Haberler

AB Bakanı Bozkır, Portekiz Dışişleri Bakanı Machete ile Görüştü

Güncelleme:

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Portekiz Dışişleri Bakanı Rui Machete ile bir araya geldi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Portekiz Dışişleri Bakanı Rui Machete ile biraraya geldi.

Bozkır, Necessidades Sarayı'nda gerçekleşen görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği güçlü destek dolayısıyla Machete'ye teşekkür ederek katılım müzakerelerinin tekrar rayına oturması için Portekiz'den AB içinde "kelebek etkisi oluşturmasını beklediklerini" söyledi.

Volkan Bozkır, Türkiye'nin 2014'ü AB yılı ilan ederek ve yeni hükümet programında AB üyelik hedefine bağlılığını güçlü ifadelerle teyit ederek attığı adımlara AB tarafından karşılık verilmesini beklentisini dile getirdi ve Portekiz'in Türkiye'ye desteğini AB içinde daha yüksek sesli ifade ederek bunun ortak bir mesaja dönüşmesine öncülük edebileceğini belirtti.

Bozkır, Lizbon'un ardından gelecek hafta Strasbourg ve Brüksel'i ziyaret ederek AB sürecinde gerçek tabloyu ortaya çıkarıp süreci hızlandırmak için yeni bir strateji belirleyeceklerini ifade etti.

Bakan Bozkır, Türkiye ile Portekiz arasındaki yıllık 1,3 milyar dolarlık ticaret hacminin gerçek potansiyeli yansıtmadığını ve bunun 5 milyar dolara yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.

Portekiz Dışişleri Bakanı Machete ise "Türkiye'nin AB üyeliğini kesinlikle desteklediklerini" belirterek bu hedef doğrultusunda çaba göstermeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Machete, Türkiye ve AB'nin birbirini daha iyi anlamaya ve güven inşasına ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Rui Machete, Türkiye'nin AB ve ABD arasındaki serbest ticaret ve yatırım ortaklığı anlaşması müzakerelerine dahil olma ya da en azından süreç hakkında yakından bilgilendirilme talebini anlayışla karşıladıklarını söyledi.

Machete, Avrupa'dan Suriye ve Irak'a savaşmak için gidenlerin engellenmesi için Türkiye'yi sınır güvenliğini artırmaya teşvik ettiklerini sözlerine ekledi.

Portekiz Dışişleri Bakanı Machete, basın toplantısının ardından Necessidades Sarayı'nda Volkan Bozkır onuruna öğle yemeği verdi.

AB Bakanı Bozkır, Portekiz Parlamentosu Dışişleri Komitesi ve Türkiye Dostluk Gurubu üyeleriyle de biraraya geldi.

Kaynak: AA / Politika

Volkan Bozkır Egemen Bağış Portekiz Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title