Haberler

Cemaati şaşırtan gelenek! Bu camide imamlar 944 yıldır hutbeye kılıçla çıkıyor

Güncelleme:

Samsun'un Ladik ilçesinde bulunan Cuma Camii'nde imamlar, 944 yıldır hutbeye kılıçla çıkıyor. İmamın elinde kılıcı gören cemaat ise şaşırıyor.

Samsun'un Ladik ilçesinde bulunan Cuma Camii'nde imamlar, 1075 yılından itibaren hutbeyi kılıçla birlikte veriyorlar.
Ladik ilçesinde bulunan Cuma Camisi, halk arasında 'kılıçlı cami' olarak da anılıyor. Camide görevli imamlar, yüzyıllardır cuma hutbesini elinde kılıçla okuyor.

Geçmiş tarihte Hristiyanların yaşadığı ilçe, 1075 yılında Selçuklu Sultanı Melik Ahmet Danişment Gazi'nin komutanları tarafından fethedildi. İlçeyi fetheden komutan bugünkü caminin yerinde bulunan kilisede cuma namazı kılmaya karar verdi. Komutan ve askerleri düşman tehdidine karşı cuma namazını yanlarındaki kılıçlarıyla birlikte kıldı. O günden sonra kilise, camiye dönüştürüldü. Görevli imamlar da cuma namazı hutbesini ellerinde kılıçla okudu.

"KILICI GÖREN CEMAAT NEDENİNİ MERAK EDİYOR"

Kılıçla hutbe okunduğunu ilk kez gören cemaatin bunun nedenini merak ettiğini ifade eden Cuma Camisi İmamı Muhammet Aksel, "Ladik çevresi fethedildiğinde o zamanki komutan, fetih cuma gününe denk geldiği için namazı kılmak için yer arıyor. O zaman Cuma Camii'nin bulunduğu yer kiliseymiş. Kiliseyi camiye çevirip, burada askerleriyle beraber cuma namazını kılıyorlar. Düşman tehlikesi de geçmediği için komutan cuma namazını kılıcıyla birlikte kıldırıyor. Hutbeyi de kılıcıyla okuyor. Askerlere de kılıçlarını yanlarından ayırmamaları gerektiğini söylüyor. O gün bu gündür bu gelenek, bizden önceki dönemlerde de devam ettiği gibi bugün de devam etmektedir. Cuma namazlarında ve bayram namazlarında hutbeyi bu şekilde veriyoruz. Camimize ilk defa gelenler oluyor. Merak edenler oluyor. Namazdan sonra kılıcın önemini soruyorlar. Bizler de kendilerine açıklamaları yapıyoruz" dedi.

Cemaati şaşırtan gelenek! Bu camide imamlar 944 yıldır hutbeye kılıçla çıkıyor

"1075 YILINDAN İTİBAREN HUTBELER KILIÇLA VERİLİYOR"

Hutbenin 944 yıldır kılıçla okunduğunu belirten cami cemaatinden eğitimci Hadi Ergül, "Cuma Camii'nde imamlarımız minbere kılıçla çıkarlar. 1075 yılında Ladik, düşmanlardan alındığında cuma günüymüş. O gün imanlı ve ihlaslı Türk komutanı cuma namazını kıldırmış. Dışarıdaki sıkıntılar ve tehditlerin devam ettiğini de bildiği için minbere kılıçla çıkmış. Askerlerine de kılıçla beraber namaz kılmalarını emreder. O şekilde cuma namazını eda ederler. O gün bu gündür Cuma Camii'nde cuma namazı kılınırken, imam hatiplerimiz minbere kılıçla çıkar, hutbelerini okurlar. Bu ilçe halkının bildiği bir gerçek olsa da dışarıdan gelen misafirlerimizin gıpta ile seyrettikleri güzel bir gelenektir" diye konuştu.

Cuma Camii'nde asırlardır bu gelenek devam ettirilirken, ilçeye dışarıdan gelen ve burada cuma namazı kılan vatandaşlar ise kılıçla hutbe okunduğunu görünce şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar.

Cemaati şaşırtan gelenek! Bu camide imamlar 944 yıldır hutbeye kılıçla çıkıyor

Cemaati şaşırtan gelenek! Bu camide imamlar 944 yıldır hutbeye kılıçla çıkıyor

Cemaati şaşırtan gelenek! Bu camide imamlar 944 yıldır hutbeye kılıçla çıkıyor

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Samsun Ladik Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (30)

Geronimo:

Akıl yok.. Cahiller ordusu...

15
64
yanıtYanıtla
H. Zal:

Seçtiğin takma adın bile bu topraklara ait değil. Bu topraklar tepside sunulmadı. Gazayanların şehitlerin mirasıdır. Bilmediğini düşünmüyorum ama kılıç artıklarının zoruna gittiğine eminim. . Saygılarımla.

yanıt15
yanıt3
KARA KUYU''YA CVP:

Karakuyu belliki senin soyunda Türk kanı belliki sen bir kırmasın bu memleket benim ve benim gibi düşünenlerindir senin zihniyeti ve kimlerin artığı olduğu gayet iyi biliyorum unutmaki onun bunun oyuyla Istanbulu aldıktan sonra biryerleriniz yanmaya başladı biz o yanan yerlerinizi doldurur ve ateşi söndürürüz Türkün adaletinden şüphesi olan, Türke barbar diyen zihniyet mutlaka Türkün tohumlarını yakınlarının rahminde taşıyordur sevinmeleri gerekirken bu kadar hakaret niye anlayamadım .

yanıt5
yanıt4
KARA KUYU:

@KARA KUYU''''YA CVP Türkiyeye senden daha kötü hakaret olmaz! ve sunuda bil! beinim senden daha Türk olduguma eminim, senin gibi bir ahlaksizinda Türk olabilecegini hic zan etmiyorum.

yanıt9
yanıt2
Geronimo:

Ruh hastaları.. Gelenekmiş hadi Bee oradan.. Hepiniz hastasınız..

10
37
yanıtYanıtla
neco:

geronimo sendeki bu kuyruk acisi ile dusman gordugun toplumda yasamak zor olmali

yanıt32
yanıt3
Geronimo:

İşgal et adını fetih koy,,iyi valla kebap iş... fetih nedir biri anlatsın.. İşgal ne fetih ne? Fetih işgal demektir... Fethetmiş de, yok bilmem ne, geçin masalları..

5
39
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

944 yıl kılıç ile çıkılıyosa cemaaat niye şaşırıyo. kılıçile çıkılmazsa şaşırması lazım

40
2
yanıtYanıtla
Asiye:

bu gelenek bu ülkeyi bizlere vatan yapanların unutulmamalarını sağlamış. mekanları cennet olsun

33
4
yanıtYanıtla
Türkmen beyi.:

Atalarımız asırlar boyu kılıç kuşanarak at binerek kıtadan kıtaya ülkeler fethetmiştir, topraklar kazanmıştır şanlı sancağımızı ve bayrağımızı oralara dikerken her gittiği yerede adalet götürmüştür şimdi ne olduda hocaların kılıçla hutbeye çıktığını haber yapıyorsunuz 944 yıldır rahatsız olan çıkmadı hayrola şimdi birilerimi rahatsız oluyor ?Rahatsız olan varsa bu vatan topraklarından defolup gider, gitmezse siz rahat olun onlarada sıra gelecektir az kaldı yettiniz artık .

19
9
yanıtYanıtla
Tüm 30 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title