Haberler

Vatikan ?türkiye Dost Bir Ülkedir ve Her Zaman Diplomatik İlişkilerimiz İyi Olmuştur?

Dha DIŞ HABER - Vatikan 'Türkiye dost bir ülkedir ve her zaman diplomatik ilişkilerimiz iyi olmuştur' VATİKAN'ın göçmen işlerinden sorumlu bakanı Kardinal Antonio Maria Veglio, göçmenleri cömertçe ağırlayan Türkiye'nin dost bir ülke olduğunu, Papa'nın 1915 Olayları'nı 'soykırım' olarak nitelemesinin ardından iki devlet arasında yaşanan diplomatik krizin, diplomatik ilişkilerin bittiği anlamına gelmediğini söyledi.

Dha DIŞ HABER - Vatikan ' Türkiye dost bir ülkedir ve her zaman diplomatik ilişkilerimiz iyi olmuştur'

VATİKAN'ın göçmen işlerinden sorumlu bakanı Kardinal Antonio Maria Veglio, göçmenleri cömertçe ağırlayan Türkiye'nin dost bir ülke olduğunu, Papa'nın 1915 Olayları'nı 'soykırım' olarak nitelemesinin ardından iki devlet arasında yaşanan diplomatik krizin, diplomatik ilişkilerin bittiği anlamına gelmediğini söyledi.

Dünya çapında 1 milyar 200 milyon üyesi bulunan Katolik Kilisesi'nin 17 Ocak 2016 tarihinde düzenleyeceği Dünya Göçmen ve Mülteci Günü nedeniyle Papa Francesco'nun yayımladığı mesaj, Vatikan'da yapılan bir basın toplantısıyla açıklandı.

Mesajın içeriğine değinilmesinin ardından Papalık Göçmenler ve Gezginler Konseyi Başkanı (bakan seviyesinde) Kardinal Antonio Maria Veglio, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazeteci, 'Papa'nın Ermeni meselesine ilişkin açıklamasının ardından Vatikan- Türkiye arasında diplomatik bir kriz yaşandı. Türkiye, büyükelçisini geri çağırdı ve halihazırda, geçtiğimiz yaz görev süresi biten Vatikan'ın Ankara büyükelçisinin (Antonio Lucibello) yerine henüz başka bir isim atanmadı. Katlanarak artan mülteci sorununda Türkiye'nin rolü oldukça önemli. Bu konuda Türkiye ile güçlü ilişkilerin eksikliğini hissediyor musunuz' sorusu yöneltildi.

'HİÇBİR ÜLKEYLE RESMİ İLİŞKİLERİMİZİ TAMAMEN KESMEYİZ'

Kardinal Veglio ise buna şöyle cevap verdi

'Kutsal Makam (Vatikan), hiçbir ülkeyle resmi ilişkilerini tamamen kesmez. Türkiye'de halen bir elçiliğimiz var, ama şu an bir elçi yok. Diplomatik ilişkilerimiz sürüyor. Bu yaşanan, diplomatik ilişkilerin bittiği gibi bir seviyede sorun değildir. Ne yazık ki şu an göçmen sorununda bir aciliyet söz konusu. Şunu söyleyebilirim Türkiye bu konuda çok cömert davrandı. Yanılmıyorsam 2 milyon mülteciyi ağırlıyor şu an ve onlar da şimdi Avrupa'ya geliyor. Kutsal Makam için Türkiye, diğer ülkelerden farklı değildir. Bir ülkeye sempati, diğer ülkeye antipati duyuyor değiliz. Türkiye dost bir ülkedir ve onunla her zaman iyi diplomatik ilişkilerimiz oldu. Şimdi yaşandığı gibi bazen problemler olabilir, bu normaldir.'

'ANKARA'YA YENİ BİR BÜYÜKELÇİ ATANMASINI BEKLİYORUZ'

Doğan Haber Ajansı'na, Vatikan'ın Ankara'ya yeni bir büyükelçi belirleyip belirlemediğine ilişkin özel açıklama yapan Vatikan Sözcüsü Peder Federico Lombardi de, 'Papa'nın Ermeni meselesine ilişkin açıklamasının ardından Türkiye büyükelçisini (Mehmet Paçacı) buradan çekti, ancak bu, diplomatik ilişkilerimiz bitti anlamına gelmiyor. Bizim de Ankara'daki büyükelçimiz (Antonio Lucibello) 70 yaşın üzerindeydi ve görev süresi bitti. Ankara'ya yeni bir elçimizin atanmasını bekliyoruz. Yani bunun için normal süreç neyse o işleyecek. Oraya yeni bir isim belirlemek zorundayız, zira oradaki elçiliğimiz boş kalacak değil' diye konuştu.

Papa Francesco, 1915 Olayları'nın 100. yılı nedeniyle, bu olaylarda yaşamını yitiren Ermenileri anmak 12 Nisan'da Vatikan'da bir ayin düzenlemişti.

Ruhani lider burada, Papa 2. Jean Paul ile 2. Karekin'in 2001'de imzaladığı ve '20. Yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı' ifadelerini içeren ortak bildiriye atıfta bulunmuştu.

Bunun üzerine Türkiye, Vatikan nezdindeki Büyükelçisi Mehmet Paçacı'yı Türkiye'ye çağırarak, tepkisini ortaya koymuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Vatikan Türkiye Dha Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

selami:

tüm hiristiyan aleminin Decall dedigi bir kisi ülkemizi med etmis

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title