Haberler

Vektörlerle Mücadele Başladı

Şubat ve Mart aylarında hayvanlarda görülen hastalıklarla ilgili geçtiğimiz yıl büyük sıkıntılar yaşanan Manisa'da bu yıl aynı sıkıntıların yaşanmaması için mücadele çalışmaları erken başlatıldı. Manisa'da düzenlenen 'Vektörel hastalıklar paneli' ile hayvancılığa ciddi zararlar veren hastalıklarla ilgili mücadelenin etkin bir şekilde yapılmasının önemine vurgu yapıldı.

Saruhan Otel'de düzenlenen panele Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk, STK temsilcileri ve veteriner hekimler katıldı.

Manisa Bölgesi Veteriner Hekimler Odası tarafından Saruhan Otelde düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan Selçuk Üniversitesi Veteriner Hekimlik Fakültesinden Prof.Dr. Bilal Dik, 'Vektörel hastalıkların bulaşmasında culicoidislerin rolü', İtalya'dan Dvm. Stefano Gienezza Elanco 'Çiftliklerde hastalık bulaşmasında vektörlerin rolü', Etlik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsünden Doç.Dr. Ahmet Deniz 'Vektörel hastalıklarda bakanlık stratejisi tedbirleri', Etlik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsünden Dr. Şirin Çizmeci 'Mavi dil, Akabene, EHD hastalıkları' ve Pendik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsünden Dr. Esra Satır 'LSD Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı' konularında katılımcıları bilgilendirdi.

"Önlem almazsak ciddi zararlar yaşarız"

Panelin açılış konuşmasını yapan Manisa Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Merter Yıldız, "Veteriner hekimlik mesleği çok geniş bir alana sahip. Çok geniş bir alanda hizmet veren bir mesleğe sahibiz. Kamuda bizler sadece hasta ve hastalarımızı muayene eden ve tedavi ederek bu hastalığa çare arayan hekimler olarak görülsek bile biliyoruz ki halk sağlığı ve genel sağlık alanındaki gerekliliklerimiz nedeniyle çok ciddi manada çevre sağlığı ve halk sağlığını ilgilendiriyoruz. Tek görevimiz hayvanları muayene etmek veya hastalıklarından korumak değil, aynı zamanda bölgemizde görülen hastalıklarla alakalı bu hastalıkların bulaşma metotlarını en aza indirgeyerek ülkemiz hayvancılığına ciddi manada destek vermek. Bu nedenle geçtiğimiz yıl bölgemizde görülen Mavi dil, bilhassa LSD ve akabene ile alakalı ciddi manada kayıplardan dolayı bu hastalıkları nasıl engelleyebiliriz, hastalıkların önüne nasıl geçebiliriz, bu yıl hangi önlemleri alırsak bu hastalıklarla alakalı mücadelemiz nasıl etkin bir hal alır bunların üzerine düşündüğümüzde mikro vektörlerin makro zararlarını en azından kamuoyuyla da paylaşmak istedik. Biliyoruz ki bu hastalıklar şayet önlem almazsak önümüzdeki dönem yine karşımıza çıkacak ve hayvancılığımızı olumsuz etkileyecek. Maddi ve manevi zararlarımıza neden olacak." dedi.

"Hastalıkla karşılaşmamak için vektörlerle mücadele edilmeli"

"Geçen yıl bölgemizde rastladığımız Mavi Dil, Akabene ve özellikle sığırların yumrululuğu ile alakalı çok ciddi problemler yaşamıştık" diyerek açıklamasına devam eden Yıldız şunları söyledi:

"Bu hastalıkların yani LSD (sığırların yumrululuğu) hastalığının tedavisi olmamakla birlikte bu hastalığın bulaşmasındaki en önemli faktörlerden bir tanesi vektörler. İçeride bu vektörlerle nasıl mücadele edileceğine dair panelimizde meslektaşlarımızın bilgilerini tazeliyoruz ve bu hastalıklarla önümüzdeki dönemde karşılaşmamak için elimizden neler gelebilir, stratejilerimiz neler olabilir gibi bunları tartışacağımız bir panel hazırladık. Katılımcı sayımız beklediğimizin üzerine çıktı. Güzel bir panel gerçekleştiriyoruz. Umarım önümüzdeki dönemde bahsettiğim bu hastalıkların yayılımını düşürmüş oluruz. Bu panel sayesinde bilgilerimizi tazeleyerek de hayvancılığımıza ciddi destek vereceğimizi düşünüyorum. Bu hastalıklarla mücadele etmek istiyorsak Şubat ve Mart aylarında bu hastalıkların bulaşmasına neden olan vektörlerle mücadelemize başlamış olmamız gerekiyor. Bu konuda da yetiştiricilerimize en büyük tavsiyemiz hastalıkla karşılaşmamak için vektörlerle mücadele etmeleri ve bu vektörlerle mücadele ederken veteriner hekimlere danışarak neler kullanmaları gerektiği, vektörlerle nasıl mücadele etmeleri gerektiğini öğrenmeleridir."

Kendileri için önemli olanın bulaşıcı hastalıkların önüne geçebilmek olduğunu kaydeden Yıldız, "Bulaşıcı hastalıklar çıktığı vakit yayılımını durdurmazsak şayet bir ilçemizden diğer ilçemize derken hayvancılığımıza çok ciddi zararlar verebiliyor. Bu panelin düzenlenmesinin sebeplerinden bir tanesi de bu" ifadelerini kullandı. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title