Haberler

Vefatının 100. Yılında Tanburi Cemil Bey Günleri" Başladı

Türk musikisinin en önemli isimlerinden biri olan Tanburi Cemil Bey, "Vefatının 100. Yılında Tanburi Cemil Bey Günleri" adı altında başlayan etkinlikle anılıyor.

Türk musikisinin en önemli isimlerinden biri olan Tanburi Cemil Bey, "Vefatının 100. Yılında Tanburi Cemil Bey Günleri" adı altında başlayan etkinlikle anılıyor.

Küçükçekmece Belediyesi tarafından organize edilen etkinlik çerçevesinde, tanburi Murat Aydemir, müzik severlere tanbur resitali sundu.

Aydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Tanburi Cemil Bey'in ölümünün üzerinden 100 yıl kadar bir zaman geçti. Maalesef değerinin yeteri kadar bilinmediğini düşünüyorum. Türk müziğinde, Itri ve Dede Efendi ile birlikte üç önemli isimden biridir." dedi.

"Cemil Bey, çaldığı bütün sazlarda bir kutuptur. Ondan sonra gelen herkes onu örnek almıştır." diyen Aydemir, şunları söyledi:

"Taş plaklar Türkiye'ye girdiği zaman Cemil Bey sahneye çıkıyor ve 100'ün üzerinde kayıt yapıyor. Bu bir milattır. Tanburi Cemil Bey'den önce Türk müziği tarihini sadece bilgi olarak bilecektik. Müzik soyut bir sanattır. Biz Türk müziğini Cemil Bey'den duyduk. Bugün çalarken Cemil Bey'in makamları çaldığı şekilde çalıyoruz. 40 yaşında vefat etmesine rağmen, geleneğin devam etmesi için bütün her şeyi hazırlıyor."

"İstanbul müziği denilince akıllara gelmesi gerekirdi"

Tanburi Aydemir, "Viyana'ya gittiğinizde Mozart'ı size sürekli hatırlatıyorlar. Bardak alıyorsunuz üzerinde Mozart çıkartması görüyorsunuz. Her yerde onunla ilgili bir şey görüyorsunuz. Müzikle ilgilenen biri olmasanız bile artık Mozart'ı tanıyorsunuz. Cemil Bey de bu ülkenin sembol isimlerinden olması gereken biriydi. İstanbul müziği denilince akıllara gelmesi gerekirken, bugün çocuklarımız bile bilmiyor." ifadesini kullandı.

Etkinlikler kapsamında,10 Nisan'da udi Serhan Aytan'ın "Cemil'in Gizli Konserleri" konulu söyleşisi, 16 Nisan'da "Nağme-i Tanbur" etkinliği, 17 Nisan'da Cemal Ünlü ve Aziz Şenol Filiz'in katılımıyla "Taş Plakların İzinde Tanburi Cemil Bey" ile "Meşk-i Musiki Klasik Türk Sazları Beşlisi" etkinlikleri, 18 Nisan'da ise Özer Özel ve Aslıhan Özel'in "Tanburi Cemil Bey" konseri gerçekleştirilecek.

Etkinlikler, Küçükçekmece Müzik Akademisi, Geleneksel Sanatlar Akademisi ve Atakent Kültür ve Sanat Merkezi'de izlenebilecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Küçükçekmece Belediyesi İstanbul Türkiye Mozart Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title