Haberler

Vatandaştan Tezkereye "Hayır" Oyu

Meclis’te Lübnan’a Asker Tezkeresi Görüşüldüğü Sırada, Ankara Sokaklarında Tezkereye Karşı Eylemler Vardı. Disk, Kesk Ve Tmmob Öncülüğünde Bir Araya Gelen Demokratik Kitle Örgütlerine Üye Yaklaşık 6 Bin Kişi Kızılay’da Yaptığı Eylemde Tezkereyi Oyladı. Alandaki Kalabalık Her İki Elleriini De Kaldırarak "hayır" Diye Bağırdı.

Lübnan’a asker gönderilmesini düzenleyen tezkerenin TBMM’deki görüşmeleri sürerken, sivil toplum örgütleri eylemde tezkereyi oylayarak reddetti.

Ankara sokaklarında Lübnan’a asker gönderilmesine karşı meslek örgütleri ve savaş karşıtlarıyla çeşitli siyasi partilerin üyelerince protesto gösterileri düzenlendi.

Ankara’da birkaç noktada düzenlenen eylemlerde Lübnan’a asker gönderilmesi protesto edilerek, milletvekillerinin tezkere oylamasında “hayır” oyu vermesi istendi.

DİSK, KESK ve TMMOB öncülüğünde, Kurtuluş Parkı’dan Kızılay’a yürüyüş yapıldı. Yoğun güvenlik önlemi alan emniyet güçleri Kızılay meydanının girişini panzerlerle kapattı. Yürüyüş sürdüğü sırada eylemde kullanılacak ses araçlarının, polise bildirilmedikleri gerekçesiyle alıkonulması protestocuların tepkisini çekti. Yürüyüş grubundan ayrılarak polis barikatına dayanan Halkevleri grubu üyeleri bir süre panzerlerin üzerine çıktı. KESK ve DİSK yöneticilerinin araya girmesiyle grup yeniden kortej alanına döndü.

Ses ve platform araçlarının eylem alanına alınmaması nedeniyle DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, CHP’ye ait ses aracından konuşma yaptı. Başkanlar konuşmalarında Başbakan Recep Tayyip Erdğan’ın Lübnan’a asker gönderilmesiyle ilgili sözlerini ve “Askerlik yan gelip yatmak değildir” ifadelerini eleştirdi. Tombul, “Lübnan’da İsrail askeri olmayacağız demek mi vatana ihanettir, yoksa Türk askerini ABD ve İsrail emrine vermek mi” diye sorarken, konuşmalarda Lübnan’da barış koşullarının oluşmadığına sadece çatışmaların durduğuna vurgu yapıldı.

Akay Caddesindeki gruptan ayrılan Manisalı köylüler de Kızılay girişindeki eyleme katılırken, alanda tezkere için bir de “halk oylaması” yapıldı. Oylamada alanda bulunan binlerce kişi her iki elini de havaya kaldırarak “hayır” diye seslendi. Sık sık ıslıklar ve düdüklerle tezkere görüşmesindeki vekillere seslerini ulaştırmaya çalışan katılımcılar, Başbakan Erdğan’ın daha önce kullandığı “ananı da al git” sözü ile Kofi Annan’ın Ankara’ya gelişini birleştirerek “Tayyip, Lübnan’a Annan’ı da al git” sloganı attılar.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title