Haberler

"Vergi Haftası"

Atatürk Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Turan Öndeş,"Yeni Türk Ticaret Kanunu, ticaret hayatında 2023 hedefine ulaşmasında çok önemli rol oynayacak ve itici faktör olacaktır" dedi.

Atatürk Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Öndeş,"Yeni Türk Ticaret Kanunu, ticaret hayatında 2023 hedefine ulaşmasında çok önemli rol oynayacak ve itici faktör olacaktır" dedi.

Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun vergi ve muhasebe uygulamalarına getirdiği yenilikler" panelinde konuşan Öndeş, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ticaret hayatında önemli gelişmeler oluşturacağını ifade etti.

Öndeş, Ocak 1957 tarihinde yürürlüğe giren ve yaklaşık 55 yıldır uygulanan Türk Ticaret Kanunu'nun çağın gereklerine ayak uydurmakta zorlanmaya başladığını anımsattı.

Yeni kanunun birçok yeniliği beraberinde getirdiğini belirten Öndeş, "Yeni düzenlemeler, Türk ticaretini daha ileriye taşıyamayacak bir hale gelmiştir. Bu gelişmelerden en önemlisi Avrupa Birliğinin oluşumu ve bu birliğin kendi para birimi ile hukuk düzeninin yeniden şekillenmesidir. Avrupa Birliği ile 2005 yılının sonuna doğru başlayan müzakereler ve uyum süreci mevcut Türk Ticaret Kanunu'nda değişiklikler yapılması ihtiyacını doğurmuştur. Yeni Türk Ticaret Kanunu, ticaret hayatında 2023 hedefine ulaşmasında çok önemli rol oynayacak ve itici faktör olacaktır" diye konuştu.

Yeni sistemle denetimin işlevsel hale geldiğini belirten Öndeş, şunları kaydetti:

"Yeni yasayla, denetçi şirket dışına çıkarılmıştır. Sermaye ortaklıkları şeffaflaşıyor. İşletme konusu dışında işlem yapma yasağı kaldırılıyor. Birleşmeler yenilikçi bir bakış açısıyla yeniden düzenleniyor. Bölünmeler kanunda ilk kez tüm yönleriyle düzenleniyor. Tek kişilik ortaklıklar yeni bir alternatif olarak sisteme giriyor."

Yeni sistemle, tutulacak defterlerin Türkiye Muhasebe Standartlarında öngörülen ilkelerin dikkate alınacağını belirten Öndeş, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Yeni düzenlemeyle, bilanço kapanış gününde, varlıklar ve borçlar teker teker değerlendirilecek. Değerleme ihtiyatla yapılmalıdır, özellikle de bilanço gününe kadar doğmuş bulunan bütün muhtemel riskler ve zararlar, bilanço günü ile yıl sonu finansal tablolarının düzenlenme tarihi arasında öğrenilmiş olsalar bile, dikkate alınacak. Değerlemeye ilişkin olumlu ve olumsuz farkların dönem sonuçlarıyla ilişkilendirilmesinde Türkiye Muhasebe Standartlarındaki esaslara uyulur. Yasayla şeffaflaşma ön plana çıkacak."

- ERZURUM

Kaynak: AA / Yerel

Atatürk Üniversitesi Avrupa Birliği Erzurum Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title