Haberler

12. Italyan Büyükelçiler Konferansı Başladı

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, sığınmacı kriziyle karşı karşıya olan ülkesinin, Avrupalı ortaklarından bu sorunun çözümü yönünde ciddi ve tek ses niteliğinde bir yanıt beklediğini söyledi.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, sığınmacı kriziyle karşı karşıya olan ülkesinin, Avrupalı ortaklarından bu sorunun çözümü yönünde ciddi ve tek ses niteliğinde bir yanıt beklediğini söyledi.

İtalya Dışişleri Bakanlığının ev sahipliğinde yapılan 12. İtalyan Büyükelçiler Konferansı 130'u aşkın büyükelçinin katılımıyla başladı.

Dört gün sürecek konferansın açılışında İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella'nın yanı sıra Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis ve ev sahibi Bakan Angelino Alfano konuşma yaptı.

Konuşmasında sığınmacı krizine değinen ve AB ülkelerine seslenen Mattarella, "Bu ciddi ve sorumluluk gerektiren bir tartışma konusu. İtalya'nın Avrupalı ortaklarından beklentisi, içinde herhangi bir şakanın olmadığı, uluslararası konuşmalara yakışan ve sorun karşısında tek ses niteliğinde bir cevaptır." ifadesini kullandı.

Mattarella, ülkesinin Akdeniz'de hayat kurtararak, temel Avrupalılaşma ilkelerinden birini yerine getirdiğini vurgulayarak, bir diğer Avrupalılaşma örneğinin kucak açmak olduğunu söyledi ve AB ülkelerine Avrupa medeniyetinin gereklerini uygulamaları çağrısında bulundu.

İtalya Dışişleri Bakanı Alfano da "Bazıları duvarlar örmek ve sınırları kapatmaktan bahsetse de İtalya sorunun bu şekilde çözülemeyeceğini söylüyor. Bu görüşler aksine AB'yi ufalar." değerlendirmesinde bulundu.

Libya'da siyasi birliğin sağlanması çabalarını, İtalya'nın derinleştirdiğini dile getiren Alfano, "Fransız mevkidaşım Le Drian, bu ay içinde 3. kez Roma'da. Roma ve Paris, Libya'da istikrar için büyük bir sinerjiyle çalışıyor. Libya'daki kırılganlığın bedelini ödüyoruz. Samimi olmak gerekirse de en çok da biz İtalyanlar ödüyoruz." dedi.

"Bu tarihi bir mücadele"

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, İtalya'nın, Avrupa'nın son yıllarda karşı karşıya olduğu sığınmacı krizini idare etmek konusunda cephe hattında yer aldığını ifade ederek, "Bu tarihi bir mücadele. Yüz binlerce kadın ve erkek, hayatlarını bunun için riske atıyor. Buna verilecek cevap, siyasi, bütüncül ve Avrupai olmalıdır." diye konuştu.

Le Drian, Fransız halkının Emmanuel Macron'u cumhurbaşkanlığına seçmesini de "Popülizmin yenilgisi ve izolasyonun reddi" sözleriyle nitelendirdi.

"AB projesini kararlılıkla iyileştireceğiz"

İspanya Dışişleri Bakanı Dastis de 27 AB üyesinin birbirinden farklı dış politika gütmesine izin veremeyeceklerini belirterek, "Kendi egemenliğimizi korumak istiyorsak, ortaya ortak bir şeyler koymamız gerekiyor." dedi.

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararına (Brexit) da değinen Dastis, Birleşik Krallık'ın kendi geçmişlerinin bir parçası olduğunu, geleceklerinin de parçası olacağını vurgulayarak, "Onları bunun için cezalandırmayacağız. Aksine iyi ilişkileri mümkün olduğunca korumak istiyoruz. Bu ayrılıkla AB'yi dağıtmak istemiyoruz. AB projesini kararlılıkla iyileştireceğiz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği İspanya Fransa İtalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title