynı zamanda ekonomik destek paketi verilmesini de talep ediyorlar.

TALEP FAZLASI ETLER İÇİN 100 MİLYON DOLARLIK PAKET AÇIKLANDI

Salı günü iki partiden 13 senatörün imzalayarak Beyaz Saray'a gönderdiği bir mektupta da çiftçilere fon ayrılması, böylece hayvan sağlığı, çevre gibi sorunların ortaya çıkmaması için projeler yapılması ve çiftçilerin iş yerlerini kapatmak zorunda kalmaması talep edildi. Beyaz Saray'da bu konuda ne yapılabileceği konuşuluyor. Geçen ay Başkan Donald Trump, Tarım Bakanlığı'na bu çiftliklerin kapanmaması için yapılabilecekler konusunda daha fazla yetki verdi. Talep fazlası etleri satın alınması için de 100 milyon dolarlık bir paket açıklandı.

TRUMP ÇİFTLİKLERİN AÇILMASI İÇİN KARARNAME İMZALADI

Başkan Trump, Nisan sonunda et üretim tesislerinin yeniden açılması için kararname imzaladı. Bazı tesisler yavaş yavaş açılmaya başlasa da, son dönemde oluşan açığın kapatılması çok zor ve daha fazla çiftçi, büyüttüğü hayvanları öldürmek zorunda kalabilir.

BBC

Amerika Birleşik Devletleri Minnesota Haberler

Bakmadan Geçme

Gönül Dağı 135. bölüm izle! Gönül Dağı yeni bölüm izle! Gönül Dağı son bölüm neler oldu? Manchester City-Chelsea maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Manchester City-Chelsea maçı şifresiz mi? Samsunspor-Adana Demirspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Samsunspor-Adana Demirspor maçı şifresiz mi? İstanbulspor kaçıncı kümede? İstanbulspor küme düştü mü? Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title