Haberler

10. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri Fuarı Açıldı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Fuar alanından görüntüler

-Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin konuşması

Fuar açılışının yapılması

Bakan Tüfenkci ve beraberindekiler fuarı gezmesi 10. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri Fuarı açıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

" Türkiye'yi bol, kaliteli, ucuz ve dünya ile rekabet eden ürünler yetiştiren bir tarım ülkesi haline getirmek en önemli hedeflerimizden biridir"

"2015 yılı sonunda GAP'ta sulanan alanı 475 bin hektara çıkarttık. Hedefimiz 2019 yılı sonuna kadar GAP'taki ekonomik sulanabilir alanın tamamını sulamaya açmaktır"

"DAP tamamlandığında milli ekonomiye yılda 1,4 milyar dolar katkı sağlayacak"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye'yi bol, kaliteli, ucuz ve dünya ile rekabet eden ürünler yetiştiren bir tarım ülkesi haline getirmenin en önemli hedeflerinden biri olduğunu belirtti.

Tüfenkci, Mişmiş Fuar alanında gerçekleştirilen 10. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri Hayvancılık ve Gıda Fuarı'nın açılışında, Malatya'yı Türkiye'nin marka şehirlerinden biri haline getirmek için var güçle çalıştıklarını söyledi.

Tarımın dünyada 2,5 milyar insanın geçim kaynağı olduğunu aktaran Tüfenkci, ancak günümüzde tarımsal verimliliğin azalmaya başladığını, Dünya Bankası verilerine göre, temel tahıllardaki yıllık ortalama verimlilik artışının dünya nüfusunun artış hızından düşük olduğunu ifade etti.

Tarımın hiçbir zaman önemini yitirmeyeceğini, bu nedenle tarımda faaliyet gösteren, tarımla ilgilenen ve kendini, ilerisini özdeşleştiren her bir çiftçinin geleceğinin çok parlak olduğunu dile getiren Tüfenkci, "Dünyanın en büyük sanayi ülkeleri· aynı zamanda dünyanın en büyük tarım ülkeleri·di·r. Biz sanayiyi planlarken elbetteki tarım arazilerimizi de korumak zorundayız. Tarımsal alanların sulanabilirliğini ve ekonomiye katkısını düşünürken sanayiyi de düşünmemiz lazım." dedi.

Tüfenkci, üretimde verimliliği artırmak için ileri teknolojinin kullanılması gerektiğini belirterek, fuarın bu anlamda önem taşıdığını dile getirdi. Piyasaya uygun üretim yapılması gerektiğini ifade eden Tüfenkci, çiftçilerin bu anlamda teşvik edilmesinin önemine vurgu yaptı.

"Desteklerimizi artırarak devam ettireceğiz"

Türkiye'nin uygun iklim koşulları, doğal özellikleri ve üretim alanlarıyla dünyadaki önemli tarım ülkelerinden olduğunu, sebze meyve üretimi açısından da dünya çapında önemli bir potansiyeli barındırdığını vurgulayan Tüfenkci, şunları söyledi:

" Türkiye'yi bol, kaliteli, ucuz ve dünyayla rekabet eden ürünler yetiştiren bir tarım ülkesi haline getirmek en önemli hedeflerimizden biridir. Tarım cumhuriyet döneminden bu yana her zaman teşvik edilmiştir ama AK Parti iktidarları döneminde gerçekten teşviklerin en büyüğünü çiftçi kardeşlerimize verdik. Bugün eğer tarım makineleri noktasında Türkiye önemli bir yere gelmişse, ürettiğini Avrupa'ya, dünyanın her bir ülkesine ihraç edebilir konuma gelmişse, bizim Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı vasıtasıyla verdiğimiz ekipman desteklerinin çok önemli bir yeri var. Biz bu ekipman desteklerimizi artırarak devam ettireceğiz. Ama sadece tarım ekipmanlarını teşvik etmemiz yetmez aynı zamanda piyasaya uygun üretimi de teşvik etmemiz lazım. Ayrıca her ürünü her yerde üretmek değil, havza bazlı desteklere de geçmemiz lazım."

"GAP'ta sulanan alanı 475 bin hektara çıkarttık"

Çiftçiyi ihmal etmediklerinin sayısal verilerle ortada olduğunu anlatan Tüfenkci, şu değerlendirmede bulundu:

"2002-2015 döneminde, buğday üretimimiz yüzde 18 artarak 22,6 milyon tona, mısır üretimimiz yüzde 205 artarak 6,4 milyon tona, çeltik üretimimiz yüzde 156 artarak 920 bin tona, ayçiçeği üretimimiz ise yüzde 98 artarak 1,7 milyon tona ulaştı ve bu cumhuri·yet tari·hi·ndeki rekorlara eşittir. Ayrıca toplam sebze ve meyve üretimimiz 47 milyon tona ulaşmıştır. Bunun yanı sıra 2002 yılında GAP kapsamındaki 1 milyon 58 bin hektar arazinin 198 bin 854 hektarı sulanabiliyordu. 2015 yılı sonunda GAP'ta sulanan alanı 475 bin hektara çıkarttık. Hedefimiz 2019 yılı sonuna kadar GAP'taki ekonomik sulanabilir alanın tamamını sulamaya açmaktır. Sulama projeleriyle eş zamanlı yürüttüğümüz toplulaştırma projeleri de önemli."

Tüfenkci, Doğu Anadolu Projesi'nin (DAP) 14 ilde 41 projeden oluştuğunu anımsatarak, "Malatya da bu 14 ilden biridir. DAP kapsamında, 33 baraj, 6 içme suyu tesisi, 2 enerji projesi bulunmaktadır. DAP tamamlandığında milli ekonomiye yılda 1,4 milyar dolar katkı sağlayacak. Bununla ilgili eylem planını da ortaya koyduk." sözlerine yer verdi.

Organik tarım ve iyi tarım uygulamalarına önem verdiklerini vurgulayan Tüfenkci, bu alanda mesafe alındığını söyledi.

Terörle mücadele devam edecek

Birlik ve beraberliğin korunması gerektiğini belirten Tüfenkci, "İnşallah terör belasının üstesinden geleceğiz. Sonuna kadar da mücadele edeceğiz. Her bir terörist bu ülke topraklarından yok olana kadar da bu mücadele devam edecek. Ondan sonra Türkiye'nin kaynaklarını biz, sizlerin emrine sunduğumuz zaman Türkiye iki kat daha büyümüş olacak." dedi.

Vali Kamçı'nın konuşması

Malatya Valisi Süleyman Kamçı da gıdanın hangi zaman, mekan ve şartta olursa olsun, insanoğlunun asla erteleyemeyeceği, ihmal edemeyeceği çok stratejik bir unsur olduğunu ifade ederek, gıda ihtiyacının karşılandığı alanlar düşünüldüğünde tarım, hayvancılık ve gıda sektörünün öneminin daha net ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye'nin bereketli topraklara sahip olduğunu dile getiren Kamçı, "Sahip olduğumuz coğrafyanın kıymetini çok iyi bilmek ve gelecek nesillerimizi düşünerek bu topraklardan azami istifade edecek tedbirleri almak ciddi önem arz etmektedir." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Bakan Tüfenkci, Vali Kamçı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Milletvekili Nurettin Yaşar, AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut ve diğer ilgililer fuarın açılış kurdelesini kesti.

Tüfenkci ve diğer katılımcılar, fuardaki stantları gezdi. Tüfenkci, ayrıca fuar dolayısıyla vatandaşlara Büyükşehir Belediyesince yaptırılan kavurmadan dağıttı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Bülent Tüfenkci Süleyman Kamçı Malatya Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title