Haberler

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü - Tunceli/ardahan/

Tunceli, Ardahan ve Siirt'te, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında "Milli Birlik Yürüyüşü" düzenlendi.

Tunceli

Tunceli'de ise Valilik ve Tunceli Belediyesi öncülüğünde Hükümet Konağı önünde program düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile devam etti.

Darbe girişiminde şehit olan 250 şehidin ismi tek tek okunan ve sinevizyon gösterimi yapılan programda, protokoldekilerce birlik ve beraberliğe vurgu yapılan konuşmalar yapıldı.

Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Tüm şehitlerimize rahmet diliyorum, kahraman gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum. İnşallah yüce rabbim vatanımızı, milletimizi, dirliğimizi bölmek isteyen hainlere fırsat vermesin." dedi.

Hain terör örgütü FETÖ'nün 15 Temmuz'da vatandaşa tankla, topla, uçakla saldırdığını ifade eden Sonel, "Devletimize başkaldıran olursa, bunun adı kim olursa olsun, bu hainlerin kafası kopartılacaktır ve kopartılmıştır, kopartılmaya da devam edilecektir." diye konuştu.

Sonel, Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Bu asil millet her türlü şerri defedecek güçtedir. Milletin yardımcısı da yüce Rabbimdir. Çünkü o gece biz bunu yaşadık ve büyük kahramanlıklar, büyük destanlar yazıldı." ifadesini kullandı.

Vatandaşlar, konuşmalar sonrası bir Alevi dedesinin dua okuması sonrası demokrasi nöbeti tutmaya başladı.

Programa, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Salih Karataş, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, Tunceli Cumhuriyet Başsavcısı Behçet İşlek, İl Emniyet Müdürü Doğu Ateş, İl Jandarma Komutanı Albay Tekin Aktemur, çeşitli siyasi partilerin il başkanları, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

-Ardahan

Ardahan'da ise Milli Egemenlik Parkı'nda düzenlenen anma programında konuşan Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, FETÖ'nün darbe girişimine tepki göstererek, cuntacıların asker görünümüyle bir darbe teşebbüsüne kalkıştığını anımsattı.

Bilmez, "Peygamber ocağı bildiğimiz, devletimizin göz bebeği ordumuzun içine sızdırılmış yıllarca yerleştirilmiş haşhaşi dediğimiz kişiler maalesef ordumuzdaki tanklarla, uçaklarla, silahlarla bu millete saldırdılar. Birliğimizin sembolü olan TBMM'ye, Cumhurbaşkanlığına saldırdılar." dedi.

25. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Kaymaz da ordu içinden çıkan hainlerden dolayı kötü olarak anılmak istemediklerini ifade etti.

Bu nedenle "Sizden özür diliyoruz." diyen Kaymaz, şu ifadeleri kullandı:

"Ben bir askerim. Bu hainlerin yaptıklarından dolayı bu üniformayı giydiklerinden dolayı sizden özür diliyorum. Şunu da unutmayın, her ne kadar üniformanın içinde aslan gibi gözükseler de onlar aslan değildi. Esas aslanlar dün Çanakkale'de, şuan Şenkaya'da dağlarda Hakkari'de canını dişine takmış olarak vatanı gözünü esirgemeden koruyan biz askerleriz. Böyle anılmak istiyoruz. böyle olmak istiyoruz."

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy da halkın 15 Temmuz'a karşı direnişinin bir destan olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından İl Müftü Vekili Turgut Topaloğlu dua etti, halk ozanları da çeşitli deyişler okudu.

-Siirt

Siirt'te 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolaysıyla etkinlikler gerçekleştirildi.

15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen etkinliklerde, 15 Temmuz belgeselinin izletilmesinin ardından 15 Temmuz Marşı dinletildi.

Ensar Cami İmamı Ramazan Toprak'ın Faraç duası okuduğu etkinliklere, Türk bayraklarıyla eşlik eden vatandaşlar, sela okunması sırasında dualar etti.

Vali Ali Fuat Atik, yaptığı konuşmada, Türk milletinin önünü kesmek için asırlarca kumpaslar tertipleyenlerin ve tuzaklar kuranların 15 Temmuz'da yine iş başında olduğunu söyledi.

"Şeytana ruhunu satan, Müslüman görünümlü haçlı yardakçısı, hoca görünümlü terörist Fetullah Gülen'in sığındığı Pensilvanya'dan, yetiştirdiği cinayet örgütüne Türkiye'yi 'vurun' emri verdiğini" ifade eden Atik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kuzu postuna bürünmüş kudurmuş şeytan ruhlu canavarlarını milletimizin üzerine saldı. 15 Temmuz'da zannettiler ki Türk vatanı sahipsiz, Türk milleti yapayalnızdı, umut ettiler ve beklediler ki, boyun bükelim, diz çökelim, teslim olalım. Sümüklü mehdi ve yetiştirdiği 1 dolarlık hainlerinin, unuttuğu bir şey vardı, bu topraklar tarihte esir olmamış, bu millet tarihte asla teslim olmamıştı."

15 Temmuz'da vatanın sahipsiz, milletin yetim, devletin de öksüz olmadığının dile getiren Atik, o gece Türk milletinin şeytanla ve onun gayrimeşru çocuklarıyla savaştığını belirtti.

Milletin silahsız ve savunmasız sokağa çıktığını ve ölerek darbeye karşı çıktığını anımsatan Atik, şunları kaydetti:

"15 Temmuz'da şehit olan 249 kardeşimizin sımsıcak kanı toprakla buluşmuş, Anadolu'nun ebedi Türk yurdu olduğunu, bölünmeyeceğimizi, parçalanmayacağımızı adeta tescillemiştir. Zira bu vatan, toprağın kara bağrında sıradağlar gibi duranlarındır, şehitlerimizin emanetidir. Ne kadar övünsek azdır, sanki o gece Çanakkale'den, Sakarya'dan, Dumlupınar'dan geldiler ve milletimize güç verdiler."

"Bir takım çapulcuya hiçbir şekilde izin vermediniz"

Siirt Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın da 15 Temmuz'da devletin içine sinsice yerleşmeye çalışan ve millete ait bütün organları ele geçirmeye çalışanların son çarelerinin tükendiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla milletin meydanlara indiğini dile getiren Taşkın, şöyle dedi:

"Evlerinde koltuklarından, yataklarından kalktı meydanlara indi. Yareniyle, yavrularıyla, anasıyla helalleşerek geldi ama öyle bir gelişle geldi ki, öyle bir kükredi ki, haykırdı ki, bütün dünya İstiklal Marşımızı hatırlamak zorunda kaldı. Bütün dünya hakikaten bu millete zincir vurulamayacağını, bu millete zincir vurmaya kalkan çılgına şaşırılacağını anladı ve bunu ifade etti."

"Siz çukur yapmaya kalkan, geleceğimizi karartmaya çalışan bir takım çapulcuya hiçbir şekilde izin vermediniz. Aslı itibariyle kıyafetsiz, kimliksiz olan ama hadsiz bir şekilde bu milletin şerefli üniformasını o kirli bedenine geçirmek cüretini gösteren, o şerefli kimliği taşımaya kalkan hainlerin yüzüne öyle bir tokat vurdunuz ki onlara da izin vermediniz." ifadesini kullanan Taşkın, hiç kimsenin bu ülkeyi bölmeye gücünün yetemeyeceğini kaydetti.

Gelin ve damat meydana geldi

15 Temmuz darbe girişimi gecesinde meydanda olan ve bugün evlenen İsmail ve Zehra Timurtaş çifti de meydandaki vatandaşlara destek oldu.

Damat Timurtaş, bir yıl önce hain darbecilere karşı büyük mücadele verdiklerini dile getirerek, "Özellikle zaferi tekrar kutlamak için düğünümüzü bugüne aldık. Yine burada nöbetteyiz. Zaferi kutluyoruz, her sene geleceğiz, inşallah seneye çocuklarımızla da geleceğiz. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Çok mutluyuz bugün." dedi.

Gelin Zehra Timurtaş da geçen sene de meydanda olduklarını ve bugün zaferi kutlamak için meydana geldiklerini belirtti.

Etkinliklere, Vali Ali Fuat Atik, Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Albay Selçuk Yavuz, Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, siyasi parti ve kamu kurum temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Fuat Atik Türkiye Tunceli Ardahan Politika Güncel Haberler

title