Haberler
BBC

Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye tehdit gibi sözler: Yeni yaptırımlar gündeme gelebilir

Güncelleme:

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi'nin Türkiye özel gündemiyle Brüksel'de yaptığı toplantıda, Türkiye ile artan gerginliğin diyalog yoluyla yatıştırılması için daha fazla çaba gösterme konusunda mutabık kalındığı bildirildi. AB, Ankara'nın çabalara yanıt vermemesi durumunda, yeni yaptırımların gündeme gelebileceğine işaret etti.

Fransa'nın çağrısı üzerine 27 ülke dışişleri bakanlarını bir araya getiren toplantıda, Türkiye ile AB'yi karşı karşıya getiren Doğu Akdeniz bunalımının yanı sıra Suriye ve Libya'da bazı üye ülkelerle Ankara arasında yaşanan gerginlikler de masaya yatırıldı. Toplantıda Türkiye ile artan gerginliğin diyalogla çözülememesi durumdan yeni yaptırımların gündeme gelebileceği kaydedildi.

BORELL YAPTIRIM BASKISINA DEĞİNDİ

Toplantı ile ilgili konuşan AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ülke bakanlarının kendisinden, "gerginliği azaltmaya katkıda bulunacak ve (AB ile Türkiye arasındaki) ilişkiyi giderek strese sokan konuları anlamaya yönelik yollar aramasını" istediklerini söyledi.

Borrell, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki eylemleri sonucu oluşan zorluklara karşı verilebilecek yanıt noktasında da bazı seçenekler hazırlayacağım" dedi. Borrell, bazı ülkelerin yaptırım baskısına karşın, gerginliği azaltmanın önemine de vurgu yaptı.

Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye tehdit gibi sözler: Yeni yaptırımlar gündeme gelebilirJosep Borrell

ALMAN BAKAN DİYALOĞUN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da, zorluklara rağmen Türkiye'nin AB açısından "stratejik önemini" koruduğunu ve diyaloğu sürdürmenin önemli olduğunu vurguladı. Maas, "Fakat Akdeniz'deki sondaj çalışmaları gibi AB üyesi ülkelerin çıkarlarını etkileyen alanlarda Türkiye'den pozitif sinyaller beklediğimizi de açıkça belirttik" dedi.

TÜRKİYE'NİN AFASOFYA KARARI DA KINANDI

Mart ayında uygulanmaya başlayan korona önlemlerinin ardından Brüksel'de bugün ilk kez yüz yüze toplanan AB dışişleri bakanları, Türkiye ile yaşanan sorunları masaya yatırıldı. Dışişleri Bakanlarının, Ayasofya'nın yeniden cami olarak ibadete açılmasını kınadığını aktaran Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türk yetkililere kararlarını gözden geçirmeleri için çağrıda bulundu.

TOPLANTIYI FRANSA TALEP ETTİ

Toplantıyı talep eden Fransa ile Türkiye ilişkileri, iki ülkenin Libya politikaları nedeniyle gerilmiş durumda. Fransa, 10 Haziran'da Libya açıklarında Türk ve Fransız savaş gemileri arasında yaşanan gerilimi önce NATO'ya taşımış, orada iddialarının desteklenmemesi üzerine Türkiye ile ilişkileri bu kez AB platformuna taşıma kararı almıştı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves le Drian, 1 Temmuz'da yaptığı bir açıklamada da Doğu Akdeniz'de hidrokarbon faaliyetlerini sürdüren Türkiye'ye karşı Temmuz 2019'da alınan kararlara ilave yaptırımların alınabileceğini kaydetmişti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, komisyon toplantısı öncesinde geçen hafta Türkiye'yi ziyaret etmişti.

Ziyaretin ardından düzenlenen basın toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "AB Türkiye aleyhine kararlar alırsa bunun z. Bu da çözüme katkı sunmaz, daha da derinleştirir" demişti.

BBC

Avrupa Birliği Brüksel Türkiye Ankara Haberler

500

Yorumlar (106)

Hoca:

Televizyon izlemeyin kola içmeyin gidin. Kuran okuyun camiye gidin.

27
17
yanıtYanıtla
ADONİS:

Bana bir yaratıcının değil İslam''ın gerçek din olduğunu ispatla dediklerini yapacağım.

yanıt6
yanıt18
sorgula:

hoca at gözlü toplum istiyor

yanıt6
yanıt7
Adıyamanlı Kutalmış:

ADONİS, Aksini ıspatla?

yanıt4
yanıt2
ADIYAMANA CVP:

idda eden sizsiniz, ispatlamak sizin göreviniz. . iki defa okudum, gereksiz insan hayatıyla zerre alakasız mitoloji dolu sayfalardan ibaret

yanıt2
yanıt3
Burak:

Makinalari ucsklari arabalari kafirden alskim sigir gibi yasayip okumayslim camide yatip.kallalim.swnde telefon kullanma ozaman yavur icadi sonucta

yanıt0
yanıt0
AFERİN:

çok güzel hamle yaptınız ayasofyayla. dış güçler ekonomimizi mahfetti dersiniz. ama inanacak kimseyi bulamazsınız.

9
32
yanıtYanıtla
Dadaş:

Sen takma kafana ekonomiyi aç bir gazoz şişkinliğini alır. Rahatlarsın

yanıt20
yanıt3
cimbomlu:

sende Türkiyeyi terk edip fransaya yerlesirsin ve kina yakarsin.

yanıt15
yanıt2
Bjk:

Bu adamlari kizdirdiysak kesin iyi bir sey yapmisiz demektir...yuce rabbim basimizda dirayetli bir sekilde duran cumhurbaskanimizi ,sayin hulusi akari basimizdan eksik etmesin,hangi gorusten olursak olalim bu dönemde milletce dik durup devletimizin yaninda olmaliyiz artik zaman kendimizle didisip etrafi görememe zamani degil. Ayni gemideyiz ve geminin hangi taraftan su alacaginin önemi yok su alirsak batariz...hep birlikte batariz.

31
8
yanıtYanıtla
Tüm 106 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title